Svet zena
Forum o partnerstvu, braku, zatrudnjivanju, trudnoci, porodjaju, deci, domacinstvu...
Mnogo saveta, porodicna i fina atmosfera.
Kao gosti ne vidite sve stranice zato pridruzite nam se... :)

Ukoliko imate problema sa registracijom, logovanjem ili slicno prijavite na svetzena@gmail.com
♥️❤️♥️
Blog - Svet zena
Svet zena
Zadnje teme
» Caskanje uz kaficu
od Bubica Pet Feb 02, 2018 11:20 pm

» Namestanje zeludca, materice...
od milica30 Ned Mar 12, 2017 2:21 pm

» Trudnoća po nedeljama - drugo tromesecje
od Tina Ned Feb 05, 2017 3:50 pm

» Hemoroidi
od Nensy85 Čet Feb 02, 2017 1:20 pm

» Trazimo uzrok poteskoca u zatrudnjivanju
od Nensy85 Čet Feb 02, 2017 1:02 pm

» Kako zamisljate sebe za 10 godina?
od Charlize93 Sub Jan 28, 2017 5:55 pm

» Cekamo rode :)
od Tina Pon Jan 23, 2017 6:21 pm

» Pohvalimo se nasom decom
od Tina Sub Jan 21, 2017 11:00 pm

» Razvod
od Bubica Čet Sep 10, 2015 10:22 am

» Prelepa zenska i decija garderoba
od Doktorka Pet Dec 05, 2014 3:30 pm


Kontrole u trudnoci

Ići dole

Kontrole u trudnoci

Počalji od Crnokosa taj Sub Sep 11, 2010 8:39 pm

Kakav je plan kontrole trudnoće u našoj zemlji?

Prema Nacionalnom vodiču dobre prakse za kontrolu trudoće za ginekologe u primarnoj zdravstvenoj zašriti, izdatom 2006. godine, tokom trudnoće planirano je, sem prvog pregleda tokom koga se utvrđuje trudnoća, još četiri kontrolna pregleda, sa 16, 24, 28 i 32 nedelje, kao i četiri ultrazvučna pregleda. Tokom prvog se ultrazvučno utvrđuje trudnoća, a posle toga se beba kontroliše sa 12, 20 i 32. nedelje. Sem toga, potrebne su i laboratorijske kontrole.

Kada treba prvi put da posetim lekara?

Prva poseta lekaru je obično 2-4 nedelje posle poslednje menstruacije, što je 6-8 nedelja trudnoće. Tokom posete potrebno je da pomenete bolesti i alergije koje imate, da li ste skoro uzimali neke lekove ili bili bolesni, sve važnije bolesti u porodici, dosadašnje trudnoće i porođaje, njihov tok i ishod.

Šta će lekar raditi tokom prve posete?

Na samom početku trudnoće potrebno je da odredite svoju krvnu grupu i Rh faktor.

Tokom ove posete utvrdiće se tačna starost trudnoće, odrediti verovatni datum porođaja i dati saveti o ponašanju tokom trudnoće, izmeriti pritisak i telesna masa. Na samom početku trudnoće potrebno je da odredite svoju krvnu grupu i Rh faktor. U slučaju da ste Rh negativni, potrebno je redovno kontrolisati antitela. Ukoliko postoji potreba, može se uraditi i pregled majčine krvi na različite infekcije (na primer, toksoplazmozu, rubelu, citomegalo virus, herpes, što se skraćeno naziva TORCH skrining).

Ukoliko za to postoji potreba, lekar može uraditi i pregled štitne žlezde, ginekološki pregled tokom koga će uzeti briseve – stepen vaginalne čistoće i PAPA bris, kao i uraditi kolposkopiju, ako ovi pregledi nisu rađeni tokom poslednjih šest meseci i pregledati vaše noge, da vidi da li ima proširenih vena.

Na ovaj pregled bilo bi dobro da ponesete skorije rezultate kontrole krvne slike, mokraće i šećera u krvi, a po potrebi ćete dopuniti ove rezultate analizama koje lekar bude smatrao neophodnim.

Šta treba da pripremim za sledeće posete lekaru i za kada da ih planiram?

Planirajte da tokom trudnoće sem prvog pregleda tokom koga se utvrđuje trudnoća, imate još četiri kontrolna pregleda, sa 16, 24, 28 i 32 nedelje. Za sve njih je uglavnom potrebno pripremiti nalaz kompletne krvne slike, mokraće i šećera u krvi. U zavisnosti od nedelje trudnoće, savetovaće vam se i kontrola na HIV, proveriti stanje grlića, kontrolisati anti D antitela, a sa 28 nedelja uraditi i opterećenje glukozom, da bi se ispitalo stanje vašeg metabolizma ugljenih hidrata – to je kontrola da bi se videlo da li postoji problem sa šećerom u krvi.

Sa 36 nedelja treba uraditi HbS Ag – test na žuticu, te nalaze brisa grlića i korprokuturu, a sa lekarom se dogovoriri oko otvaranja trudničkog bolovanja 28 dana pre verovatnog termina porođaja.

Naravno, ove preporuke o vremenu i sadržaju pregleda važe samo ako se radi o trudnoći niskog rizika i ako se tokom trudnoće ne razviju komplikacije. Ako postoji bilo kakvo odstupanje od normalnog toka ili pogoršanje stanja, potrebno je intenzivirati kontrole i proširiti tim koji kontroliše trudnoću, te uvesti adekvatne laboratorijske kontrole.

Šta je to oGTT – test opterećenja glukozom?

To je test tokom koga se prvo izvadi krv i odredi se nivo šećera u krvi, pa onda popijete zašećerenu vodu i nakon toga se vadi krv u razmacima od po jednog sata. Na osnovu rezultata koji se tako dobiju se određuje da li spadate u žene kod kojih se razvio problem sa šećerom u trudnoći ili ne.

U našoj zemlji ne postoji obaveza da se radi ovaj test, a u zemljama Evrope uglavnom se radi u periodu oko 28. nedelje, odnosno i ranije, ako postoje faktori rizika kao što su – postojanje šećerne bolesti koja se razvila tokom prethodne trudnoće, visok nivo šećera, gojaznost, rađanje deteta preko 4000 gr u prethodnoj trudnoći, pojava šećera u urinu.

Izvor:
www.bebac.com

_________________

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kontrole u trudnoci

Počalji od Maja. taj Sre Sep 15, 2010 3:27 pm

PREGLEDI I NADZOR TRUDNOĆE

Najbolje, "idealno" je kad se prvi pregled obavi pre početka trudnoće, kao tzv. nulti ili prekoncepcijski pregled. na tom se pregledu još pre trudnoće mogu otkriti stepen ugroženosti i neke bolesti, uključiti dodatni pregledi koji u trudnoći nisu dopušteni(npr. rendgenska dijagnostika). Još pre trudnoće mogu se otkriti i
lečiti npr. infekcije vagine i grlića materice, neke anatomske promene materice,infekcije mokraće, povišeni krvni pritisak, šećerna bolest i dr. To se postiže razgovorom sa trudnicom, uzimanjem tzv.amneze: o bolestima u porodici, dosadašnjem životu i - što je posebno važno - o dosadašnjoj reprodukciji. U dosadašnju reprodukciju pripada početak prve menstruacije, menstruacijski ciklus (28 ili manje ili više dana), bolnost menstruacija, preboljle bolesti genitalnih organa
(upale, ranice itd.), pređašnja neplodnost, broj i ishod pređašnjih trudnoća, uključujući njihovo trajanje, težinu i dužinu deteta i eventualne komplikacije.

Ako nije obavljen pre koncepcijski pregled, što je na žalost uobičajeno, detaljno ispitivanje trudnice treba obaviti na prvom pregledu.

Tokom trudnoće potrebno je obaviti 9 pregleda, 2 u prvom, tri u drugom i 4 u trećem tromesečju. Razmaci pregleda u prvom i drugom tromesečju su mesec dana, a u trećem tri nedelje, pa dve nedelje.

Preporučuje se sledeći raspored koji je okvirni:

1. pregled s 8-12 nedelja,
2. pregled s 16 nedelja,
3. pregled s 20 nedelja,
4. pregled s 24 nedelja,
5. pregled s 28 nedelja,
6. pregled s 31 nedelja,
7. pregled s 34 nedelja,
8. pregled s 37 nedelja,
9. pregled s 39 nedelja.

Na prvom pregledu obavlja se, što je poseno važno, probiranje ugroženih trudnoća. Određuje se krvna grupa i Rh faktor, krvna slika, kompletni pregled mokraće, i urinokultura ako je potrebno. Istražuje se vaginalni iscedak, uzme Papa-test. Planira se ishrana u trudnoći, pregled zubi, eventualno genetsko savetovanje, i higijenske mere i aktivnosti. Određuju se, ako treba, i dodatne analizee. Već pri prvom pregledu utvrđuje se život ploda beleženjem kucanja detetovog srca(KDS), a može i ultrazvučnim pregledom. Pri svim kasnijim pregledimatreba izmeriti krvni pritisak, telesnu težinu, belančevine u mokrači, i poslušati KDS i izmeriti visinu dna materice.

Ultrazvučni pregledi su potrebni i obavezni sa 16-18 nedelja i ponovo nakon 34.
nedelje. Češći pregledi ultrazvukom, a i klinički pregledi, obavljaju se ako se za to pokaže potreba.

KONTROLA TRUDNOĆE

Tokom trudnoće ćete imati redovne kontole da bi se utvrdilo da li beba napreduje dobro

6 NEDELJA : POSETITE SVOG DOKTORAVerovatno će se raditi neki testovi i lekar će započeti sa Vašim prenatalnim kontrolama. On će Vam objasniti koje vrste pregleda će uključivati kontrole. Koliko će se često vršiti kontrole zavisiće od toka trudnoće.Kontrole uključuju

8-12 NEDELJA – INICIJALNA KONTROLANa Vašoj prvoj kontroli kod Vašeg lekara, notira se datum Vaše poslednje menstruacije, da bi se procenilo kada je termin porođaja i uzima se Vaša detaljna medicinska istorija. Nekoliko analiza se vrši.

UZASTOPNE KONTROLENakon prve kontrole, kontrole će se vršiti na svake četiri nedelje do 28 nedelje trudnoće. Od 28 do 36 nedelje kontrole se vrše na svake dve nedelje, posle čega se kontrole vrše češće, tj na svakih nedelju dana, sve do porođaja. Svaki put se vrše kontrole razvoja Vaše bebe i ujedno imate priliku da pitate sva pitanja koja Vam naviru sa napredovanjem Vaše trudnoće.

RUTINSKI TESTOVI KOJI SE VRŠE U TRUDNOĆI

TEST TEŽINE
ZAŠTO - povećana težina može biti znak dijabeta ili zadržavanja vode (što može biti indikacija za pre-eklampsiju, (stanje koje može biti fatalno ukoliko se ne dijagnostikuje na vreme). Prosečno povećanje težine u trudnoći je od 10-15kg.
KADA – svaki put na kontroli, jer je to od velikog značaja.

TEST VISINE
ZAŠTO – daje informaciju o veličini Vaše karlice. Ukoliko je mala morate prodiskutovati opcije porođaja sa Vašim lekarem.
KADA – na prvoj kontroli

PROVERA NOGU I RUKU
ZAŠTO – noge se kontrolišu zbog varikoznih vena, ruke i zglobovi zbog oticanja (edema). Iako je oticanje u nekoj meri normalno, ukoliko je povećano može ukazivati na simptome pre-eklampsije.
KADA – svaki put na kontroli.

KONTROLA KRVNOG PRITISKA
ZAŠTO – krvni pritisak se kontroliše, jer ukoliko je povišen može biti simptom pre-eklampsije.
KADA – na svakoj kontroli.

KONTROLA URINA
ZAŠTO – provera proteina (simptom pre-eklampsije) i glukoze (znak dijabetesa
KADA – na svakoj kontroli

TEST RADA SRCA BEBE
ZAŠTO – da bi se proverilo da li je sa bebom sve u redu.ZAŠTO – na prvoj kontroli se ispituje pojava anemije, hepatitisa B, sifilisa, krvna grupa i imunitet na rubelu. Rubela u ranoj trudnoći može imati ozbiljne posledice u razvoju Vaše bebe. Kasnije kontrole se vrše zbog anemije

Kutak
avatar
Maja.
Pocasni clan
Pocasni clan

Ženski Datum upisa : 19.08.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kontrole u trudnoci

Počalji od Crnokosa taj Čet Maj 05, 2011 11:34 am

Zene, ovde imate gomilu tema, na ovom delu foruma , samo ne znam da li znate da negde ima po dve strane sa temama... Tako da neke mozda i ne vidite :lol:

_________________

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kontrole u trudnoci

Počalji od mama m taj Čet Maj 05, 2011 11:46 am

a ja sam sve videla! sve sam procesljala! :)
avatar
mama m
Junior na forumu
Junior na forumu

Ženski Datum rođenja : 17.05.1986
Datum upisa : 04.05.2011
Godina : 32
Lokacija : zemlja dembelija

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kontrole u trudnoci

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu