Svet zena
Forum o partnerstvu, braku, zatrudnjivanju, trudnoci, porodjaju, deci, domacinstvu...
Mnogo saveta, porodicna i fina atmosfera.
Kao gosti ne vidite sve stranice zato pridruzite nam se... :)

Ukoliko imate problema sa registracijom, logovanjem ili slicno prijavite na svetzena@gmail.com
♥️❤️♥️
Blog - Svet zena
Svet zena
Zadnje teme
» Caskanje uz kaficu
od Bubica Pet Feb 02, 2018 11:20 pm

» Namestanje zeludca, materice...
od milica30 Ned Mar 12, 2017 2:21 pm

» Trudnoća po nedeljama - drugo tromesecje
od Tina Ned Feb 05, 2017 3:50 pm

» Hemoroidi
od Nensy85 Čet Feb 02, 2017 1:20 pm

» Trazimo uzrok poteskoca u zatrudnjivanju
od Nensy85 Čet Feb 02, 2017 1:02 pm

» Kako zamisljate sebe za 10 godina?
od Charlize93 Sub Jan 28, 2017 5:55 pm

» Cekamo rode :)
od Tina Pon Jan 23, 2017 6:21 pm

» Pohvalimo se nasom decom
od Tina Sub Jan 21, 2017 11:00 pm

» Razvod
od Bubica Čet Sep 10, 2015 10:22 am

» Prelepa zenska i decija garderoba
od Doktorka Pet Dec 05, 2014 3:30 pm


Anoreksija & bulimija

Ići dole

Anoreksija & bulimija

Počalji od Maja. taj Pet Sep 10, 2010 11:22 am

Anoreksija & bulimija - poremećaji ishrane


Da li sami sebi izgledate predebelo? Da li veći deo vremena razmišljate o hrani? Noću ustajate i praznite frižider? Povratite to što ste pojeli? Izbegavate da jedete zajedno s ostalima i krijete hranu? Neprestano držite dijete? Ako je vaš odgovor na neko od ovih pitanja potvrdan, možda će vas tekst koji sledi podstaći da potražite pomoć.

Pošto na internetu već ima nekoliko strana gde možete naći teoretske podatke o poremećajima ishrane (prejedanje, anoreksija i bulimija), želela bih da vam prepričam i predstavim, pre svega iz ugla zdravstvenih komplikacija, lično iskustvo jedne sedamnaestogodišnjakinje s njenog puta ka izlečenju.

Kako je sve počelo?

U tinejdžerskim godinama, kad sam se prvi put suočila s činjenicom da mi hrana ne znači isto što i drugim ljudima, bilo je mnogo manje mogućnosti za lečenje nego danas. Možda to i jeste razlog što je moj oporavak tako dugo trajao, naime – tek nakon što su se kod mene deset godina smenjivali različiti oblici poremećaja ishrane i nakon sedmogodišnjeg lečenja – mogu da kažem da živim bar otprilike život kakav sam želela.
Poslednjih godina u moguće uzroke odnosno dodatne faktore rizika za pojavu bolesti ubrajaju se mediji, njihovo veličanje preterane vitkosti i angažovanje tome odgovarajućih manekenki. Mogu da kažem da taj uticaj kod sebe nisam primetila, jer su kod mene u prvom planu bili stanje u porodici i lična preosetljivost, loša slika o sebi i nizak nivo samopouzdanja. Kad sam imala dobrih petnaest godina, počela sam iz zaobljene tinejdžerke da se pretvaram u kostur, sa početnih 58 kilograma u najkritičnijem periodu sam spala na 34.
Početno bavljenje sportom i izbacivanje nekih namirnica koje „goje“ neprimetno, ali sigurno se preobratilo u višednevne stroge postove, preterano vežbanje i samodisciplinu. Smenjivali su se periodi euforije i oduševljenja nad sobom s periodima depresije, plača, zatavaranja u sebe i besa na sve i zbog svega. Počela sam da izbegavam društvo ljudi, uopšte situacije gde se jelo, a ironično je to što sam u tom periodu strastveno, a kažu čak i veoma dobro, kuvala za ostale članove porodice.
Prilikom sistematskog pregleda u školi, zajedno s nalazima krvi stigla je i dijagnoza, jer sve dotad kod lekara nisam otišla. Pošto već godinu i po dana usled gubitka težine nisam imala menstruaciju, uputili su me kod endokrinologa, koji je preporučio bolničko lečenje, a tamo sam i otišla za otprilike pola godine. Odnosi u porodici su se još više pogoršali, u nekom trenutku se izgladnjivanje pomešalo s prejedanjem i povraćanjem posle toga. U međuvremenu sam posećivala terapeute – ali bez istinske motivacije – verovatno pre svega da bi ugodila roditeljima. Prilikom prijema u bolnicu, u proces lečenja je zbog maloletnosti trebalo da se uključi cela porodica, što je – ako se uzme u obzir činjenica da su odnosi bili na veoma kritičnoj tački – bilo neizvodljivo.

Savremena žena
avatar
Maja.
Pocasni clan
Pocasni clan

Ženski Datum upisa : 19.08.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Anoreksija & bulimija

Počalji od Maja. taj Pet Sep 10, 2010 11:23 am

Centralna amenoreja - kad s kilama ode i menstruacija

Net.hr 22.01.2010 09:40


Centralna amenoreja nastaje usled gubitka udela masti u telu. 'Ženski' tip masti i oblina koje ona izaziva nisu samo puki ukras već imaju i svoje određeno biološko značenje.

Tzv. "ženski" tip masti i oblina koje ona izaziva, nisu samo puki ukras već imaju i svoje odredjeno biološko značenje: prije svega, ona se specifično taloži pod utjecajem estrogena, i ne gubi se lako gladovanjem jer se radi o strukturnoj masti. Medjutim, u uvjetima trudnoće, ista se troši i obnavlja jer je neohodno puno energije za podršku (brzorastućeg) ploda. E sad, ako nema minimalno 20-25% masti u tijelu, mensturacije se (zbog odrđenih vrlo kompleksnih signala koje odašilje upravo masno tkivo) prekine, jer nema niti rasta jajne stanice, odnosno ovulacije. Na taj način biologija preventivo "čuva" ženu od pogibelji trudnoće koju ona nije u stanju iznijeti ukoliko nij dovoljno opskrbljena.

Pubertet u djevojčica počinje nekoliko godina prije pojave I mensturacije (menarche); i opet - menarha neće nastupiti ukoliko se minimalno 20% masti ne pojavi u specifičnom rasporedu, što je još jedan dokaz da stvar regulira samo masno tkivo (su skladu sa ostalim hormonima); na sličan način - vrhunske sportašice poput trlačica maratona ili sportova koji iziskuju jako veliku snagu, također kod gubitka masti od oko 18% (tolerancija je u trniranih maloveća) - dogodit će se isto.
Dakle iznimni napori, sport, stres uslijed gladovanja, anoreksija, bulimija i sva stanja koja su praćena gubitkom masnog tkiva, neminovno će izazvati amenoreju mada je sve ostalo uredno. Osnovni način na koji se to postiže jest regulacije hipofize na stvaranje FSH i LH, iako su točni mehanizmi nepoznati.
avatar
Maja.
Pocasni clan
Pocasni clan

Ženski Datum upisa : 19.08.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Anoreksija & bulimija

Počalji od Maja. taj Pet Sep 10, 2010 11:23 am

Anoreksija i bulumija - posledice i lečenje

Poremećaji u ishrani - od prevelikog unosa hrane - bulimija nervoza - do apsolutnog odbijanja unosa hrane - anoreksija nervoza. Ti su poremećaji znak najčešće nekih drugih problema koji se javljaju najpre kod mladih žena

Sedam miliona žena i oko milion muškaraca u svijetu pati od poremećaja u prehrani, a kod njih 86 posto ta je bolest nastupila do dvadesete godine života. To je ozbiljan problem koji nesvjesno prenose poznati mršavi ljudi.
Bulimija i anoreksija psihosomatske su bolesti 21. stoljeća koje se javljaju u industrijskim zemljama Zapada i Dalekog istoka, a od kojih uglavnom obolijevaju osobe ženskog spola u dobi od 10 do 35 godina.
Te osobe imaju poremećaj doživljavanja vlastitog tijela zbog čega nastoje pod svaku cijenu smršavjeti. Adolescentice koje pripadaju toj rizičnoj skupini postavljaju si sve nižu i nižu tjelesnu masu kao idealni cilj te postaju sve kritičnije prema izgledu svojeg tijela, socijalno se izoliraju i ustrajno nastavljaju s gubitkom kilograma.

Anoreksija nervoza

Ljepotice su simboli Hollywooda, a što bolji izgled i mršavost postali su dominantni modeli izgleda ženskog tijela.
Ime bolesti potječe od grč. riječi an = ne i oreksis = želja, žudnja. Anoreksija nervoza smatra se nepotrebnom bolešću jer osobe same biraju hoće li je izazvati ili neće.
Bolest je prvi put opisao liječnik Richard Morton još 1689. godine kao samovoljno gladovanje žene koja je ravnodušno odbijala liječenje. Godine 1873. bolest su medicinski dokumentirali, gotovo istodobno, jedan engleski i jedan francuski liječnik.
Poremećaj počinje najčešće u tinejdžerskim godinama kao želja za savršenim tjelesnim izgledom. Ideal ljepote najčešće su žene iz glamuroznog svijeta filma i mode. Nastup bolesti je podmukao i gotovo neprimjetan. Djevojka koja je do tada bila ambiciozna i društvena osoba odjednom se počinje povlačiti iz društva i postaje zaokupljena dijetama za mršavljenje.
Sve se više zanima za kalorijsku vrijednost hrane, izbjegava sve što po njezinu mišljenju deblja. Jelovnik se postupno svodi na sve manji broj namirnica koje su pripremljene bez dodataka koji sadrže kalorije. Uz dijetu, djevojke obično počinju vježbati kako bi izgubile što više tjelesnih masti. Važno je naglasiti da najveći dio oboljelih prije pojave simptoma nema znatno povećanu tjelesnu masu.
Katkad djevojka postigne željenu vitkost, ali ne promijeni loše mišljenje o sebi i postaje trajno nezadovoljna cijelim svojim životom. Samopouzdanje tih osoba potpuno je narušeno jer ono najvećim dijelom ovisi o doživljavanju vlastitog tijela. Takve osobe imaju simptome teške depresije.
Posljedice anoreksije vrlo su ozbiljne i raznolike:
pothranjenost
drastično smanjenje mišićnog i koštanog tkiva
opadanje kose
vrtoglavice, slabost, loša koncentracija
pojačana osjetljivost na hladnoću
smanjenje krvnog tlaka i pulsa
bol u abdominalnom dijelu tijela
anemija i izostanak menstruacije
konstipacija
suha koža
edemi na nogama
mortalitet.
Bulumija nervoza

Bulimija nervoza je kao bolest potvrđena 1979. te se smatrala vrlo rijetkom. Otad pokušaji objašnjavanja te bolesti ne prestaju. Istraživanja definiraju bulimiju kao psihološku bolest čiji su uzroci biološki, psihološki i sociološki. Mnogi bulimičari imaju anoreksičnu prošlost ili problem prekomjerne debljine.
Osobe koje pate od bulimije imaju neodoljivu potrebu za hranom koju nastoje zadovoljiti jedenjem velike količine hrane u najkraćem mogućem roku. Jede se slatka i energetski bogata hrana, najčešće stojeći, a katkad i noću. Napadaji prejedanja najčešće nisu planirani, a pokreće ih uglavnom loše raspoloženje, stresne situacije, glad tijekom redukcijskih dijeta ili osjećaji povezani s osobnim izgledom.
Oboljele osobe prakticiraju jedenje na osami i prejedaju se sve dok se ne pojavi osjećaj nelagodne popunjenosti, zbog čega nastupa osjećaj stida, depresije i krivnje zbog jela. Nakon toga te osobe izazivaju povraćanje, upotrebljavaju laksative i diuretike, gladuju te pretjerano vježbaju kako bi spriječile porast tjelesne mase.
Bulimičari su često zbunjeni u svojim osjećajima te često ne znaju jesu li gladni ili siti. Ta im zbunjenost otežava održavanje prehrambenih navika. Kako bi se mogla postaviti dijagnoza bulimije, učestalost simptoma bulimičnog ponašanja mora se ponoviti barem dva puta na tjedan u tri mjeseca.
Posljedice bulimije:
Russelov znak – sitne ogrebotine na šakama nastale zbog čestog dodira sa zubima
dentalna erozija – djelomični ili potpuni gubitak zubnog tkiva nastao djelovanjem želučane kiseline koja u usnu šupljinu dolazi prilikom povraćanja
povećanje žlijezda slinovnica – zbog čestog gutanja hrane
točkasto krvarenje na licu i napukle krvne žilice na oku – nastale zbog povećanja krvnog tlaka u prsnom košu izazvanog povraćanjem
oštećenje jednjaka i želuca
mlohavost crijeva
loš rad gušterače
aritmija srca
izostanak menstruacije.
Lečenje anoreksije i bulimije

Osobe oboljele od bulimije često same traže pomoć želeći izići iz začaranog kruga, za razliku od osoba oboljelih od anoreksije koje odbijaju bilo kakvu pomoć. Ovisno o težini i ozbiljnosti medicinskih i psihičkih komponenti bolesti, liječenje može biti ambulantno ili bolničko.
Liječenje anoreksije i bulimije spoj je više elemenata, a uključuje oporavak prehrane, medicinski oporavak, psihoterapiju i program umjerenog vježbanja. Vrlo je važna pomoć obitelji, kao i skupine s istim problemima.
avatar
Maja.
Pocasni clan
Pocasni clan

Ženski Datum upisa : 19.08.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Anoreksija & bulimija

Počalji od Maja. taj Pet Sep 10, 2010 11:24 am

Zamke lažnih dijeta

Brojne dijete obećavaju brze i neverovatne rezultate, ali malo je onih koje su zaista i delotvorne. Ključno je da novi režim ishrane prilagodite svojim navikama i ličnosti.Pri odabiru dijete ključna su četiri faktora: način ishrane, starost, pol i potrebe organizma. Pre svega, recite NE svim dijetama koje obećavaju gubitak velikog broja kilograma za nekoliko dana. Želite da smršate? Pripazite na zamke lažnih dijeta!

Pravilo 1: Dijeta ne sme da vas opterećuje
Sve brzinske dijete donose veliki stres. Od vas se traži da u vrlo kratkom roku potpuno promenite način ishrane i drastično smanjite unos hrane. Zauzvrat, na kraju dijete, trebalo bi da budete lepi i vitki kao nikad do sada. Iako zvuči primamljivo, kilometrima je daleko od istine. Dijete ovakve vrste štete organizmu, a telo bukvalno prisiljavaju da se pokori novom načinu ishrane.

Pravilo 2: Vi kontrolišete dijetu, a ne ona vas
Brze i kratke dijete od vas zahtevaju da se potpuno podredite. Možda uskoro primetite da je to jedino o čemu razmišljate ceo dan - hrana, hrana i samo hrana. Ako vam je misao vodilja dana: „Joj, baš bih sada pojela čokoladicu, ali ne smem jer sam na dijeti", pripazite. Svakodnevno prebrojavanje kalorija niti je zdravo, niti je zabavno.
Dijeta treba da postane vaš način življenja - slušajte svoje želje i dijetu prilagodite svom životnom stilu. Ako ste često gladni posle osam sati uveče, nemojte forsirati dijetu koja brani večernje obroke. Cilj je izbeći stroge granice i zabrane i prilagoditi ih svojim navikama i ličnosti.Pravilo 3: Kilograme gubite postupno
Lažne dijete možete prepoznati i po tome što obećavaju gubitak kilograma u vrlo kratkom roku. Dobar primer za to je vikend dijeta. S obzirom na to da se temelji na strogom režimu ishrane, možda ćete zaista izgubiti tri kilograma u tri dana, ali nemojte da se zavaravate. Već pred kraj dijete jedva ćete čekati da možete ponovo da se najedete i tako ćete nadoknaditi sve što ste uspeli da skinete. Prejedanje se obično nastavi i idući dan. Rezultat: dodatnih, a ne gubitak, šest kilograma.
Pri mršavljenju je bitno da kilograme gubite postupno. To znači da nedeljno ne smete da izgubite više od dva kilograma. Tako ćete telo pripremiti na novi način ishrane, a i manja je verovatnoća da će vas napasti želja za prejedanjem. Organizam će raditi za vas, pa ćete uspešno izbeći začarani krug skidanja i skupljanja kilograma.

Pravilo 4: Ne forsirajte savršenstvo!
Lažne dijete obećavaju savršenstvo. Nažalost, u stvarnosti to nije moguće, zato ne iscrpljujte organizam do krajnosti. Teško je pridržavati se dijete koja od vas zahteva čuda. Slobodno u frižider stavite tamnu čokoladu ili druge omiljene poslastice. Ključno je da ne preterujete! Dijeta ne sme da bude ekstremna, već raznolika. Imajte na umu da kilograme treba gubiti postupno, bez strogih granica i pritisaka, kao i da organizmu morate da priuštite najbolji mogući tretman.
avatar
Maja.
Pocasni clan
Pocasni clan

Ženski Datum upisa : 19.08.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Anoreksija & bulimija

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu