Svet zena
Forum o partnerstvu, braku, zatrudnjivanju, trudnoci, porodjaju, deci, domacinstvu...
Mnogo saveta, porodicna i fina atmosfera.
Kao gosti ne vidite sve stranice zato pridruzite nam se... :)

Ukoliko imate problema sa registracijom, logovanjem ili slicno prijavite na svetzena@gmail.com
♥️❤️♥️
Blog - Svet zena
Svet zena
Zadnje teme
» Caskanje uz kaficu
od Bubica Pet Feb 02, 2018 11:20 pm

» Namestanje zeludca, materice...
od milica30 Ned Mar 12, 2017 2:21 pm

» Trudnoća po nedeljama - drugo tromesecje
od Tina Ned Feb 05, 2017 3:50 pm

» Hemoroidi
od Nensy85 Čet Feb 02, 2017 1:20 pm

» Trazimo uzrok poteskoca u zatrudnjivanju
od Nensy85 Čet Feb 02, 2017 1:02 pm

» Kako zamisljate sebe za 10 godina?
od Charlize93 Sub Jan 28, 2017 5:55 pm

» Cekamo rode :)
od Tina Pon Jan 23, 2017 6:21 pm

» Pohvalimo se nasom decom
od Tina Sub Jan 21, 2017 11:00 pm

» Razvod
od Bubica Čet Sep 10, 2015 10:22 am

» Prelepa zenska i decija garderoba
od Doktorka Pet Dec 05, 2014 3:30 pm


Amniocenteza

Ići dole

Amniocenteza

Počalji od Maja. taj Ned Sep 19, 2010 6:07 pm

Amniocenteza je poseban dijagnostički test. Ovaj test se koristi kako bi se ustanovilo da li beba ima neke ozbiljne ili smrtonosne abnormalnosti. Ovim zahvatom se uzima mala količina amnionske tečnosti ili plodove vode iz stomaka trudnice koja se testira u laboratoriji u određenim situacijama. Amniocenteza može dijagnostikovati poremećaj hromozoma kao i da odredi pol i razvijenost pluća ploda.

Amniocentezom se mogu otkriti stotine genetskih poremećaja, ali postoje nekoliko uobičajenih koji se stalno dijagnostikuju. To su Daunov sindrom, koji predstavlja poremećaj hromozoma, Edvardov sindrom kao i trizomija 18-og hormona. Defekti neuralne cevi kao što je to spina bifida ili anencefalija takođe se mogu dijagnostikovati. Ovim testom se može odrediti da li majka ili beba imaju negativan Rh ili rezus faktor u krvi. U slučaju carskog reza, amniocenteza se koristi da odredi da li su pluća bebe dovoljno razvijena za takav poduhvat. Dok amniocenteza može odrediti genetske ili neke druge poremećaje, ipak ima i neka ograničenja. Ne može pokazati ako postoji bilo koji defekat nepca ili deformaciju lica.

Jedino žene koje su stare više od 35 godina mogu uraditi amniocentezu. Žene u ovim godinama imaju tendenciju da rađaju decu sa Daunovim sindromom. Ukoliko Vaša krvna slika pokaže da postoji rizik da Vaša beba ima neki od genetskih poremećaja onda će od Vas zatražiti da uradite amniocentezu. Ako je neko u Vašoj porodici rađao decu sa bilo kojim genetskim deformacijama, onda se sprovodi ovaj test kako bi se isključila mogućnost da se to Vama desi.

Amniocenteza se izvodi u drugom tromesečju tj. u periodu od četvrtog do šestog meseca. Ovo otežava Vašu odluku da razmotrite opciju o okončavanju trudnoće u slučaju da ima ozbiljnih deformacija kod bebe. Međutim, smatrajte ovaj test kao način da se na vreme pripremite za rođenje deteta i za njegove posebne potrebe.

Test se inače izvodi u periodu između 15. i 18. nedelje trudnoće zato što u tom periodu ima dovoljno plodove vode u stomaku kako bi se izveo ovaj test. Postoje slučajevi gde se amniocenteza izvodi ranije u 12. nedelji ili čak i kad prođe 20.nedelja. Ali šanse da će se desiti pobačaj su znatno veće ukoliko se test izvodi ranije.

Plodova voda se vadi iz opne koja okružuje plod koji je udaljen i placente uz pomoć šuplje i dugačke igle. Anestezija se može koristiti. Proces ubacivanja i upravljanje iglom do pravog mesta može potrajati. Izvlačenje tečnosti se izvodi mnogo brže. Materica i srce bebe su stalno pod nadzorom.

Nakon što je test završen, potrebno je da odmorite 24 časa kako bi se pratile reakcije Vašeg tela. Rezultati se dobijaju nakon 2 nedelje. Sada postoji novi test amniocenteze koji se zove Amino-PCR nakon čega se mogu dobiti rezultati nakon 48 časova. Ovaj test uključuje minimalne rizike, ali podvrgnuti se ovom testu može biti prilično traumatično za trudnicu.

moja beba
avatar
Maja.
Pocasni clan
Pocasni clan

Ženski Datum upisa : 19.08.2010

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu