Svet zena
Forum o partnerstvu, braku, zatrudnjivanju, trudnoci, porodjaju, deci, domacinstvu...
Mnogo saveta, porodicna i fina atmosfera.
Kao gosti ne vidite sve stranice zato pridruzite nam se... :)

Ukoliko imate problema sa registracijom, logovanjem ili slicno prijavite na svetzena@gmail.com
♥️❤️♥️
Svet zena
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Blog - Svet zena
Svet zena
Zadnje teme
» Caskanje uz kaficu
od Bubica Pet Feb 02, 2018 11:20 pm

» Namestanje zeludca, materice...
od milica30 Ned Mar 12, 2017 2:21 pm

» Trudnoća po nedeljama - drugo tromesecje
od Tina Ned Feb 05, 2017 3:50 pm

» Hemoroidi
od Nensy85 Čet Feb 02, 2017 1:20 pm

» Trazimo uzrok poteskoca u zatrudnjivanju
od Nensy85 Čet Feb 02, 2017 1:02 pm

» Kako zamisljate sebe za 10 godina?
od Charlize93 Sub Jan 28, 2017 5:55 pm

» Cekamo rode :)
od Tina Pon Jan 23, 2017 6:21 pm

» Pohvalimo se nasom decom
od Tina Sub Jan 21, 2017 11:00 pm

» Razvod
od Bubica Čet Sep 10, 2015 10:22 am

» Prelepa zenska i decija garderoba
od Doktorka Pet Dec 05, 2014 3:30 pm


Noćno mokrenje

Svet zena :: Deca :: Dete

Ići dole

Noćno mokrenje Empty Noćno mokrenje

Počalji od Brana taj Pon Dec 27, 2010 4:09 pm

Noćno mokrenje, za koje je medicinski izraz enureza (enuresis nocturna), se odnosi na decu koja i posle pete godine ne ostaju suva preko noći. Enureza je nesvesno, nevoljno i ponavljano noćno mokrenje u uzrastu kada većina dece više ne mokri u krevet. Neko dete ranije stekne kontrolu noćnog mokrenja, a neko kasnije. To je razumljivo, jer se i centralni nervni sistem i funkcionisanje bešike ne razvijaju istim tempom kod sve dece.

Kod noćnog mokrenja postoji nesrazmera između stvaranja mokraće tokom noći i kapaciteta mokraćne bešike. Delovanjem antidiuretskog hormona (vazopresin), koji se znatno više luči noću, smanjuje se stvaranje mokraće tokom noći. Međutim, kod mnoge dece sa enurezom, taj porast lučenja hormona tokom noći nije dovoljan, te se stvara više mokraće. Bešika treba da bude u stanju da je zadrži dok se dete ne probudi. Ona liči na balon sa mišićnim zidom, koji se razteže. Na dnu tog balona nalazi se mišić (sfinkter bešike) koji sprečava da mokraća izađe. Da bi dete tokom noći ostalo suvo, potrebno je da se istovremeno zidovi bešike opuste, da bi se ona dovoljno proširila, a da se sfinkter stegne i onemogući mokrenje. Kod neke dece se ova fiziologija bešike kasnije formira. Obično količina mokraće sakupljena tokom noći odgovara kapacitetu bešike. Ako premaši kapacitet bešike dete se budi. Taj osećaj napunjenosti bešike se stiče u drugoj godini. Tada dete može voljno da opusti sfinkter i mokri. Većina njih nauči da voljno mokri između druge i treće godine.

Nekada se smatralo da većina dece sa enurezom ima čvrst san, pa ne može da se probudi da bi išlo u toalet. Zaista neki roditelji primećuju da dete spava i pored buke i teško im je da ih probude. Međutim, istraživanja su pokazala da se obrasci sna dece koja mokre u krevet i one koja to ne čine, ne razlikuju. Do noćnog mokrenja u krevet može doći u bilo kojem stadiju spavanja. Češće je prvoj trećini noći. Ako se javi u REM fazi spavanja, dete se može sećati sna tokom kojeg se umokrilo.

Uzrok noćnog mokrenja

Deca koja nikada nisu znala da kontrolišu bešiku imaju primarnu enurezu. Ona je posledica sporijeg neuromišićnog sazrevanja (smanjeno lučenje antidiuretskog hormona i/ili manji kapacitet bešike tokom noći). Neretko je posledica suviše ranog ili kasnog navikavanja na nošu. Nasilno privikavane prekorima i kažnjavanjima, kao i hroničan stres u periodu odojčeta može biti uzrok enureze. Mnoga deca sa enurezom, čak 75%, ima bliske rođake koji su imali taj problem u detinjstvu. Iz nepoznatog razloga noćno mokrenje je češće kod dečaka.

Ako dete nije mokrilo u krevet bar tri do šest meseci, a zatim ponovo počelo u pitanju je sekundarna enureza. Uzrok takvog ponašanja je stres, bolest (pre svega upala mokraćnih puteva) i početak psiholoških problema. Najčešće je pojava noćnog mokrenja povezana sa rođenjem brata ili sestre, preseljenjem u drugu kuću, odlaskom voljenog člana porodice, prelazaskom u novu školu ili gledanjem zastrašujućih filmova. Ako se simptomi nastave i nakon otklanjanja stresa ili bolesti, obavezno se posavetovati sa lekarom. Možda će predložiti razgovor sa dečjim psihologom ili psihijatrom.

Bilo da je enureza primarna ili sekundarna retko je posledica neke organske bolesti npr. oštećenja kičmene moždine, urođene anomalije mokraćnih organa, šećerne bolesti, mentalne retardacije ili noćne epilepsije.

Kada prestaje noćno mokrenje

Sa tri i po godina dve trećine dece više ne mokri u krevet, sa četiri godine već tri četvrtine. Dvadeset pet posto dece koja su sa četiri godine mokrila u krevet uspeva da uspostavi kontrolu bešike tokom sledećih šest godina. Sa osam godina skoro 95% dece ima kontrolu bešike i tokom noći, dok svega 2 – 3% dvanaestogodišnjaka mokri u krevet. Kod jednog procenta adolescenata, uglavnom muškaraca, noćno mokrenje se nastavlja i u odraslom dobu.

Kako reagovati ako dete mokri u krevet

Noćno mokrenje nije posledica psihičkog poremćaja. Do njega može doći ako roditelji nepovoljno reaguju na enurezu. Ako roditelji zadrže neutralan ili pozitivan stav tako što ili ignorišu mokar krevet ili objasne detetu da će nešto kasnije, kad još malo odraste prestati da piški u krevet, obično ne dolozi ni do kakvih psiholoških oštećenja. Noćno mokrenje može da podrije detetovo samopoštovanje i da ometa njegove odnose sa vršnjacima. Takvo dete može odbijati nastavu u prirodi ili letovanje sa drugom decom. Roditelji treba da ulože dosta truda da pomognu detetu da izbegne ili umanji osećaj stida i sumnje u sebe. Ne smeju da ga grde, omalovažavaju, brukaju ili kažnjavaju. Treba da ga pohvale kad se ne umokri, a kad mu se to desi da ga uveravaju da će uskoro uspeti da ostane suvo tokom noći. Roditelji bi trebali da više vremena provode sa decom, slušaju njihove priče, smeju se njihovim šalama i hvale ih za dostignuća, ma koliko ona bila mala. Oba roditelja treba da hvale dete za njegove napore da ostane suvo i da ga hrabre kad se upiški.

Ako se dete normalno psihički i fizički razvija, to što mokri u krevet obično nije značajno. Međutim, ako nekontrolisano mokri i u toku dana (dete od pet godina normalno mokri 4 do 7 puta tokom dana), ako ima otežano i bolno mokrenje, povišenu temperaturu iz nepoznatog razloga, unosi dosta tečnosti ili ima bolove u trbuhu potrebno je odvesti ga kod lekara. Ako nema ovih simptoma, a analiza mokraće daje normalne rezultate, većina lekara smatra da dete samo treba pratiti.

Lečenje

Pošto većina dece do osme godine uspostavi potpunu kontrolu bešike, lečenje se sastoji u tome da roditelji pomognu detetu da izbegne stid, neugodnost i sumnju u svoje vrednosti. Ako dete već pohađa školu, a enureza mu smeta da ide na rekreativnu nastavu ili mu ozbiljno podriva samopoštovanje može se sprovesti lečenje lekovima.

Količina mokraće koja se izluči tokom noći može da se smanjiti dezmopresinom. To je sintetski analog antidiuretskog hormona (vazopresin). Lek se primenjuje u obliku tableta ili pomoću spreja za nos. Nakon davanja leka dete ne pije tečnost osam sati. Lečenje se sprovodi u više tura sa pauzama i to isključivo po preporuci lekara. Ovaj lek ne deluje kod sve dece, sobzirom da enureza nije uvek izazvana pojačanim stvaranjem urina tokom noći.

Kapacitet mokraćne bešike može da se poveća holinergicima. Oni dovode do opuštanja mišića zidova bešike, tako da se ona širi i može da zadrži više urina. Nekada se deci daju i triciklični antidepresivi. Zbog neželjenih dejstava treba ih oprezno koristiti. Nekoj deci od koristi mogu biti alarmi - zujalice, koji se javljaju čim puste kap, budeći ih da idu u kupatilo i mokre.

U svakom slučaju, jasno je da postoje različiti uzroci enureze, među kojima su porodična sklonost, pol deteta, stres i bolest. Međutim, bez obzira na uzrok, i dete i roditelji treba da shvate da je to čest problem, i ako mnogi zbog stida ne pričaju o njemu. Noćno mokrenje se pre ili kasnije prevaziđe, uz razumevanje i pozitivan stav roditelja, nekada uz dodatak lekova.


_________________
Noćno mokrenje As1cHgj003-0010MTYzZHwwMDA4OTk2ZHxNb2phIGxqdWJhdiBMYXphcg

Noćno mokrenje D61b92fc68f780a88b35382f90b334f0
Brana
Brana
Admin
Admin

Ženski Datum rođenja : 02.01.1988
Datum upisa : 18.08.2010
Godina : 32
Lokacija : BG

Nazad na vrh Ići dole

Noćno mokrenje Empty Re: Noćno mokrenje

Počalji od Mirka80 taj Uto Jan 25, 2011 1:28 pm

Mi imamo sa tim problema evo vec 6 godina :sad:
Mirka80
Mirka80
Novajlija
Novajlija

Ženski Datum rođenja : 07.11.1980
Datum upisa : 25.01.2011
Godina : 39
Lokacija : Srem

Nazad na vrh Ići dole

Noćno mokrenje Empty Re: Noćno mokrenje

Počalji od Brana taj Uto Jan 25, 2011 2:03 pm

to je kod decaka ako imas sincica normalno i to posle 7 godine prestaje! huug
mm je do 11god piskio u krevet onda je prestao tako da ne brini!

_________________
Noćno mokrenje As1cHgj003-0010MTYzZHwwMDA4OTk2ZHxNb2phIGxqdWJhdiBMYXphcg

Noćno mokrenje D61b92fc68f780a88b35382f90b334f0
Brana
Brana
Admin
Admin

Ženski Datum rođenja : 02.01.1988
Datum upisa : 18.08.2010
Godina : 32
Lokacija : BG

Nazad na vrh Ići dole

Noćno mokrenje Empty Re: Noćno mokrenje

Počalji od Mirka80 taj Sre Jan 26, 2011 7:32 am

Moj je poceo sa 5 god,sad vec ima 10 i jos uvek mu se desava.Nedeljno sigurno se upiski bar 5 puta.
Mirka80
Mirka80
Novajlija
Novajlija

Ženski Datum rođenja : 07.11.1980
Datum upisa : 25.01.2011
Godina : 39
Lokacija : Srem

Nazad na vrh Ići dole

Noćno mokrenje Empty Re: Noćno mokrenje

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


Svet zena :: Deca :: Dete

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu