Svet zena
Forum o partnerstvu, braku, zatrudnjivanju, trudnoci, porodjaju, deci, domacinstvu...
Mnogo saveta, porodicna i fina atmosfera.
Kao gosti ne vidite sve stranice zato pridruzite nam se... :)

Ukoliko imate problema sa registracijom, logovanjem ili slicno prijavite na svetzena@gmail.com
♥️❤️♥️
Blog - Svet zena
Svet zena
Zadnje teme
» Caskanje uz kaficu
od Bubica Pet Feb 02, 2018 11:20 pm

» Namestanje zeludca, materice...
od milica30 Ned Mar 12, 2017 2:21 pm

» Trudnoća po nedeljama - drugo tromesecje
od Tina Ned Feb 05, 2017 3:50 pm

» Hemoroidi
od Nensy85 Čet Feb 02, 2017 1:20 pm

» Trazimo uzrok poteskoca u zatrudnjivanju
od Nensy85 Čet Feb 02, 2017 1:02 pm

» Kako zamisljate sebe za 10 godina?
od Charlize93 Sub Jan 28, 2017 5:55 pm

» Cekamo rode :)
od Tina Pon Jan 23, 2017 6:21 pm

» Pohvalimo se nasom decom
od Tina Sub Jan 21, 2017 11:00 pm

» Razvod
od Bubica Čet Sep 10, 2015 10:22 am

» Prelepa zenska i decija garderoba
od Doktorka Pet Dec 05, 2014 3:30 pm


Kegelove vežbe

Ići dole

Kegelove vežbe

Počalji od Crnokosa taj Pet Sep 03, 2010 8:16 pm

Nemoguće je govoriti o vežbanju tokom i posle trudnoće, a da ne spomenemo Kegelove vežbe za mišiće donjeg dela karlice. Prilikom oporavka posle porođaja trebalo bi da povedemo računa o tim mišićima. Jačina mišića donjeg dela karlice je važna za održavanje celovitosti unutrašnjih prolaza i pozicija organa koje podržavaju. Mišići donjeg dela karlice kontrolišu protok urina, dobrovoljna stezanja materice i analni mišić.
Dno karlice se sastoji od nekoliko slojeva mišića obešenih poput viseće mreže za ležanje, koji se drže za dve tačke smeštene na prednjoj i zadnjoj strani karlice. Pritisak u trudnoći povećava verovatnoću da će se dno karlice olabaviti, opteretiti, baš kao i ležaljka.

Zdravo dno karlice

Zdravi mišići dna karlice imaju pravilan tonus i elastičnost. Ipak, posle porođaja ti mišići su najčešće zanemareni, horizontalno se spuštaju zbog gravitacijske sile i nastavljaju sve više da se opuštaju prema dole. Prekomerno opterećenje tokom dužeg vremena može dovesti do ozbiljnih strukturalnih promena, oštećenja i slabljenja funkcija rada mehura, materice, utrobe i njihovog sadržaja. Česti problemi povezani s oslabljenim mišićima karlice su:
vi i vaš partner «ne osećate ništa» tokom odnosa vi možete imati problema u zadržavanju tampona spuštanje materice - s vremenom materica počinje da se spušta prema vaginalnom otvoru problem inkontinencije - neželjeno ispuštanje mokraće dok se smejete, kašljete, tokom kijanja, kada podižete nešto ili trčite Vežbanje tokom trudnoće i nakon porođaja je uvek odlična mera predostrožnosti. Budući da mišiće dna karlice najčešće ne vežbamo dok se bavimo nekim sportom ili nekom drugom fizičkom aktivnošću, potrebno je posebno naglasiti potrebu za tim.

Izvođenje vežbe

Mišići dna karlice prave figuru u obliku broja osam kao da su kružno omotani oko vaginalnog i mokraćnog otvora napred i analnog otvora pozadi.

Mišići karlice rade kao celina.

Kegelove, ili vežbe mišića donjeg dela karlice, odnose se na mišiće kao na celinu, iako je naš glavni cilj na prednjem aspektu dva kružna stezna mišića (sfinktera) koji kontrolišu prolaz urina i stezanje vagine. Ove vežbe uključuju povlačenje i uvlačenje mišića.

Vežba broj 1: osnove stezanja i opuštanja
Lezite na leđa, postrance ili na stomak, s razmaknutim nogama i opuštenim grudima. Uvucite donji deo karlice, stisnite. Trebalo bi da osetite kako se mišići sa strane stežu, a unutrašnji prolazi postaju napeti. Koncentršite se na prednje mišiće oko mehura i vagine. Stavite ruku iznad stidne kosti i podignite se prema ruci kao da stiskate porođajni kanal. Zadržite taj položaj 2-3 sekunde, a onda se potpuno opustite.

Vežba broj 2: lift
Smestite se u bilo koji udoban položaj. Zamislite da se vozite u liftu. Kako se podižete gore i približavate svakom sledećem spratu, tako sve više stiskajte mišiće, ali tako da ne gubite ni malo napetosti koju progresivno skupljate. Učinite to laganom vožnjom gore i laganim spuštanjem dole, potpuno se opustivši na kraju. Vežbanje mišića donjeg dela karlice uvek završite stezanjem tako da se vratite u prvobitni položaj. Kvalitetno izvođenje vežbi je važnije od toga koliko puta ste ih ponovili. Uradite vežbe barem 50 puta dnevno za vreme trudnoće i nakon porođaja, a i dalje tokom čitavog života. Najbolje je to što možete da ih radite potpuno neprimetno, pa niko ne mora da zna da ih izvodite. Kegelove vežbe se stvarno mogu izvoditi za vreme bilo koje aktivnosti.

Izvor: www.bebinsvet.net

_________________

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu