Svet zena
Forum o partnerstvu, braku, zatrudnjivanju, trudnoci, porodjaju, deci, domacinstvu...
Mnogo saveta, porodicna i fina atmosfera.
Kao gosti ne vidite sve stranice zato pridruzite nam se... :)

Ukoliko imate problema sa registracijom, logovanjem ili slicno prijavite na svetzena@gmail.com
♥️❤️♥️
Svet zena
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Blog - Svet zena
Svet zena
Zadnje teme
» Caskanje uz kaficu
od Bubica Pet Feb 02, 2018 11:20 pm

» Namestanje zeludca, materice...
od milica30 Ned Mar 12, 2017 2:21 pm

» Trudnoća po nedeljama - drugo tromesecje
od Tina Ned Feb 05, 2017 3:50 pm

» Hemoroidi
od Nensy85 Čet Feb 02, 2017 1:20 pm

» Trazimo uzrok poteskoca u zatrudnjivanju
od Nensy85 Čet Feb 02, 2017 1:02 pm

» Kako zamisljate sebe za 10 godina?
od Charlize93 Sub Jan 28, 2017 5:55 pm

» Cekamo rode :)
od Tina Pon Jan 23, 2017 6:21 pm

» Pohvalimo se nasom decom
od Tina Sub Jan 21, 2017 11:00 pm

» Razvod
od Bubica Čet Sep 10, 2015 10:22 am

» Prelepa zenska i decija garderoba
od Doktorka Pet Dec 05, 2014 3:30 pm


PMS (predmenstrualni sindrom)

Ići dole

PMS (predmenstrualni sindrom) Empty PMS (predmenstrualni sindrom)

Počalji od Gost taj Sub Dec 04, 2010 11:37 am


Premenstrualni sindrom (PMS )

Premenstrualni sindrom čini skup raznovrsnih simptoma koji se javljaju nekoliko dana pred, kao i prvih par dana same menstruacije u većini godišnjih ciklusa žene, ako ne i u svim.Simptomi se nakon toga povlače bar do ovulacije. Naučnici se još nisu usaglasili po pitanju definicije PMS-a. Jedni uzimaju u obzir samo simptome koji postmenstrualno u potpunosti nestaju, dok drugi prvenstveno posmatraju premenstrualnu naglašenost simptoma koji i inače postoje .

Pokušaji da se objasni biološka osnova PMS-a za sada nisu urodili plodom. U terapiji su korišćeni razni preparati, počev od progesterona , visokih doza vitamina i minerala, ulja od jagorčevine pa sve do antidepresanata. Nijedan od njih se u kontrolisanim ispitivanjima nije pokazao efikasnijim od placeba. Hormonski supresori ( supstance koji umanjuju nivo i dejstvo hormona ) za sada nisu klinički ispitani. Cena većine tih preparata je visoka i njihova upotreba na duže staze ili u većoj kolicini skopčana je sa nizom neželjenih dejstava.

Ponekad žene same sebi nadju lek. Neke od nas su primetile da promena u ishrani ili učestalije fizičke vežbe mogu značajno da utiču na simptome PMS-a.* Stepen placeba ( prividnog pozitivnog efekta ) je toliko visok da se u nekontrolisanim istraživanjima čini kako sve i jedan preparat deluje .

Broj i težina samih simptoma ne čine osnovnu razliku izmedju žena koje pate od PMS-a i onih koje ga nemaju. Nedavna istraživanja psiholoških karakteristika žena sa PMS-om pokazala su medjutim postojanje značajnih razlika izmedju ove dve grupe. Žene sa PMS-om imaju manje samopouzdanja. Sklone su da krive sebe ako se nešto loše desi. Osećaju grižu savesti ako se razbesne. Izbegavaju stresne situacije. Često priželjkuju da problem sam od sebe nestane umesto da se suoče sa njim i reše ga. Osećanja zadržavaju za sebe i podležu više stresu. Sve u svemu – odgovaraju opisu “ dobre ženice “. Prema tome , čini se da nisu u pitanju samo hemijske promene koje se ciklično odigravaju u našem organizmu , već kako smo odgojene da reagujemo na te promene .U ovu pretpostavku uklapa se i onaj broj žena koji tvrdi da se predmenstrualno oseća bolje, jače i kreativnije. Jedan od istraživača zaključuje da bi psihološka terapija žene mogla da promeni način na koji ona doživljava svoj PMS. Ova terapija uključuje jačanje sampouzdanja žene. Treba je naučiti da se direktno suočava sa problemima i da prihvati bes kao normalnu emociju. Lek protiv PMS-a će se stoga lakše naći u resocijalizaciji nego u medicini .Depresija

Većina nas koja ima pad raspoloženja predmenstrualno, primetiće da je tih dana zaokupljena problemima koji inače postoje kao takvi. Samo što ih tada teže podnosimo. Bitno je da budemo svesni teškoća na koje nailazimo, makar to značilo i da ih zabeležimo pismeno, da bismo u danima kada se osećamo bolje mogli da ih rešimo .

Nedelju dana pred menstruaciju prolazim kroz loše dane. Osećam se bespomoćno i deprimirano zbog stvari u mom životu koje su oduvek tu. Ponekad mi se čini da je dobro što mogu da doprem i do svojih mračnih misli a nekad me jednostavno dotuku. Glasovi u mojoj glavi koji su suviše strogi kritičari onoga što radim- tih dana postaju uporniji. Naučila sam da ih brže prepoznam. Kada počnem sebi da prebacujem kako nisam dovoljno dobra majka , ćerka , prijateljica , radnik …kažem sama sebi “To su samo tvoji kritički glasovi – ne budi tako stroga prema sebi! “. Zaista pomaže .

Pokušajte da sebi obezbedite podršku u danima kada vam je najgore.Pozovite prijatelje, raspodelite kućne poslove ostalim članovima porodice ili angažujte bebisiterku. Možete čak i da osnujete grupu za samo-pomoć putem oglasa.

Ako je zamor glavni problem – tih dana izdvojte više vremena za spavanje ili fizičke vežbe koje vam daju energiju.

Dismenoreja (bolne menstruacije)

Moguće je učiniti nešto protiv dismenoreje – bolnih menstrualnih grčeva. Skup simptoma u koje spadaju grčevi, muka i povremeno prolivi izazvani su viškom prostaglandina materice koji “procure “ i u creva.
(Prostaglandini su hemijske supstance kojih ima svuda u organizmu. Jedna vrsta prostaglandina izaziva grčenje glatkih mišića materice i creva) Višak prostaglandina pojačava i produžava grčeve muskulature koji su inače bezbolni . Pošto napeto stanje mišića traje duže – uskraćena im je snabdevenost kiseonikom. Upravo taj nedostatak kiseonika osećamo kao bol. Ne znamo, medjutim, zašto materice nekih žena proizvode višak prostaglandina. Materica je mišić kome, kao i svakom mišiću, vežbe relaksacije, masaža ili tehnike biofeedback-a mogu da pomognu.

Anticipacija ( iščekivanje ) često pogorša bol jer smo napete. Antiprostaglandini –grupa lekova korišćena prvenstveno u terapiji artritisa – deluje kod nekih žena. U teškim slučajevima neophodno je uzeti lek pre nego što grčevi nastupe. Jačina bola umine ali ne nestane uvek u potpunosti. Medju antiprostaglandinima postoje male razlike tako da se jedni podnose bolje od drugih. Najčešće neželjeno sporedno dejstvo jeste iritacija želuca. Ovo se može izbeći ako se lek uzima uz mleko ili hranu. Neke žene su primetile da jedna vrsta antiprostaglandina vremenom prestane da deluje i da moraju da predju na drugu.Antiprostaglandini smanjuju obilnost menstruacije i skraćuju njeno trajanje. Još uvek ne znamo koliko su pouzdani ovi lekovi kada se upotrebljavaju duže vreme intermitentno ( povremeno ),ali se za sada čine prilično sigurnim.

Endometrioza i zapaljenski procesi u maloj karlici takodje mogu prouzrokovati menstrualne tegobe, posebno grčeve Kako medicina danas polako otkriva organske razloge bolnih menstruacija, lekari počinju da prepisuju lekove za specifične probleme. Medjutim , oni i dalje na osnovu dijagnoze tegoba leče simptome a ne otklanjaju pravi uzrok poremećaja. Iako razne vrste lekova, naročito antiprostaglandini , pokazuju dobre rezultate, moramo biti oprezni sa njima. Ne želimo da se ponove slučajevi kao što su DES ili Talidomid. Za sada ne znamo sa kojim je rizicima skopčana doživotna upotreba ovih lekova. Najbolje je početi sa najblažim lekovima , onim koje nadjemo u sopstvenoj kuhinji. Akupunktura je takodje pomogla mnogim ženama sa raznovrsnim menstrualnim tegobama .

Bapski lekovi za sve menstrualne tegobe

Vekovima žene razmenjuju domaće metode lečenja menstrualnih tegoba .Neke od nas su ponovo stekle poverenje u tradicionalnu medicinu iz ličnog iskustva. Ovde je navedeno samo nekoliko metoda za koje žene najčešće tvrde da deluju. Pokušajte i same neke od njih i odaberite onu koja vama lično najviše odgovara jer je svaka žena jedinstvena i reaguje na sebi svojstven način .

Ishrana

Vodite računa da hrana koju unosite bude raznovrsna, balansirana i količinski dovoljna. Možete biti kvalitativno neuhranjeni iako na vagi nema manjka kilograma. Obratite pažnju na pozitivne i negativne efekte koja na vas ima hrana koju unosite. Mnoge žene primećuju da pomaže ako povećaju unos zrnaste hrane, integralnog brašna, povrća, naročito mahunastog, voća i kvasca a smanje ili potpuno izbace so, šećer , alkohol i kofein ( u kafi , čaju , čokoladi i sokovima ).Neke od nas izbegavaju so, belo brašno i kofein u nedelji koja prethodi menstruaciji i tvrde da im to pomaže. Možda će vam prijati viće da jedete cešće , manje obroke nego dva, tri velika obroka dnevno .

San

Pobrinite se da dovoljno spavate. Vaš ritam budnosti i sna može da se promeni tokom ciklusa. Dozvolite sebi da duže odspavate ako vam je to potrebno .
Vežbe

Joga vežbe su se pokazale dobrim , naročito tzv kobra položaj. Isprobajte razne položaje da biste ustanovile koji vam najviše odgovara, čak iako je samo od privremene pomoći .Bapski lekovi za odredjene menstrualne tegobe

Grčevi i bol u ledjima

Čajevi od lekovitog bilja mogu biti od pomoći .* Najcešće se preporučuje čaj od lišća maline, supena kašika po šolji. Neke žene unose kalcijum (Ca ) i magnezijum ( Mg ) ( u odnosu 2:1 ) nekoliko dana pred menstruaciju ili tokom celog meseca.

Počnite sa količinom od 250 mg kalcijuma i duplo manje magnezijuma . ( Uzimajte odvojeno tablete Ca i Mg .Dolomit koji sadrži oba elementa može biti zagadjen tragovima olova i arsena . Njegovo dugotrajno unošenje može dovesti do zdravstvenih problema . )

Utopljavanje stomaka ili krsnog predela ponekad pomaže.

Orgazam , sa ili bez partnera , takodje može biti od pomoći ,iako istrazivači upozoravaju na povećani rizik pojave endometrioze .

Neke žene koriste lekove koji se mogu kupiti u svakoj apoteci , kao što su aspirin , acetaminofen ( Tylenol ), ibuprofen ili alkohol .

Marihuana može da bude od koristi ali izaziva druge menstrualne smetnje. Predlažemo umerenost u korišćenju svih navedenih lekova .

Sve vrste masaže mogu da pomognu .Pogledajte Menstrualnu masažu udvoje na 255 str . Proverite i posebne vežbe za menstrualne bolove u okviru yoga-e, Shiatsu, akupresure i polarne terapije .

Depresija , napetost , promene raspoloženja , osećaj nadutosti

Mnoge žene koriste vitamin B6 ( piridoksin ). Početna doza iznosi 25 – 55 mg po danu koja se postepeno uvećava sve do 100 mg /dan . Prestanite sa upotrebom ukoliko se javi mravinjanje u koži ili drugi znaci privremenog oštećenja perifernih nerava. Proverite u kojim se namirnicama nalazi vitamin B6. Možete ih unositi zajedno sa kompleksom vitamina B radi bolje resorpcije .

Pokušajte da smanjite unos natrijuma tako što ćete jesti manje slano i povećajte unos kalijuma. Neke žene koriste sredstva za izmokravanje ( običnu vodu, čajeve za izmokravanje, odredjenu hranu ,- ali za to potražite udžbenik o lekovitom bilju ili lekovima ). Budite pažljivi sa njihovom upotrebom jer sva sredstva za izmokravanje izuzev obične vode , dovode do gubitka kalijuma .

Umor i bledilo

Proveravajte nivo svog gvoždja radi malokrvnosti .Preuzeto sa : jedinstvena.net
avatar
Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

PMS (predmenstrualni sindrom) Empty Re: PMS (predmenstrualni sindrom)

Počalji od Crnokosa taj Sub Dec 04, 2010 6:37 pm

Napetost , promene raspoloženja , osećaj nadutosti... sve me zahvati :ujedam:
Dan pre i prvi dan su mi katastrofalni... Naduven stomak, nervoza, boli me i stomak i krsta i noge...
:ujedam:

_________________

Nazad na vrh Ići dole

PMS (predmenstrualni sindrom) Empty Re: PMS (predmenstrualni sindrom)

Počalji od Ben 10 taj Sub Dec 04, 2010 7:39 pm

Neznam nekada i pusti li me ikako,jedan prodje ,drugi dodje ,ali kofadon sve rijesava.
Ben 10
Ben 10
Novajlija
Novajlija

Ženski Datum rođenja : 14.04.1976
Datum upisa : 15.08.2010
Godina : 44

Nazad na vrh Ići dole

PMS (predmenstrualni sindrom) Empty Re: PMS (predmenstrualni sindrom)

Počalji od sissi taj Sub Dec 04, 2010 8:11 pm

Pre porodjaja sam imala bas jake bolove prvi dan,bili su to pravi porodjajni bolovi.Par puta me mm vozio u hitnu pomoc.Sad ne,malo me bole ledja, i obaveznooo sam nervozna,ujedam tih dana :ujedam:
sissi
sissi
Senior na forumu
Senior na forumu

Ženski Datum rođenja : 19.06.1981
Datum upisa : 29.11.2010
Godina : 39
Lokacija : wien

Nazad na vrh Ići dole

PMS (predmenstrualni sindrom) Empty Re: PMS (predmenstrualni sindrom)

Počalji od Crnokosa taj Pon Jan 10, 2011 8:43 pm

Jao zene ja ne znam gde da vas pitam pa rekoh ajde ovde... Mozda ima veze sa PMS-om al mozda nema... :dont:
Za nekih 5-6 dana treba da dobijem i mozda je razlog to ali... Bas sam se uplasila sada...
Na desnoj dojci mi se skroz desno,znaci bas desni kraj naduo kao pre kao kad treba da dobijem... I to mi je tvrdo sad i boli me...
A druga polovina i ova leva nista... :dont: I kod bradavice kad pipnem kao kuglica neka...
Par dana je tako al evo sad sam pipnula i jos vise je cini mi se... :sad:


Poslednji izmenio Maia dana Pon Jan 10, 2011 8:44 pm, izmenjeno ukupno 1 puta

_________________

Nazad na vrh Ići dole

PMS (predmenstrualni sindrom) Empty Re: PMS (predmenstrualni sindrom)

Počalji od Brana taj Pon Jan 10, 2011 8:43 pm

maki mozda zlezde nabubre pred dobijanje,a da li ti se to smiri kada dobijes?

_________________
[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]
Brana
Brana
Admin
Admin

Ženski Datum rođenja : 02.01.1988
Datum upisa : 18.08.2010
Godina : 32
Lokacija : BG

Nazad na vrh Ići dole

PMS (predmenstrualni sindrom) Empty Re: PMS (predmenstrualni sindrom)

Počalji od Crnokosa taj Pon Jan 10, 2011 8:45 pm

Pa ovo mi se desilo prvo put... i rekoh verovatno je to zato sto treba da dobijem al sad se kao povecalo i to samo jedna polovina desne a ova leva nista :dont:

_________________

Nazad na vrh Ići dole

PMS (predmenstrualni sindrom) Empty Re: PMS (predmenstrualni sindrom)

Počalji od Brana taj Pon Jan 10, 2011 8:50 pm

ne verujem da je nesto ozbiljno ako ti se ne smanji kada dobijes onda idi kod dr.za svaki slucaj! huug

_________________
[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]
Brana
Brana
Admin
Admin

Ženski Datum rođenja : 02.01.1988
Datum upisa : 18.08.2010
Godina : 32
Lokacija : BG

Nazad na vrh Ići dole

PMS (predmenstrualni sindrom) Empty Re: PMS (predmenstrualni sindrom)

Počalji od sissi taj Pon Jan 10, 2011 8:50 pm

Ja bih ti savetovala da odmah odes doktoru!
Te stvari je bolje proveriti na vreme.
sissi
sissi
Senior na forumu
Senior na forumu

Ženski Datum rođenja : 19.06.1981
Datum upisa : 29.11.2010
Godina : 39
Lokacija : wien

Nazad na vrh Ići dole

PMS (predmenstrualni sindrom) Empty Re: PMS (predmenstrualni sindrom)

Počalji od Crnokosa taj Pon Jan 10, 2011 8:54 pm

Bas sam se uplasila... Idem sigurno ako ne prodje kad dobijem... Uf i to mi jos fali :sad:

_________________

Nazad na vrh Ići dole

PMS (predmenstrualni sindrom) Empty Re: PMS (predmenstrualni sindrom)

Počalji od sissi taj Pon Jan 10, 2011 9:02 pm

Ne mora znaciti da je nesto opasno(daleko bilo)
Nemoj odmah da se plasis blowkiss
Kazem samo da za svaki slucaj trba kontrolisati,bilo kakvu promenu primetimo na nama.
sissi
sissi
Senior na forumu
Senior na forumu

Ženski Datum rođenja : 19.06.1981
Datum upisa : 29.11.2010
Godina : 39
Lokacija : wien

Nazad na vrh Ići dole

PMS (predmenstrualni sindrom) Empty Re: PMS (predmenstrualni sindrom)

Počalji od Crnokosa taj Pon Jan 10, 2011 9:03 pm

Hvala vam... divne ste huug

_________________

Nazad na vrh Ići dole

PMS (predmenstrualni sindrom) Empty Re: PMS (predmenstrualni sindrom)

Počalji od Kosovka taj Čet Okt 27, 2011 4:38 pm

Мене крста убише! Јуче ме толико болело после тренинга да су ме носили до куће! :sad: Ужас :sad:
Маки, шта би на крају, шта рече доктор???

Kosovka
Kosovka

Ženski Datum upisa : 26.10.2011
Lokacija : Kosovska Kamenica

Nazad na vrh Ići dole

PMS (predmenstrualni sindrom) Empty Re: PMS (predmenstrualni sindrom)

Počalji od Crnokosa taj Čet Okt 27, 2011 6:56 pm

Nisam bila ali sad je sve ok, evo pocele da bole polako, bubuljica na usnu je obavezna... slatkise tamanim :haha:

_________________

Nazad na vrh Ići dole

PMS (predmenstrualni sindrom) Empty Re: PMS (predmenstrualni sindrom)

Počalji od kathy_gm taj Pet Jan 25, 2013 2:57 pm

Ja znam ranije par dana pre nego sto treba da dobijem mogla bih pecenog vola da pojedem,a sad...apetit kako i posle M. Nista posebno-malo se nadujem,da kazem da sam nervozna-mozda malo i desavalo mi se da grudi pocinju da me bole 7 dana pred M,e ovaj mesec imam utisak da su pocele da me bole odmah posle ovulacije... :umislima:
kathy_gm
kathy_gm
Pocasni clan
Pocasni clan

Ženski Datum rođenja : 28.09.1987
Datum upisa : 22.02.2011
Godina : 32
Lokacija : Srbija

Nazad na vrh Ići dole

PMS (predmenstrualni sindrom) Empty Re: PMS (predmenstrualni sindrom)

Počalji od marasrna taj Pet Jan 25, 2013 4:57 pm

sada nemam te probleme :lol:
imala sam vrtoglavice i nadutost..............fuuuuuuuj

_________________
[You must be registered and logged in to see this image.]
marasrna
marasrna
Urednici

Ženski Datum rođenja : 01.06.1975
Datum upisa : 15.03.2012
Godina : 45
Lokacija : Iceland

Nazad na vrh Ići dole

PMS (predmenstrualni sindrom) Empty Re: PMS (predmenstrualni sindrom)

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu