Svet zena
Forum o partnerstvu, braku, zatrudnjivanju, trudnoci, porodjaju, deci, domacinstvu...
Mnogo saveta, porodicna i fina atmosfera.
Kao gosti ne vidite sve stranice zato pridruzite nam se... :)

Ukoliko imate problema sa registracijom, logovanjem ili slicno prijavite na svetzena@gmail.com
♥️❤️♥️
Blog - Svet zena
Svet zena
Zadnje teme
» Caskanje uz kaficu
od Bubica Pet Feb 02, 2018 11:20 pm

» Namestanje zeludca, materice...
od milica30 Ned Mar 12, 2017 2:21 pm

» Trudnoća po nedeljama - drugo tromesecje
od Tina Ned Feb 05, 2017 3:50 pm

» Hemoroidi
od Nensy85 Čet Feb 02, 2017 1:20 pm

» Trazimo uzrok poteskoca u zatrudnjivanju
od Nensy85 Čet Feb 02, 2017 1:02 pm

» Kako zamisljate sebe za 10 godina?
od Charlize93 Sub Jan 28, 2017 5:55 pm

» Cekamo rode :)
od Tina Pon Jan 23, 2017 6:21 pm

» Pohvalimo se nasom decom
od Tina Sub Jan 21, 2017 11:00 pm

» Razvod
od Bubica Čet Sep 10, 2015 10:22 am

» Prelepa zenska i decija garderoba
od Doktorka Pet Dec 05, 2014 3:30 pm


Zdravstveni rizici na radnom mestu u toku trudnoće

Ići dole

Zdravstveni rizici na radnom mestu u toku trudnoće

Počalji od Maja. taj Ned Sep 19, 2010 6:02 pm

Ako ste u drugom stanju, možda ćete želeti da nastavite sa radom do termina porođaja. Većina žena u Americi rade dok se ne porode. Međutim, pre nego što predočite Vaše planove šefu u toku trudnoće, možda ćete želeti da saznate nešto više o potencijalnim rizicima na poslu. Neki poslovi uključuju aktivnosti, hemikalije ili neke druge opasnosti koje mogu biti riskantne po zdravlje Vaše bebe i Vas. Evo nekoliko saveta u vezi sa uobičajenim opasnostima na radnom mestu i kako možete osigurati bezbednost na poslu.

Fizički napor u toku trudnoće

Možda radite na radnom mestu koji zahteva od Vas određeni fizički napor. I dok su određeni fiziči zadaci bili bezbedni pre trudnoće, sada određeni fizički pokreti mogu biti opasni po Vas. Ovo nastaje iz razloga što trudnoća utiče na rad mišića, ligamenata i tetiva. Trudnoća takođe utiče na cirkulaciju i na raspoloženje. Kao posledica, određeni fizički pokreti mogu povećati rizik od:
- nastanka problema sa cirkulacijom, kao što su proširene vene i ugrušci krvi
- jakih bolova u donjem delu leđa
- Karpal tunel sindroma
- pada (što može uzrokovati prevremeni porođaj ili pobačaj)

Fizičke aktivnosti koje treba izbegavati

U toku trudnoće važno je da izbegavate:
- učestalo podizanje nekog teškog predmeta
- guranje ili vučenje teškog tereta
- neprekidno hodanje po stepenicama
- duže stajanje

Bezbednost na radnom mestu

Najbolji način da budete bezbedni na radnom mestu je da pronađete saradnika koji će preuzeti neke od aktivnosti koje bi mogle biti riskantne po Vas. Popričajte sa poslodavcem o pronalaženju zamene, i umesto toga, ponudite se da radite neke druge zadatke. Vaš doktor Vam može dati lekarsko uverenje o promeni određenih aktivnosti na poslu zbog opasnosti kojima ste izloženi. Kako biste smanjili rizik od određenih fizičkih aktivnosti, pridržavajte se sledećih saveta:
- često pravite pauze za odmor u toku radnog dana
- pijte što više tečnosti
- hranite se zdravo
- izbegavajte duže stajanje ili sedenje
- pokušajte da se zaštitite od stresnih situacija

Izloženost hemikalijama u toku trudnoće

Mnoge žene redovno rukovode, prevoze ili su izložene hemikalijama pošto su sastavni deo njihovog posla. Ako Vaš posao nalaže da morate da dolazite u kontakt sa različitim tipovima hemikalija, razmislite da li treba da uradite taj radni zadatak u toku trudnoće. Ovo bi trebalo da učinite iz razloga jer su se niz različitih hemikalija pokazale kao opasne po Vaše i bebino zdravlje. Ishodi izloženosti hemikalijama mogu biti:
- prevremeni porođaj
- pobačaj
- fizički defekti i deformacije po rođenju
- komplikacije u razvoju kasnije u životu

Poznato je da izuzetno učestala izloženost hemikalijama može prouzrokovati hronične bolesti pa čak i smrt kod budućih majki. Veoma je važno da budete svesni zdravstvenih i bezbedonosnih opasnosti usled izloženosti hemikalijama u toku trudnoće.

Koje hemikalije treba izbegavati

Važno je da budete oprezni u vezi sa svim tipovima hemikalija u toku trudnoće, ali važno je da posebno ograničite izloženost:
- olovu
- bakru
- ugljen-monoksidu
- pesticidima
- anesteticima

Ako morate da radite sa hemikalijama:

Preoručuje se trudnicama koje su stalno u kontaktu sa hemikalijama da zamole poslodavce da privremeno promene radno mesto ili da prestanu da rade. Međutim, na Vama je da odlučite da li ćete nastaviti da radite. Ako nastavite da radite, pridržavajte se određenih mera opreznosti:
- Nosite zaštitnu opremu, kao što su rukavice i ventilator, sve vreme
- Izbegavajte direktan kontakt sa svim hemikalijama
- Svucite kontaminiranu odeću što je pre moguće
- Popričajte sa poslodavcem u vezi sa instaliranjem dodatne ventilacije

Opasnosti u kancelariji

Ako radite u kancelariji, možda ćete biti zabrinuti u vezi sa drugim potencijalnim zdravstvenim rizicima . Većina trudnica se brine usled dugotrajne upotrebe kompjutera i fotokopir mašine na poslu; ovi uređaji se nisu pokazali da imaju bilo kakvo štetno dejstvo na trudnice. Najčešće opasnosti u kancelariji su:

Stres: Stres je uglavnom deo svakog posla; i vrlo brzo ćete uočiti poteškoće u usklađivanju poslovnih odgovornosti i trudnoće. Važno je da se ne izlažete stresnim situacijama što je više moguće zato što stres negativno utiče na zdravlje. Stres može dovesti do gubitka apetita i depresije, i može narušiti sposobnost organizma da se izbori protiv infekcija. Izbegnite stres tako što ćete često praviti pauze, dogovoriti se sa poslodavcem vezano za fleksibilno radno vreme ili pronaći odgovarajućeg saradnika koji će Vam pomoći.

Putovanje: Neki poslovi zahtevaju učestalo putovanje i možda ćete provoditi dosta vremena u kolima, vozu ili avionu. Dok je vožnja bezbedna za žene do 36. nedelje trudnoće, verovatno ćete želeti da izbegnete duža putovanja. Probajte da smanjite vožnju kolima na 5-6 časova dnevno, i zaustavite vožnju kolima ili ustanite kako biste prošetali (ako putujete vozom ili avionom). Izbegavajte putovanja do mesta koja se nalaze na velikim nadmorskim visinama, pošto se smanjuje nivo kiseonika koje beba i Vi možete dobiti. Ako se bliži termin porođaja, obavezno popričajte sa doktorom u vezi sa Vašim organizovanjem putovanja.

Moja beba
avatar
Maja.
Pocasni clan
Pocasni clan

Ženski Datum upisa : 19.08.2010

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu