Svet zena
Forum o partnerstvu, braku, zatrudnjivanju, trudnoci, porodjaju, deci, domacinstvu...
Mnogo saveta, porodicna i fina atmosfera.
Kao gosti ne vidite sve stranice zato pridruzite nam se... :)

Ukoliko imate problema sa registracijom, logovanjem ili slicno prijavite na svetzena@gmail.com
♥️❤️♥️
Blog - Svet zena
Svet zena
Zadnje teme
» Caskanje uz kaficu
od Bubica Pet Feb 02, 2018 11:20 pm

» Namestanje zeludca, materice...
od milica30 Ned Mar 12, 2017 2:21 pm

» Trudnoća po nedeljama - drugo tromesecje
od Tina Ned Feb 05, 2017 3:50 pm

» Hemoroidi
od Nensy85 Čet Feb 02, 2017 1:20 pm

» Trazimo uzrok poteskoca u zatrudnjivanju
od Nensy85 Čet Feb 02, 2017 1:02 pm

» Kako zamisljate sebe za 10 godina?
od Charlize93 Sub Jan 28, 2017 5:55 pm

» Cekamo rode :)
od Tina Pon Jan 23, 2017 6:21 pm

» Pohvalimo se nasom decom
od Tina Sub Jan 21, 2017 11:00 pm

» Razvod
od Bubica Čet Sep 10, 2015 10:22 am

» Prelepa zenska i decija garderoba
od Doktorka Pet Dec 05, 2014 3:30 pm


Hrkanje u toku trudnoće

Ići dole

Hrkanje u toku trudnoće

Počalji od Maja. taj Ned Sep 05, 2010 10:00 am

Sa trudnoćom dolazi puno uzbuđenja, pripreme i naravno fizičkih i emocionalnih promena. Pošto ste u drugom stanju, verovatno ste primetili da Vaš stomak počinje da raste i da menja oblik, i da imate niz simptoma, počev od jutarnje mučnine do bolova u leđima. Kasnije, kada je trudnoća pri kraju, Vi i Vaš partner možda ćete primetiti da mnogo hrčete u toku spavanja! Hrkanje je prilično česta pojava u toku trudnoće, i nažalost, može ozbiljno uticati na Vaš nivo energije ili blagostanje. Evo nekoliko saveta kako da obuzdate hrkanje u toku trudnoće i da bolje spavate noću!


Hrkanje

Većina nas je nekad doživelo hrkanje. Bez obzira na to da li ste hrkali pre trudnoće ili ste delili sobu sa osobom koja je hrkala, svi mi savršeno razumemo koliki problem to može predstavljati.
Hrkanje nastaje kada su disajni putevi zapušeni tako da ne možete normalno da dišete. Kao posledica, čuju se čudni zvuci prilikom disanja kada spavate. Ovi zvuci mogu biti tihi, a mogu biti glasni i uznemiravajući. Možete osetiti otežano disanje tokom noći ili primetiti da su disajni putevi naročito zapušeni. Kada se ovi simptomi ispoljavaju u toku trudnoće, vi patite od trudničkog hrkanja!

Ali ja ne hrčem!
Ako niste hrkali pre trudnoće, verovatno ćete misliti da nešto ozbiljno nije u redu sa Vama. Ali ne brinite – hrkanje je prilično česta pojava u toku trudnoće. Zapravo, 25-30% trudnica hrču u istom periodu u toku trudnoće, naročito u toku drugog i trećeg tromesečja trudnoće. A što se tiče trudnica koje su hrkale ranije, 25% žena doživljavaju hronične ili ozbiljne simptome hrkanja.

Da li sam izložena riziku od hrkanja u toku trudnoće?
Teško je odrediti ko će patiti od hrkanja u toku trudnoće. Zapravo, mnoge žene mogu doživeti blage ili ozbiljne simptome hrkanja u bilo kom trenutku trudnoće. Međutim, nekoliko faktora mogu povećati rizik od nastanka trudničkog hrkanja. Ovi faktori su:
Višak kilograma u toku trudnoće
Gojaznost u toku trudnoće
Veća dužina vrata (žene koje hrču imaju za 1cm duži vrat u odnosu na one koje ne hrču)
Ako majka boluje od astme

Zašto hrčem?
Dugo se vodila diskusija u vezi sa tim zašto trudnice hrču u toku trudnoće. Jedna nedavna studija ja pokazala najmanje jedan uzrok hrkanja u toku trudnoće. Izgleda da u toku trudnoće gornji disajni putevi postaju prilično suženi. Kako dobijate na težini, neke od masti su smeštene u vratu i grlu. Ova meka tkiva se sakupljaju oko gornjig disajnih puteva i pritiskaju ih tako da ih sužavaju. Na ovaj način se stvara prepreka u disajnim putevima, koja dovodi do hrkanja.
Drugi uzroci takođe iniciraju hrkanje u toku trudnoće. U toku trudnoće, organizam ima povećan krvotok. Ovaj povećan krvotok hrani Vaš organizam i bebu i uzrokuje širenje krvnih sudova. Pošto se krvni sudovi u nosnoj duplji i grlu šire, takođe uzrokuju i širenje mukoznih membrana. Kao posledica, organizam luči više sluzi u ovom delu tela i otežava disanje bez ikakvih prepreka.

Da li je hrkanje u toku trudnoće opasno?
Postoje neki dokazi koji ukazuju da hrkanje u toku trudnoće može povećati verovatnoću nastanka određenih komplikacija. Jedna švedska studija, koja je sprovedena 2000.godine, otkrila je vezu između trudničkog hrkanja i hipertenzije (visok krvni pritisak). Takođe su zapažene određene komplikacije kod beba čije su majke hrkale u toku trudnoće.
Ova studija je uključila 500 trudnica i njihove partnere. Učesnici su morali da ocene nivo hrkanja u upitniku, pre i posle rađanja bebe. Ovi nivoi su bili uzajamno povezani sa učestalošću trudničkih komplikacija u okviru ove grupe. Zatim, nakon porođaja, rezultati Apgarovog indeksa bebe su takođe zabeleženi.
Studija je otkrila izrazitu uzajamnu vezu između žena, koje su ocenile sebe kao osobe koje uobičajeno hrču (hrču skoro svaki dan), i trudničkih komplikacija. 14% ovih trudnica je prijavilo da boluju od hipertenzije uzrokovane trudnoćom, dok je 10% slučajeva preeklampsije. Ove trudnice, koje inače hrču svaki dan, uglavnom su rađale bebe sa rezultatom Apgarovog indeksa 7 ili čak manje.

Da li je to apnea kod spavanja?
Neke trudnice pate od hroničnog hrkanja u toku noći. Čak možete primetiti da će Vas taj zvuk probuditi u toku noći. Ako imate ove simptome, možda patite od stanja koje se naziva apnea kod spavanja.
Apnea kod spavanja je poremećaj disanja, koji je blisko povezan sa hrkanjem, tako da uzrokuje da su disajni putevi potpuno zatvoreni u toku spavanja. Na ovaj način pluća ne mogu udisati kiseonik i uzrokuju da se probudite. Važno je da se obratite Vašem doktoru zbog apnee kod spavanja. Dugoročna apnea kod spavanja može ozbiljno uticati na Vaš nivo energije i lišiti Vas kiseonika koji Vam je neophodan. Vaš doktor može Vam preporučiti odgovarajuće i efikasno lečenje kako bi disajni putevi bili stalno otvoreni.

Kažite zbogom hrkanju: saveti vezani za hrkanje
Ako ste hrkali u toku trudnoće, nemojte da brinete, evo nekoliko saveta koji zaustavljaju hrkanje i koji će vam biti od velike pomoći da bolje spavate u toku noći:
Izbegavajte da unosite prekomernu količinu kofeina. Kofein uzrokuje širenje krvnih sudova u grlu tako da se disajni putevi dodatno sužavaju.
Pokušajte da spavate na stranu. Na ovaj način će disajni putevi biti otvoreni u toku spavanja.
Poduprite glavu sa još jednim jastukom. Podizanjem glave disajni putevi mogu biti otvoreni.
Probajte da koristite lepljive trake koje se stavljaju na nos. Ove trake proširuju disajne puteve i olakšavaju disanje.
avatar
Maja.
Pocasni clan
Pocasni clan

Ženski Datum upisa : 19.08.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Hrkanje u toku trudnoće

Počalji od Brana taj Ned Sep 05, 2010 10:35 am

Ja nisam hrkala ni pre ni posle trudnoce ali mm......!! :ujedam: :haha:

_________________


avatar
Brana
Admin
Admin

Ženski Datum rođenja : 02.01.1988
Datum upisa : 18.08.2010
Godina : 30
Lokacija : BG

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu