Svet zena
Forum o partnerstvu, braku, zatrudnjivanju, trudnoci, porodjaju, deci, domacinstvu...
Mnogo saveta, porodicna i fina atmosfera.
Kao gosti ne vidite sve stranice zato pridruzite nam se... :)

Ukoliko imate problema sa registracijom, logovanjem ili slicno prijavite na svetzena@gmail.com
♥️❤️♥️
Blog - Svet zena
Svet zena
Zadnje teme
» Caskanje uz kaficu
od Bubica Pet Feb 02, 2018 11:20 pm

» Namestanje zeludca, materice...
od milica30 Ned Mar 12, 2017 2:21 pm

» Trudnoća po nedeljama - drugo tromesecje
od Tina Ned Feb 05, 2017 3:50 pm

» Hemoroidi
od Nensy85 Čet Feb 02, 2017 1:20 pm

» Trazimo uzrok poteskoca u zatrudnjivanju
od Nensy85 Čet Feb 02, 2017 1:02 pm

» Kako zamisljate sebe za 10 godina?
od Charlize93 Sub Jan 28, 2017 5:55 pm

» Cekamo rode :)
od Tina Pon Jan 23, 2017 6:21 pm

» Pohvalimo se nasom decom
od Tina Sub Jan 21, 2017 11:00 pm

» Razvod
od Bubica Čet Sep 10, 2015 10:22 am

» Prelepa zenska i decija garderoba
od Doktorka Pet Dec 05, 2014 3:30 pm


Kako sprečiti spontani pobačaj

Ići dole

Kako sprečiti spontani pobačaj Empty Kako sprečiti spontani pobačaj

Počalji od Brana taj Uto Feb 01, 2011 3:52 pm

Spontani pobačaji su veliki stres za par, posebno za ženu koja se obično pita zašto je došlo do pobačaja i da li u tome ima njene krivice. Kod mnogih postoji strah da će se to ponoviti.

Spontani pobačaj je svaki neželjeni gubitak trudnoće kada plod nije sposobam za vanmaterični život. U ovom trenutku postoje tehnički uslovi se bebi omogući da preživi ako na svet dođe teža od 500g. Zato se spontanim pobačajem smatra prekid trudnoće pre 24. nedelje, kada je plod lakši od 500g.

Uzrok spontanog pobačaja

Uzrok spontanog pobačaja je često nepoznat. Smatra se da je tada došlo do neke slučajne nepravilnosti u razvoju ploda. Organizam ga zato odbacije, čime vrši prirodnu selekciju. Ma koliko to zvučalo tragično treba ga prihvatiti kao normalan događaj, koji sprečava rađanje deteta sa genetskom greškom. Mnogim zenama se dešava da ne znaju da su trudne i pobačaj protiče kao zakasnela menstruacija. Zbog "greške prirode" trudnoća se prekida rano - od četvrte do šeste nedelje. To predstavlja tri četvrtine spontanih pobačaja. To nije povezano sa zdravljem roditelja i ima malu verovatnoću da se ponovi.

Bolesti majke mogu biti rizik za trudnoću. To je pre svega slabo regulisan dijabetes. Međutim, ako je šećerna bolest pod kontrolom, rizik je isti kao i kod ostalih žena. Povećan rizik od pobačaja se sreće i kod lupusa, hipotireoze, policističnih jajnika, težih bubrežnih boleti i visokog krvng pritiska. U ranoj trudnoći može doći do prestanka rada srca bebe zbog trombofilije majke.

Manjak hormona progsterona je retko uzrok spontanog pobačaja i to češće kod trudnoća nastalih procesom vantelesne oplodnje (IVF). Međutim, hormon se može nadoknaditi i sprečiti pobačaj.

Mnogi poremećaji materice mogu dovesti do pobačaja. Iako većina žena sa miomima normalno iznese trudnoću i ovi dobroćudni tumori se nekada javljaju kao uzrok. Pregrađena i dvoroga materica, a nekada i polip mogu biti uzrok. Ovi poremećaji se mogu utkloniti operacijom.

Nakon 14-te nedelje trudnoće uzrok može biti infekcija majke ili ploda. U kasnijoj trudnoći,oko 20-te nedelje i kasnije spontani pobačaj može nastati zbog slabosti grlića materice.

Kod nekih žena postoji imunološki poremećaj koji se ispoljava formiranjem antitela koja plod doživljavaju kao strano telo i napadaju ga. Lečenje ovog poremećaja još nije uspešno.

Povrede ploda tokom amniocenteze i analize horionskih resica su moguće. Na sreću one su retko uzrok pobačaja: kod amniocenteze rizik je 0,3 do 2%, a kod diopsije horionskih resica 1 do 2%. Povrede ploda su moguće kod sportova gde dolazi do padova, kao i kod saobraćajnih nesreća.

Znaci pobačaja

Svako krvarenje u trudnoći treba shvatiti ozbiljno iako ne mora biti povezano sa pobačajem. Slabo i bezbolno krvarenje ukazuje na preteći pobačaj (abortus imminens). Obično ultrazvuk pokaže da je plod živ i takva trudnoća može da se zadrži. Uglavnom je dovoljno mirovanje i nadoknada hormona progesterona.

Ako se krvarenje ponavlja, postaje jače i javljaju se bolovi u donjem delu stomaka ili krstima to je znak da je pobačaj započeo - započeti pobačaj (abortus incipiens). I u ovom slučaju je moguće zadržati trudnoću, ako se ultrazvukom konstantuje da je plod živ.

Ako krvarenje nastavlja i postaje jače šanse za opstanak trudnoće su sve manje. Sledeći stadijum pobačaja je pobačaj u toku (abortus in tractu) kod koga je krvarenje jače, bolovi i grčevi se nastavljaju, a ultrazvukom se konstantuje da se plod nalazi u kanalu materice.

Kod potpunog pobačaja (abortus completus) plod je u celini izbačen iz materice. Žena oseti jak presecajući bol, nakon koga dolazi do izbacivanja ploda koji liči na ugrušak. Bolovi i krvarenje prestaju, a grlić materice se potpuno zatvara. Nakon potpunog pobačaja nije potrebno vržiti nikakvu intervenciju. Na ultrazvuku se ne vide znaci trudnoće.

Ako nakon presecajućeg bola i izbacivanja ugruška krvarenje i bolovi i dalje traju, a grlić materice je još uvek otvoren to može da znači da je pobačaj nepotpun (abortus incompletus). Delovi ploda ili posteljice su ostali u materici. Tada pobačaj treba dovršiti instrumentalnim putem (revizija).

Nekada se dešava pobačaj bez krvarenja. Plod se formirao i nakon nekog vremena uginuo, ali ga organizam nije odbacio. Žena nema krvarenje ili je ono u vidu iscedka braonkaste boje, nakon koga gubi simptome trudnoće. To je zadržani pobačaj (missed abortus), koji takođe zahteva intervenciju.

Kako smanjiti rizik od pobačaja

Mnoge trudnice neopravdano strahuju da će doživeti spontani pobačaj. To se dešava kod malog broja trudnoća, svega kod 0,3%. Kod svega jedan posto tih trudnica spontani pobačaj se ponavlja u narednoj trudnoći. Ako se spontani pobačaji ponavljaju nakon detaljnog pregleda uzrok se može naći.

Najčešće spontani pobačaj nastaje zbog neke greške, koju priroda sama ispravlja i nakon toga sledi normalna trudnoća. Žena ne treba da strepi da će se to ponoviti i ne treba da oseća krivicu. U najvećem broju slučajeva ona nije mogla da izbegne pobačaj i bolje je što se tako završila trudnoća, jer je plod verovatno imao neku anomaliju.Međutim, postoje stvari koje svaka trudnica treba da poštuje kako bi smanjila rizik od pobačaja.

Trudnica treba da prestane da puši jer ono povećava rizik gubitka bebe. Rizik gubitka trudnoće se povećava sa rastom broja popušenih cigareta. Opasano je i pasivno pušenje pa se trudnicama ne preporučuje boravak u zadimljenim prostorijama.

Postoje studije koje pokazuju da veliki unos kafe, pića koja sadrže kofein i alkohola povećava rizik od pobačaja. Bezbedna količina kafe je jedna šoljica dnevno. Svakodnevno konzumiranje alkohola utrostručuje rizik.

Zračenje i otrovne materije, kao što su arsen, formaldehid, benzin i etilen dioksid povećavaju rizik od pobačaja. Zato se rendgeski pregledi u trudnoći izbegavaju. U toku trudnoće ne treba uzimati lekove na svoju ruku. Postoje trudnice koje iz straha ne piju lekove čak i kada ih propše lekar. To je pogrešno, jer mnoge nelečene bolesti mogu oštetiti zdravlje trudnice i ugroziti bebu. Ima lekova koji su bezbedni u trudnoći, te ih trudnica može koristiti ako ih lekar propiše.

Trudnice treba da izbegavaju sportove u kojima dolazi do padova. Do povrede ploda može doći i u saobraćajnim nesrećama, pa je neophodno pravilno postaviti sigurnosni pojas.

Treba izbegavati psihička naprezanja i stres. Mnoge trudnice redovne kontrole doživljavaju strašno. Strepe od rezultata, što je nepotrebno, jer se pregledi ne vrše zato što se očekuje neka nepravilnost, već kao deo sistematskog pregleda svake zdrave trudnice.

Žene koje boluju od neke hronične bolesti npr. od ulceroznog kolitisa, dijabetesa, hipotireoze, treba da planiraju trudnoću u konsultaciji sa lekarom.

Pauza nakon spontanog pobačaja

Stručnjaci se ne slažu po pitanju pauze nakon pobačaja. Neki savetuju da se ne pravi pauza, već da se nakon sledeće menstruacije radi na trudnoći. To se može savetovati svim ženama nakon prvog pobačaja, pogotovu ako su mlađe od 35 godina. Neki savetuju da se sačeka tri meseca, dok ima nekih koji savetuju pauzu od čak šest meseci. Neophodna je kada se dogodi dva ili više spontanih pobačaja za redom (habituelni pobačaj). Tada je neophodna da bi se za to vreme otkrio i uklonio uzrok pobačaja.

Pregledi i analize nakon pobačaja

Nakon jednog pobačaja kod žene mlađe od 35 godina nisu potrebna neka posebna ispitivanja osim uobičajenih, kao sto je ginekološki pregled, ultrazvuk, pregled vaginalnog sekreta. Ostali pregledi su neophodni ako se spontani pobačaj desio tri puta za redom.

Potrebno je uraditi histeroskopiju ili histerosalpingografiju. To su metode kod kojih se nakon ubacivanja kontrasta u polne organe ispituje građa materice i prolaznost grlića, materice i jajovoda. Nekada je potrebno uraditi laparoskopiju - posmatrati unutrašnje polne organe, njihovu prolaznost.

Od hormonskih ispitivanja važno je odrediti progesteron dva dana pre očekivane menstruacije. Nizak nivo ovog hormona (ispod 10ng/ml ili 31,8mmol/l) ukazuje na poremećenu drugu fazu menstrualnog ciklusa zbog čega je onemogućeno dobro usađivanje i pravilan razvitak ploda. U cilju otkrivanja endokrinih bolesti koje su mogle dovesti do pobačaja treba odrediti nivo TSH, T3, T4, Prl, 17-OH Prg, testosteron, nivo šećera u krvi i test opterećenja glukozom.

Ako je pobačaj nastupio zbog zapaljenja ili prevremenog pucanja plodovih ovojnica potrebno je uraditi vaginalni i cervikalni bris sa antibiogramom.

Od imunoloških ispitivanja od značaja je određivanje lupus antikoagulantnih antitela, antikardiolipinska antitela, antifosfatidilserin antitela i embriotoksični faktor. Takođe, se određuje i broj trombocita.

_________________
Kako sprečiti spontani pobačaj As1cHgj003-0010MTYzZHwwMDA4OTk2ZHxNb2phIGxqdWJhdiBMYXphcg

Kako sprečiti spontani pobačaj D61b92fc68f780a88b35382f90b334f0
Brana
Brana
Admin
Admin

Ženski Datum rođenja : 02.01.1988
Datum upisa : 18.08.2010
Godina : 31
Lokacija : BG

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu