Svet zena
Forum o partnerstvu, braku, zatrudnjivanju, trudnoci, porodjaju, deci, domacinstvu...
Mnogo saveta, porodicna i fina atmosfera.
Kao gosti ne vidite sve stranice zato pridruzite nam se... :)

Ukoliko imate problema sa registracijom, logovanjem ili slicno prijavite na svetzena@gmail.com
♥️❤️♥️

Join the forum, it's quick and easy

Svet zena
Forum o partnerstvu, braku, zatrudnjivanju, trudnoci, porodjaju, deci, domacinstvu...
Mnogo saveta, porodicna i fina atmosfera.
Kao gosti ne vidite sve stranice zato pridruzite nam se... :)

Ukoliko imate problema sa registracijom, logovanjem ili slicno prijavite na svetzena@gmail.com
♥️❤️♥️
Svet zena
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Blog - Svet zena
Svet zena
Zadnje teme
» Caskanje uz kaficu
od Bubica Pet Feb 02, 2018 11:20 pm

» Namestanje zeludca, materice...
od milica30 Ned Mar 12, 2017 2:21 pm

» Trudnoća po nedeljama - drugo tromesecje
od Tina Ned Feb 05, 2017 3:50 pm

» Hemoroidi
od Nensy85 Čet Feb 02, 2017 1:20 pm

» Trazimo uzrok poteskoca u zatrudnjivanju
od Nensy85 Čet Feb 02, 2017 1:02 pm

» Kako zamisljate sebe za 10 godina?
od Charlize93 Sub Jan 28, 2017 5:55 pm

» Cekamo rode :)
od Tina Pon Jan 23, 2017 6:21 pm

» Pohvalimo se nasom decom
od Tina Sub Jan 21, 2017 11:00 pm

» Razvod
od Bubica Čet Sep 10, 2015 10:22 am

» Prelepa zenska i decija garderoba
od Doktorka Pet Dec 05, 2014 3:30 pm

Mlečne formule - adaptirano mleko za bebe

+3
Bubi89
Aleksandra18
Brana
7 posters

Ići dole

Mlečne formule - adaptirano mleko za bebe Empty Mlečne formule - adaptirano mleko za bebe

Počalji od Brana Pon Dec 27, 2010 4:12 pm

Ne tako davno, davanje mlečne formule bebama od prvog dana, umesto dojenja je bila česta pojava. Danas znamo koliko blagotvorno dejstvo na zdravlje deteta ima majčino mleko i da mlečnu formulu valja davati isključivo onda kad dojenje ne postoji kao opcija. Ako morate da upotrebljavate formulu, ima nekoliko različitih vrsta, tako da možete da birate.

Prioritet u ishrani odojčeta imaju adaptirane formule kravljeg mleka. Zbog čitavog niza nedostataka obično, neadaptirano kravlje mleko se ne preporučuje za ishranu odojčeta, posebno ne u prvih šest meseci života.

U nekim zemljama, posebno u SAD, dosta se koristi i formula bazirana na proteinima soje, jer ne sadrže belančevine životinjskog porekla, koje se povezuju sa grčevima beba i inzulin – zavisnim dijabetesom. Kod nas se sojino mleko najčešće koristi kod odojčadi starije od šest meseci sa intolerancijom proteina kravljeg mleka, a pošto ne sadrži laktozu daje se i kod intoleracije mlečnog šećera i galaktozemije.

Adaptacija kravljeg mleka za ishranu odojčeta obuhvata čitav niz tehnoloških postupaka kojima se ono po sastavu maksimalno približava majčinom. Mlečna mast se potpuno ili delimično zamenjuje biljnim uljima. Dodaju se ugljeni hidrati, vitamini i minerali, a smanjuje sadržaj belančevina. Smanjuje se koncentracija natrijuma i poboljšava odnos kalcijuma i fosfora što je od značaja za izgradnju kostiju. Neke formule su obogaćene gvožđem. Adaptirane formule spadaju u kategoriju kompletne hrane, tj. sadrže optimalnu količinu hranljivih materija neophodnih za normalni rast i razvoj odojčeta. Zbog nedovoljne količine cisteina i taurina u odnosu na majčino mleko, ove esencijalne aminokiseline se dodaju mlečnoj formuli.

Prema stepenu modifikacije kravljeg mleka razlikuju se visoko i delimično (nepotpuno) adaptirane formule. Visoko adaptirana kravlja mleka su po hranljivoj vrednosti veoma slična majčinom mleku, dok su delimično adaptirane mlečne formule predominantno kazeinske i sa većim sadržajem belančevina i elektrolita. U nekim od delimino adaptiranih i sastav masti nije izjednačen sa humanim mlekom. Čak i najbolje adaptirana mleka su, sem bliskog nutritivnog kvaliteta, daleko ispod biološke vrednosti majčinog i ne sadrže enzime, specifične i nespecifične imunološke činioce (antitela) i faktore bitne u transportu mikroelemenata.

Zbog nutritivnih prednosti, visoko adaptirane formule kravljeg mleka predstavljaju najbolju alternativu majčinom i savetuje se do kraja prve godine ili, bar, tokom prvih šest meseci. S obzirom da visoko adaptirane formule manje daju intoleranciju proteina, ovo je od dodatnog značaja za odojčad u čijoj familiji ima obolelih od alergijskih bolesti.

Neke od visoko adaptiranih formula koje se mogu naći na svetskom i našem tržištu su Bebelac , Aptamil, Premium, Hipon A, SMA, Impamil, Bebimil 1 i 2. Najčešće delimično adaptirane formule: Bebelac 2, Milumil, Similac, Promil, Hipon 1 i Humana 2.

Mlečne formule na bazi kravljeg mleka i soje mogu da budu uzrok alergije, koja je nešto ređa kod mleka na bazi soje. Novorođenčad koja imaju alergiju na obe formule se hrane formulama na bazi kazein – hidrolizata, koje sadrže specijalno prerađene belančevine iz kravljeg mleka i dosta su skuplje od ostalih.

Kod mas se najčešće koriste mleka u prahu, obično pakovana u konzerve od 450g uz koje se dobija kašika – merica i poklopac za konzervu kada se otvori. Ova mleka su najjeftinija. Koncentrovana tečna formula je pakovana u konzerve i pre upotrebe se razblažuje istom količinom prokuvane ili destilovane vode. Spremno mleko za upotrebu takođe pakovano u konzerve je posebno pogodno za neiskusne roditelje, jer se ništa ne dodaje, već se samo sipa u flašicu. Kod nas se teško nalazi mleko u bočicama za jednokratnu upotrebu od 125 i 250ml, posebno pogodno za putovanje.

Odabir mlečne formule se vrši isključivo po preporuci pedijatra koji prati bebu.
Brana
Brana
Admin
Admin

Ženski Datum rođenja : 02.01.1988
Datum upisa : 18.08.2010
Godina : 36

Nazad na vrh Ići dole

Mlečne formule - adaptirano mleko za bebe Empty Re: Mlečne formule - adaptirano mleko za bebe

Počalji od Aleksandra18 Pon Dec 27, 2010 7:17 pm

Ja bebu dohranjujem sa humanom i zadovoljna sam kako napreduje.Uzimala sam bebelac i nan ali mi je humana najbolja
Aleksandra18
Aleksandra18
Pocasni clan
Pocasni clan

Ženski Datum rođenja : 28.10.1987
Datum upisa : 03.12.2010
Godina : 37

Nazad na vrh Ići dole

Mlečne formule - adaptirano mleko za bebe Empty Re: Mlečne formule - adaptirano mleko za bebe

Počalji od Brana Pon Dec 27, 2010 7:34 pm

I ja sam cula da je Humana najbolja za dohranu!
Brana
Brana
Admin
Admin

Ženski Datum rođenja : 02.01.1988
Datum upisa : 18.08.2010
Godina : 36

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Bubi89 Ned Mar 20, 2011 1:06 pm

Ja sam opet pa cula da je aptamil naj, i taj sam krenula da mu dajem... I sobzirom da je dobio 1480 za prvih mesec dana, mislim da je ok :)
Bubi89
Bubi89
Urednici

Ženski Datum rođenja : 02.06.1989
Datum upisa : 04.01.2011
Godina : 35

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Tina Čet Feb 16, 2012 3:32 pm

ima li u Srbiji guigoz mleko u prahu,cita se gigoz?
Tina
Tina
Urednici

Ženski Datum rođenja : 14.07.1989
Datum upisa : 08.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Maca Pet Feb 17, 2012 12:02 am

Prijo,mislim da nema...ja nikad cula.
Maca
Urednici

Ženski Datum rođenja : 22.06.1987
Datum upisa : 10.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Tina Sub Feb 18, 2012 4:17 pm

Hvala prijo,znaci moracu odavde da nosim...sva sreca pa mi svekar i svekrva idu kolima nedelju dana ranije pa da posaljem...
Tina
Tina
Urednici

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Maca Sub Feb 18, 2012 10:20 pm

a Lenka-manekenka ne siki vise?
Maca
Urednici

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Tina Sub Feb 18, 2012 11:17 pm

Ma kako ne siki,to ne moze da propusti,nego da se ne izmuzujem jer mi dugo treba,koristim joj adaptirano za pravljenje hrane
Tina
Tina
Urednici

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Maca Ned Feb 19, 2012 1:01 am

Ja se izmuzam svako vece i jutro,tako vise od mesec dana...Ne znam sta mi je i odakle toliko mleko..Od rodjena bebe nisam ali u poslednje vreme budem sva mokra ako se ne uzmuzem...Tako da to mleko od uvece sluzim ujutru ili ga bacim a jutarnje kako kad...ali svaki dan ima jedan obrok koji sadrzi mleko.Ali da nemam mleka uzimala bi adaptirano.inace su Miti u pororodilistu davali humanu pored mog mleka i videla sam da mnoge majke samo nastave sa njom da beba ne bi menjala.
Maca
Urednici

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Crnokosa Ned Maj 05, 2013 11:21 am

I kod nas u porodilistu koriste Humanu, posto ja bebca ne dojim vise presli smo na ad, u apoteci nasa apotekarka je preporucila impamil.
Bebac je poceo da povraca u mlazu ponekad, dosta mu krce creva a cini mi se nikad sit skoro nije. Da li mu mozda ne odgovara mleko?
Bas ne znam sta da radim... Bljuckao je i u bolnici i kuci ali evo vec tri puta je povratio skoro ceo obrok. Posle toga nastavi da spavka, popije caja i trazi opet da jede... Zenice imate li koji savet?
Crnokosa
Crnokosa
Admin
Admin

Ženski Datum upisa : 06.08.2010

https://svetzena.forumsr.com

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Bubi89 Uto Maj 14, 2013 2:48 pm

Znate kako, kada vam DR preporuci dohranu, znajte da je to sponzor DZa i da to moraju da rade, jer imaju procenat od prodaje...

Moj mali ono malo sto je bio na dohrani, bio je na aptamilu, jer zna da je moja mama, jos 93.god. sestri davala njega, i zbog toga sam ga i ja uzela... Sada ima dosta dohrana, sto starijih sto novijih, ali...
Bubi89
Bubi89
Urednici

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od makicaaa Sre Maj 15, 2013 6:35 am

Crnokosa ::I kod nas u porodilistu koriste Humanu, posto ja bebca ne dojim vise presli smo na ad, u apoteci nasa apotekarka je preporucila impamil.
Bebac je poceo da povraca u mlazu ponekad, dosta mu krce creva a cini mi se nikad sit skoro nije. Da li mu mozda ne odgovara mleko?
Bas ne znam sta da radim... Bljuckao je i u bolnici i kuci ali evo vec tri puta je povratio skoro ceo obrok. Posle toga nastavi da spavka, popije caja i trazi opet da jede... Zenice imate li koji savet?

Ja Anju nisam dojila ni dan jedan, jednostavno nisam uopste imala mleka (nadam se da sada hocu), isprobala sam svu mogucu vestacku hranu, ali nijedna joj nije prijala, pazi kad je jela po 20 ml, samo da prezivi, u drugom mesecu dobila 400 g, tako da sam sa 2,5 meseci presla na mleko, prvu flasicu je popila u cugu 130 ml, i od tada je krenula da napreduje!! Moj savet ti je - mleko!!
makicaaa
makicaaa
Pocasni clan
Pocasni clan

Ženski Datum rođenja : 06.01.1984
Datum upisa : 18.04.2012
Godina : 40

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Crnokosa Sre Maj 15, 2013 9:03 am

Kod nas u apoteci nisam imala da biram mnogo... Videh posle u Liliju da ima aptamil, mara mi ga je preporucila ali kad nisam imala vremena onda da odem do Lilija...
Makice, precicu na mleko sigurno samo mi kazu svi da je jos mali...
Crnokosa
Crnokosa
Admin
Admin

Ženski Datum upisa : 06.08.2010

https://svetzena.forumsr.com

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od makicaaa Sre Maj 15, 2013 11:00 am

Pa jeste, ja sam sa 2,5 meseca presla, jer nije htela ni jedno vestacko mleko :mig:
makicaaa
makicaaa
Pocasni clan
Pocasni clan

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Bubi89 Sre Maj 15, 2013 6:34 pm

Nekada je draga to mleko bilo iole zdravije, a danas... Ja nisam bas za to da danas bebe pre 10ak meseci piju kravicu...

Ne znam, da se mozda raspitas kakvo je ono belo organic, ima li u njemu barem O od organskog...
Bubi89
Bubi89
Urednici

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od makicaaa Sre Maj 15, 2013 7:04 pm

Ma danas nista nije zdravo i kako treba, ne verujem ja bas ni u sastav adaptiranog mleka, ali ako mama nema mleka primorana je da ga daje bebi :dont:
makicaaa
makicaaa
Pocasni clan
Pocasni clan

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Bubi89 Sre Maj 15, 2013 7:17 pm

Ma naravno... I to adptirano ko zna stasve sadrzi... Dovoljno je sto pise taurin...
Bubi89
Bubi89
Urednici

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od makicaaa Sre Maj 15, 2013 7:21 pm

Ma haos, sika je zakon, bas se nadam da cu imati mleka da dojim bebu :)
makicaaa
makicaaa
Pocasni clan
Pocasni clan

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Bubi89 Sre Maj 15, 2013 7:37 pm

Moj je sikio do 18m... Ali sledece Boga mi nece toliko :haha:
Jedva smo se odvikli...
Bubi89
Bubi89
Urednici

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od makicaaa Čet Maj 16, 2013 6:29 am

huug :haha:
makicaaa
makicaaa
Pocasni clan
Pocasni clan

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu