Svet zena
Forum o partnerstvu, braku, zatrudnjivanju, trudnoci, porodjaju, deci, domacinstvu...
Mnogo saveta, porodicna i fina atmosfera.
Kao gosti ne vidite sve stranice zato pridruzite nam se... :)

Ukoliko imate problema sa registracijom, logovanjem ili slicno prijavite na svetzena@gmail.com
♥️❤️♥️
Blog - Svet zena
Svet zena
Zadnje teme
» Caskanje uz kaficu
od Bubica Pet Feb 02, 2018 11:20 pm

» Namestanje zeludca, materice...
od milica30 Ned Mar 12, 2017 2:21 pm

» Trudnoća po nedeljama - drugo tromesecje
od Tina Ned Feb 05, 2017 3:50 pm

» Hemoroidi
od Nensy85 Čet Feb 02, 2017 1:20 pm

» Trazimo uzrok poteskoca u zatrudnjivanju
od Nensy85 Čet Feb 02, 2017 1:02 pm

» Kako zamisljate sebe za 10 godina?
od Charlize93 Sub Jan 28, 2017 5:55 pm

» Cekamo rode :)
od Tina Pon Jan 23, 2017 6:21 pm

» Pohvalimo se nasom decom
od Tina Sub Jan 21, 2017 11:00 pm

» Razvod
od Bubica Čet Sep 10, 2015 10:22 am

» Prelepa zenska i decija garderoba
od Doktorka Pet Dec 05, 2014 3:30 pm


Operacija umnjaka

Ići dole

Operacija umnjaka Empty Operacija umnjaka

Počalji od Brana taj Pet Feb 17, 2012 9:54 am

Pitajte stomatologa u vezi - Operacija umnjaka

Operacija umnjaka, ukoliko su oni neiznikli do 25. godine života, jeste nešto o čemu ozbiljno treba da razmislite. Veliki deo populacije nema dovoljno mesta u vilicama za ove zube i na kraju se sve završi vađenjem istih. Ukratko, možemo da kažemo "ukoliko imate impaktiran zub, trebalo bi da ga izvadite. I što pre obavite vađenje zuba - bolje za Vas".

Koji su zubi umnjaci?

Umnjaci (takođe poznati kao treći molari) su zubi koji se pojavljuju na samom kraju usta između 18 i 25 godine života. Oni poslednji niču od stalnih zuba.

Da li su umnjaci problematični?

Ne, ako niknu i postave se normalno u zubni niz, mogu biti veoma korisni zubi. Ukoliko ih redovno perete mogu trajati celog života.

Šta su to impaktirani (neizrasli) umnjaci?

Zato što poslednji niču, vrlo često nema dovoljno mesta u vilicama za njih, zato se pojave u ustima samo do pola ili se uopšte ne vide. Tada takvi zubi imaju naziv impaktirani zubi.

Uputstva posle vađenja umnjaka
Pitajte stomatologa Pitajte stomatologa u vezi - Uputstva posle vađenja umnjaka

Hirurško vađenje umnjaka uzrokuje više komplikacija nego rutinsko vađenje zuba. Pošto prođe dejstvo lokalnog anestetika, oko dva sata posle operacije, možete osetiti:

Bol i neprijatnost u vilici, prepisani lekovi protiv bolova (Brufen, Nimulud, Analgin) mogu Vam pomoći.

Otok, koji je najveći drugog dana posle operacije. Bitno je početi sa aplikacijom hladnih obloga spolja, isti dan posle operacije i nastaviti naredna dva dana. Hladiti 15 minuta, pa napraviti pauzu od pola sata, i tako neizmenično. Dovoljno je koristiti tkaninu natopljenu hladnom vodom.

Prisustvo male količine krvi u pljuvačci. Ponekad traje i 2 do 3 dana posle operacije.

Otežano otvaranje usta i žvakanje, koje će se smanjivati kako otok bude spadao. Ukoliko budete vežbali da otvarate usta jače, ova neprijatnost će brže nestati.

Svi ovi simptomi su privremeni i kod većine slučajeva potpuno nestaju za nekoliko nedelja. Izuzetak su komplikovana hirurška vađenja umnjaka koji se nalaze duboko blizu nerva u donjoj vilici, kada zbog operativne traume utrnutost polovine donje vilice i usne može da se produži i na nekoliko meseci. Pacijent dolazi nedelju dana nakon operacije da mu se skinu konci i uradi kontrolni pregled.

Ukoliko bol ne prolazi 48 sati posle intervencije, pojavi se krvarenje, pacijent oseća groznicu temperaturu ne treba uzimati lekove na svoju ruku već se odmah javiti stomatologu.

Šta znači alveolitis?

To je bolno stanje koje se nekad javi 2 do 3 dana posle vađenja zuba. Češće se javlja kod pušača i karakteriše se praznom alveolom, bez krvnog koaguluma i jakim bolom. Potrebno je ponovo dati anesteziju, isprovocirati krvarenje da bi se rana napunila koagulumom, nakon čega bolovi prolaze.

Da li je normalno da osećam utrnulost polovine donje usne, nekoliko dana posle operacije?

Nije, ali to je dobro poznata komplikacija hirurškog vađenja donjeg umnjaka na koju ćemo Vas upozoriti tokom konsultacija, ukoliko se zub nalazi u blizini nerva donje vilice. Vremenom, utrnulost prolazi. Smatra se da se javlja u 10% operacija, ali mnogo ređe kod mlađih osoba (ispod 20 godina).

Kako da održavam higijenu usta posle operacije?

Nemojte iritirati ranu, možete izazvati infekciju ili krvarenje. Žvaćite na drugu stranu u sledećih 24 sata posle operacije.

Nemojte pušiti narednih 36 sati posle operacije. Pušenje može produžiti krvarenje i usporiti zarastanje.

Nemojte pljuvati, isisavati iz rane i sisati na slamku, jer možete poremetiti koagulum i izavati alveolitis.

Kontrola krvarenja. Posle završene operacije dobićete da zagrizete tampon gaze u trajanju od 15 minuta. To bi trebalo definitivno da zaustavi krvarenje. Ukoliko krvarenje i dalje traje stavite novu gazu ili maramicu i držite još 15 min. Posle toga nemojte ispirati usta! Ukoliko i dalje krvari, nazovite ordinaciju.

Kontrola bola. Posle operacije biće Vam prepisan lek protiv bola. Nemojte uzimati one lekove koji sadrže aspirin, jer možete produžiti krvarenje.

Tečno kašasta ishrana. Bez toplih napitaka i tvrđe hrane koja bi mogla oštetiti ranu i konce. Sladoled se često preporučuje posle operacije.

Pojačana higijena usta. Deo sluzokože usta gde se nalaze konci možete tretirati vaticom obmotanom oko prsta i natopljenom čajem od kamilice. Na taj način ćete najbolje očistiti konce na kojima se lako zadržava hrana. Drugi deo usta redovno prati.

Za kraj, treba da nas nazovete ukoliko posle hirurškog vađenja donjeg umnjaka primetite neubičajeno krvarenje, otok ili bol. Prva 24 sata posle hirurške intervencije su najgori, ali uz pomoć prepisanih lekova, neprijatni simptomi su podnošljivi.

Kada mogu početi da radim?

Različiti ljudi se oporavljaju različitom brzinom. U zavisnosti od težine hirurške intervencije, Vaših godina i regenerativnih sposobnosti Vašeg organizma, treba da očekujete da ćete se vratiti redovnim poslovnim aktivnostima za 2 do 4 dana. U našoj ordinaciji većina pacijenata se odluči za hirurški zahvat u četvrtak ili petak i većina od njih je sasvim sposobna za posao u ponedeljak.

Napomena:
Ukoliko ste nesigurni da li da prihvatite predloženu hiruršku intervenciju, dobra ideja je da potražite mišljenje i nekog drugog oralnog hirurga. Da li ćete prihvatiti predlog terapije (ili ne) zavisi samo od Vas, zato je veoma bitno da ste dobro informisani.

Neiznikli očnjaci
Pitajte stomatologa Pitajte stomatologa u vezi - Neiznikli očnjaci

Impaktiran zub je zub koji je zaglavljen i ne može da izraste i dođe u funkciju. Najčešći problemi se javljaju sa neizniklim umnjacima. Ovi zubi su često zaglavljeni na kraju vilice i izazivaju bolne infekcije ili druge probleme. Pošto umnjaci često nisu u funkciji, odmah se vade, ukoliko prave probleme. Gornji očnjak je drugi po redu učestalosti u odnosu na impakcije. To je važan zub koji utiče na pravilan zagriz, vrlo je snažan i ima najduži koren od svih zuba. Očnjaci su postavljeni tako da se prvi dodirnu kada spojite vilice tako da vode ostale zube u pravilan položaj.

Normalo, gornji očnjaci poslednji niču od prednjih zuba, pojavljuju se oko 13 godine i popunjavaju prazan prostor tako da su svi prednji zubi u kontaktu. Ponekad se dogodi da ne ostane dovoljno prostora za smeštaj ovog zuba i on niče van zubnog niza ili ostane u kosti vilice. Neiznikli očnjaci mogu biti u raznim položajima u kosti vilice, a najčešći je u nepcu.

Pravovremena dijagnoza i terapija

Što više vremena prolazi od nepojavljivanja očnjaka, teže je sprovesti terapiju. Zato je potrebno vršiti kontrolne preglede sa panoramskim snimcima obe vilice već nakon osme godine života. Tada posmatramo da li su prisutni svi stalni zubi, da li postoje prekobrojni zubi i da li postoje neki procesi u kosti koji mogu blokirati rast stalnih zuba. Ovaj pregled se najčešće obavlja kod Vašeg stomatologa koji će Vas uputiti kod ortodonta, ukoliko uoči neki problem. Ortodont može postaviti fiksni aparat da bi napravio mesto u vilici za nicanje očnjaka ili nekog drugog zuba.

Delatnost oralnog hirurga

Ortodont, ukoliko primeti da neće biti dovoljno mesta za sve zube u vilici, pacijenta može uputiti oralnom hirurgu da izvadi stalni zub, vrlo često premolar, da bi obezbedio pravilno postavljanje očnjaka. Uzrok impakcije očnjaka može biti i perzistentan mlečni zub, koji se nije rasklatio i ispao na vreme, pa ga treba izvaditi. Nije tako retka pojava i prekobrojnost zuba koji ometaju očnjake, a ponekad je potrebno operativno odstraniti patološke procese u kosti koji takođe smetaju. Kada se ove anomalije otklone i oslobodi put nicanju zuba, oko 12. godine, očnjak se pojavljuje. Ukoliko se završi rast korena, a zub se nije pojavio u ustima do 14. godine, postoji verovatnoća da ne može da nikne. Ako se tada ne preduzme terapija, tokom godina zub sraste sa kosti i posle toga ortodontsko hirurški tretman neće dati rezultate. Takođe, određeni položaji zuba u kosti vilice su izuzetni nepovoljni za izvlačenje i jedino rešenje je vađenje neizniklog očnjaka.

Terapija koja se sprovodi

Kada zub neće spontano da nikne, ortodont i oralni hirurg rade zajedno u cilju rešenja ovog problema. Najčešće ortodont postavlja fiksni aparat da bi napravio mesto na koje će doći očnjak ili, ukoliko je prisutan mlečni zub, on se ostavlja do onog momenta kada se kreće u terapiju izvlačenja. Kada se mesto za nicanje zuba obezbedi, pacijent dolazi kod oralnog hirurga koji otvara zub i lepi na njega bravicu pomoću koje se izvlači.

U našoj ordinaciji se izvodi ova procedura. Gingiva koja prekriva impaktirani zub se podiže, ukoliko je potrebno kost oko zuba se otklanja, pri čemu se olakšava nicanje. Tada se na krunicu zuba lepi bravica sa žicom čija je funkcija povezivanje sa lukom koji je prethodno postavljen na gornje zube. Posle toga, u većini slučajeva, gingiva se vraća na svoje mesto i ušiva, a ispod nje viri žica koja je sada povezana sa očnjakom. Ponekad se na gingivi iseče prozor kroz koji viri krunica zuba sa bravicom.

Dve nedelje posle operacije, pacijent se upućuje ortodontu kada se elastična gumica stavlja na žicu i vezuje sa lukom da bi se počelo sa izvlačenjem. Ovaj proces se uglavnom ne odvija brzo, ponekad je potrebno godinu dana da bi se očnjak doveo na svoje mesto. Ukoliko mora da pređe duži put, ponekad gingiva oko njega nije dovoljno čvrsta da bi zaštitila koren i obezbedila zubu dugotrajnost. Tada je potrebno uraditi dodatnu intervenciju i na to mesto oko zuba dovući čvrstu gingivu, najčešće sa nepca. Očnjak, doveden na svoje mesto sa čvrstom gingivom oko vrata zuba, može trajati ceo život.

Da li vaditi umnjake?
Pitajte stomatologa Pitajte stomatologa u vezi - Da li vaditi umnjake?

Ukoliko imate 25 godina ili manje, a neiznikli (impaktirani) umnjaci Vam prave problem, sigurno će Vam biti bolje ako ih izvadite. Kod osoba koje imaju preko 30 godina, a neiznikli umnjaci su duboko u kosti, tada se oni mogu ostaviti (uz periodične kontrole). Ukoliko su se delimično pojavili u ustima tada se moraju vaditi kao kod mlađih osoba. Za svakog pacijenta se vrši procena rizika i određuje da li će ta intervencija doneti korist koje očekujemo.

Zašto da vadim neizrasle umnjake kada mi ne prave problem?

Gotovo je sigurno da će neizrasli zubi napraviti problem, ako se ostave na mestu. Ovo se naročiti odnosi na donje neizrasle umnjake. Komplikacije se obično pojave iznenadno, ponekad u životnom dobu kada postoji neko drugo hronično oboljenje koje može da komplikuje intervenciju.

Kada treba da vadim umnjake?

Čim se smiri akutna infekcija (ukoliko je postojala), zub treba izvaditi. Sada se preporučuje da neiznikle zube treba izvaditi između 14 i 25 godine života, bez obzira da li prave probleme ili ne. Intervencija je lakša kod mlađih osoba i oporavak ide brže i sa manje komplikacija. Relativno jednostavna intervencija kod mlađih osoba može biti komplikovana kod starijih.

_________________
[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]
Brana
Brana
Admin
Admin

Ženski Datum rođenja : 02.01.1988
Datum upisa : 18.08.2010
Godina : 31
Lokacija : BG

Nazad na vrh Ići dole

Operacija umnjaka Empty Re: Operacija umnjaka

Počalji od Brana taj Pet Feb 17, 2012 10:05 am

Maca ::
Brana ::Maco,moras pod hitno da ides ako je kvaran,jer moze svasta da ti izazove,pogotovo sto nije ni probio,to ti je moj savet.... huug
Meni nije bio kvaran,bio je zdrav zub,koji nije imao mesta da skroz izbije...
Ovde opet pada sneg... :sad:
Zenice huug

Ne plasim se ja,nego ne mogu da iskombinujem zbog mite.Koliko si platila?
Ne znam kako sve to smem zbog dojenja,anestezija i mozda antibiotici jer mi nekada i natekne.Ja trpim samo zbog njega jer se plasim da cu praviti pauzu u dojenju.

_________________
[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]
Brana
Brana
Admin
Admin

Ženski Datum rođenja : 02.01.1988
Datum upisa : 18.08.2010
Godina : 31
Lokacija : BG

Nazad na vrh Ići dole

Operacija umnjaka Empty Re: Operacija umnjaka

Počalji od Brana taj Pet Feb 17, 2012 10:08 am

Maco u drzavnoj klinici kosta 2 600din.
Verujem da se plasis zbog dojenja,to je i sasvim opravdan razlog,ali pomisli na to da ako se kvar pogorsa,mozda ce operacija biti neophodna,a oporavak ce onda biti duzi...
Moj savet ti je da odes kod stomatologa da ti pogleda trenutnu situaciju i kaze sta bi bilo najbolje preduzeti,uz tvoju napomenu da dojis,pa tek onda da odlucis sta da ucinis... huug

_________________
[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]
Brana
Brana
Admin
Admin

Ženski Datum rođenja : 02.01.1988
Datum upisa : 18.08.2010
Godina : 31
Lokacija : BG

Nazad na vrh Ići dole

Operacija umnjaka Empty Re: Operacija umnjaka

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu