Svet zena
Forum o partnerstvu, braku, zatrudnjivanju, trudnoci, porodjaju, deci, domacinstvu...
Mnogo saveta, porodicna i fina atmosfera.
Kao gosti ne vidite sve stranice zato pridruzite nam se... :)

Ukoliko imate problema sa registracijom, logovanjem ili slicno prijavite na svetzena@gmail.com
♥️❤️♥️
Svet zena
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Blog - Svet zena
Svet zena
Zadnje teme
» Caskanje uz kaficu
od Bubica Pet Feb 02, 2018 11:20 pm

» Namestanje zeludca, materice...
od milica30 Ned Mar 12, 2017 2:21 pm

» Trudnoća po nedeljama - drugo tromesecje
od Tina Ned Feb 05, 2017 3:50 pm

» Hemoroidi
od Nensy85 Čet Feb 02, 2017 1:20 pm

» Trazimo uzrok poteskoca u zatrudnjivanju
od Nensy85 Čet Feb 02, 2017 1:02 pm

» Kako zamisljate sebe za 10 godina?
od Charlize93 Sub Jan 28, 2017 5:55 pm

» Cekamo rode :)
od Tina Pon Jan 23, 2017 6:21 pm

» Pohvalimo se nasom decom
od Tina Sub Jan 21, 2017 11:00 pm

» Razvod
od Bubica Čet Sep 10, 2015 10:22 am

» Prelepa zenska i decija garderoba
od Doktorka Pet Dec 05, 2014 3:30 pm


Začuđujuće, a normalne pojave

Ići dole

Začuđujuće, a normalne pojave Empty Začuđujuće, a normalne pojave

Počalji od Crnokosa taj Sub Sep 04, 2010 7:47 pm

Mlada ste trudnica, treba uskoro da se porodite i, prirodno, "gutate" svu moguću literaturu o bebama kako biste prinovu dočekali spremni i obavešteni. Međutim, o nekim pojavama (koje novopečenim mamama deluju iznenađujuće) u knjigama nećete pročitati ni reči...

Bez obzira na to koliko ste literature pročitali pre porođaja i u kojoj meri ste se pripremili za susret sa svojom novorođenom bebom, u stvarnom životu najverovatnije ćete se suočiti sa brojnim (neprijatnim) iznenađenjima koja niste očekivali niti vas je iko na njih pripremio. Da biste se na vreme upoznali sa njima, pročitajte priče nekoliko mladih mama koje su bile šokirane određenim pojavama kod svojih tek rođenih beba, ali su uskoro dobile prava objašnjenja i shvatile da nemaju zbog šega da brinu.

1. "MOJA BEBA NIJE LEPA!"

Mamin šok:
"Pre nego što sam se porodila, preko ruke sam preturila "brdo" literature i pregledala na stotine fotografija slatkih, rumenih beba. Sve su bile bucmaste i lepe, tako da sam zaista bila šokirana kada sam, neposredno nakon porođaja, ugledala svoju smežuranu, "zgužvanu" i crvenu bebu. Ličila mi je na vanzemaljca i uopšte nije bila lepa!"
Lidija Babi iz Podgorice

Reč razuma:
Većina novorođenih beba ne izgleda privlačno iz sasvim jednostavnog razloga - glavica im je obično "deformisana". Zapravo, nije reč ni o kakvom deformitetu, već o sasvim normalnoj pojavi. Naime, kosti bebine lobanje nisu sasvim sastavljene, da bi u toku porođaja njena glava mogla da se prilagodi obliku porođajnog kanala i tako lakše izađe na svetlo dana. Osim toga, zbog tečnosti koja se akumulirana ispod bebine kože, njene oči izgledaju natečene što licu daje "žablji" izgled. Kada se tome doda spljošten nosi i eventualno postojanje podliva, sasvim je jasno da novorođena beba ne izgleda kao što se očekuje. Međutim, sve su to pojave koje nestaju već nakon desetak dana i tada vaše malo "ružno pače" počinje polako da se pretvara u "labuda".

2. "STALNO SE BACAKA I TRZA!"

Mamin šok:
"U početku sam mislila da sa mojom bebom nešto nije u redu jer od kad smo je doneli iz porodilišta nije prestajala da se bacaka i trza nožicama. Non-stop je "verglala", tako da mi je bilo veoma komplikovano da je previjam. Bila sam veoma uplašena, pa sam se obratila pedijatru koji se na sve to samo slatko nasmejao!"
Tamara Glišić iz Valjeva

Reč razuma:
U poslednjih nekoliko meseci trudnoće, beba boravi sklupčana u skučenom i tesnom prostoru u kojem nema mesta za protezanje nožica i ručica. Međutim, kada napusti taj prostor i izađe na svetlo dana, ona dobija prostora i više nego što joj potrebno. Pošto još uvek ona ne može da kontroliše svoje pokrete, mamama to liči na nekontrolisano bacakanje i trzanje. Bebin neurološki sistem se postepeno razvija i na tom putu razvoja dešavaju se neke, roditeljima često čudne, stvari: tresu joj se brada i noge (iako joj nije hladno), beba drži skupljene prstiće nogu, širi i skuplja ruke kada je naglo "ispustite" (Morov refleks) itd. Ne brinite, sve ove pojave nestaju same od sebe Čim bebin nervni sistem postigne odgovaraju u zrelost.

3. "MOJ SIN IMA OGROMNE TESTISE!"


Mamin šok:
"Kada sam došla kući iz porodilišta, sa svojim sinom u naručju, prvo sam ga raspovila da bih se svojim ošima uverila da je sve OK. Međutim, šokirala sam se kada sam ugledala njegove testise - učinilo mi se da su ogromni u poređenju sa njegovim majušnim telom. Naravno, moj suprug je celu stvar komentarisao onako kako to čini većina "ponosnih" tata, znate već kako..."
Vesna Trnini iz Niša

Reč razuma:
Ovu vrstu "šoka" i "ponosa" doživljava većina mama i tata, ali stvari stoje ovako: niti mame treba da budu šokirane niti tate da se isuviše ponose time. Većina novorođenih dečaka imaju otečene testise zbog pritiska koji oni trpe prilikom mukotrpnog prolaska kroz porođajni kanal, kao i zbog tečnosti koja se nakuplja u tkivu. Osim toga, u bebinom krvotoku još uvek cirkuliše dosta majčinih hormona, što kod dečaka izaziva natečenost testisa, a kod devojčica uvećanje spoljašnjeg dela genitalija. Kako se bebin organizam bude oslobađao viška tečnosti i hormona, tako će se i veličina njenih genitalija normalizovati.

4. "NE MOGU DA JOJ ZAGREJEM NOČICE I RUČICE!"

Mamin šok:
"Koliko god da sam pojačavala grejanje u stanu i trudila se da dobro ušuškam svoju devojčicu, njene ručice i nožice stalno su bile hladne. To me je izluđivalo, pa sam je odvela kod lekara. Srećom, sa njom je sve bilo u redu."

Reč razuma:
Pre nego što nepotrebno "natruntate" bebu, proverite toplinu njenog stomačića i grudnog koša. Ako su ovi delovi tela ružičaste boje i umereno topli na dodir, nema razloga za brigu. Nožice i ručice novorođene bebe su hladnjikave jer njen krvotok još uvek nije u potpunosti razvijen. Tačnije, on u početku raznosi većinu krvi u vitalne organe jer je njima najpotrebnija. Rušice i nožice su najudaljenije od srca, pa u sistemu cirkulacije krvi, poslednji dolaze na red.

5. "PRONAŠLA SAM KRV NA PELENI SVOJE DEVOJČICE!"

Mamin šok:
"Užasnula sam se kada sam jednog dana ugledala krv na peleni svoje devojčice. Bila sam uverena da je to posledica neke bubrežne bolesti, ali sam se smirila nakon što mi je lekar pružio detaljne informacije o ovoj pojavi."
Jelena Jorgi iz Kikinde

Reč razuma:
Isti hormoni koji su "odgovorni" za natečenost testisa kod dečaka, "krivi" su i za pojavu krvarenja iz vagine kod jednog broja novorođenih devojčica. Stručnjaci ovu pojavu nazivaju "mini-menstruacijom" a ona obično traje samo nekoliko dana. Ponekad se dešava da koncentrovana mokraća na peleni poprimi tamnu boju a mamama to deluje kao krv.

6. "MOJA BEBA NE KAKI DANIMA!"

Mamin šok:
"Veoma sam se uplašila zbog toga što moja beba nije kakila čitava tri dana. Beba moje prijateljice, koja je samo dve nedelje starija od moje, kaki po nekoliko puta na dan! Pomislila sam da moja beba možda ima neki "kvar" u crevima, pa sam je odvela kod lekara. Evo šta mi je on tom prilikom rekao..."
Zorica Kostadinović iz Beograda

Reč razuma:
Bebe koje se hrane majčinim mlekom imaju nešto tečniju i zrnastiju stolicu od onih koje se hrane adaptiranim mlekom. Neke bebe kake češće, a neke ređe, što zavisi od brzine varenja i razgradnje mleka u njihovim crevima. Ako beba lepo napreduje, mirno spava, ne pati od bolova u stomačiću i ne deluje bolesno, nemojte da paničite. Vremenom ćete ući u "štos" i tačno ćete znati kakav je ritam vaše bebe po svim mogućim pitanjima, pa i po pitanju učestalosti pražnjenja creva. Međutim, ako dođe do poremećaja u ovom ritmu, obratite se lekaru.

7. "NA NJEGOVOJ GORNJOJ USNI POJAVIO SE UČASNO VELIK PLIK!"


Mamin šok:
"Moj sinčić lepo sisa, odlično napreduje i on je veoma lepa beba. Međutim, kada sam pre nekoliko dana ugledala ogroman, ružan plik na njegovoj usni, zamalo nisam pala u nesvest. Pomislila sam da se opekao. Bože, kako sam bila glupa!"
Olivera Stefanović iz Pirota

Reš razuma:
Pojava "plika" na gornjoj usni mnogih beba nije ništa drugo nego posledica sisanja (bez obzira na to da li se radi o sisanju cucle ili majčine bradavice). Kožica na bebinim usnama je veoma tanka i nežna pa se usled trenja u toku sisanja potklobuči, što mamama liči na plik. Ono što zanima sve mame jeste odgovor na pitanje da li beba pri tom oseća bol. Budite mirne i spokojne - one ni ne znaju da ga imaju!

8. "MOJ SINČIĆ STALNO KIJA!"

Mamin šok:
"Nekoliko dana nakon što smo došli iz porodilišta, moj sinčić je počeo da kija. Svi su mi rekli da mu je hladno i da moram da ga toplije obučem. Međutim, nisam se slagala sa njima jer su mu stomačić i grudni koš bili topli, a obrazi rumeni. Odlučila sam da ne slušam savete sa strane, već da pozovem "Halo savetovalište" i zamolim ih za pomoć."
Tijana Stanimirović iz Negotina

Reš razuma:
Novorođene bebe često kijaju, ali to nije posledica prehlade niti neke druge infekcije. Radi se o refleksnoj radnji koja ima za cilja da pročisti bebine disajne puteve od sitnih čestica prašine ili da otpuši privremeno zapušenu nozdrvu. Do njenog začepljenja može da dođe u toku sisanja, na primer, kada je bebin nos stisnut uz majčinu dojku. Tada će beba pustiti bradavicu i dobro se iskijati, pa kada se nozdrva otpuši, nastaviće mirno da sisa.

9. "UŽAS! KOŽA NA BEBINIM NOŽICAMA I RUČICAMA SE LJUŠTI!"

Mamin šok:
"Moram da priznam da sam se zaista šokirala kada sam raspovila svoju bebu i ugledala "hrpe" oljuštene kože na njenim nožicama i ručicama. Prvo što mi je prošlo kroz glavu bilo je: "Sigurno je reč o nekoj kožnoj bolesti". Kako sam samo bila u zabludi!"
Radmila Tot iz Sombora

Reč razuma:
U toku trudnoće, vaša beba "pliva" u vodi čitavih devet meseci, pa je priroda "smislila" način kako da zaštiti njenu kožu od uticaja vode. Zato je bebina koža "premazana" belim, masnim slojem koji se naziva verniks. Kada se beba rodi, babica okupa bebu i spere taj masni sloj, nakon čega nežna bebina koža ostaje bez zaštite. Kada dođe u dodir sa vazduhom, gornji sloj kože se osuši i on počinje da se ljušti. Ljuspice će same otpasti, nemojte ih sami uklanjati i već nakon dve-tri nedelje koža vaše bebe biće "kao nova".

Izvor:
www.roditeljportal.com

_________________

Nazad na vrh Ići dole

Začuđujuće, a normalne pojave Empty Re: Začuđujuće, a normalne pojave

Počalji od Maca taj Pet Nov 11, 2011 8:34 pm

E ovako...I Mita ima plihcic na usni...koji prodje pa se opet pojavi....Nisam panicila jer znam o cemu se radi ali vidim da se vecina mama uplasi.

_________________
Začuđujuće, a normalne pojave As1cJTz8pj-1100MDAwNTc2bHwwMDAxNzU1ZHxEaW1pdHJpamU


Lilypie Pregnancy tickers
avatar
Maca
Urednici

Ženski Datum rođenja : 22.06.1987
Datum upisa : 10.11.2010
Godina : 33

Nazad na vrh Ići dole

Začuđujuće, a normalne pojave Empty Re: Začuđujuće, a normalne pojave

Počalji od Zverka taj Sub Nov 12, 2011 7:11 pm

5. "PRONAŠLA SAM KRV NA PELENI SVOJE DEVOJČICE!"
ovo smo mi videli bukvalno dr.dan kako smo izasli iz porodilista
i to je bio BLAGO SLUZAVI tragic( kao slinica)
otisli kod PEDIJATRICE ona nas POSLALA ZA BOLNICU ...znaci danas sam izasla iz bolnice i uvece sam to videla i poslali me opet u bolnicu ...celu noc prestajala pored bebe i nista
sutradanujutru izasla na svoju odgovornost
JBG niko nista ne prica a beba sisa spava sve normalo
EEE TEK NAKON PAR DANA SAM NASLA OVAJ TXT :)
plavusa sta cu
Zverka
Zverka
Junior na forumu
Junior na forumu

Ženski Datum upisa : 13.05.2011

Nazad na vrh Ići dole

Začuđujuće, a normalne pojave Empty Re: Začuđujuće, a normalne pojave

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu