Svet zena
Forum o partnerstvu, braku, zatrudnjivanju, trudnoci, porodjaju, deci, domacinstvu...
Mnogo saveta, porodicna i fina atmosfera.
Kao gosti ne vidite sve stranice zato pridruzite nam se... :)

Ukoliko imate problema sa registracijom, logovanjem ili slicno prijavite na svetzena@gmail.com
♥️❤️♥️

Join the forum, it's quick and easy

Svet zena
Forum o partnerstvu, braku, zatrudnjivanju, trudnoci, porodjaju, deci, domacinstvu...
Mnogo saveta, porodicna i fina atmosfera.
Kao gosti ne vidite sve stranice zato pridruzite nam se... :)

Ukoliko imate problema sa registracijom, logovanjem ili slicno prijavite na svetzena@gmail.com
♥️❤️♥️
Svet zena
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Blog - Svet zena
Svet zena
Zadnje teme
» Caskanje uz kaficu
od Bubica Pet Feb 02, 2018 11:20 pm

» Namestanje zeludca, materice...
od milica30 Ned Mar 12, 2017 2:21 pm

» Trudnoća po nedeljama - drugo tromesecje
od Tina Ned Feb 05, 2017 3:50 pm

» Hemoroidi
od Nensy85 Čet Feb 02, 2017 1:20 pm

» Trazimo uzrok poteskoca u zatrudnjivanju
od Nensy85 Čet Feb 02, 2017 1:02 pm

» Kako zamisljate sebe za 10 godina?
od Charlize93 Sub Jan 28, 2017 5:55 pm

» Cekamo rode :)
od Tina Pon Jan 23, 2017 6:21 pm

» Pohvalimo se nasom decom
od Tina Sub Jan 21, 2017 11:00 pm

» Razvod
od Bubica Čet Sep 10, 2015 10:22 am

» Prelepa zenska i decija garderoba
od Doktorka Pet Dec 05, 2014 3:30 pm


Trudnoća po nedeljama - drugo tromesecje

Ići dole

Trudnoća po nedeljama - drugo tromesecje Empty Trudnoća po nedeljama - drugo tromesecje

Počalji od Maja. Uto Sep 14, 2010 6:25 pm

14. nedelja trudnoće
Vaša trudnoća
Mučnine - konačno - sasvim prestaju! Može se desiti da imate zatvor, jer hormoni opuštaju mišiće creva te ona rade sporije i manje efikasno, a i materica počinje da ih pritiska. Linija koja spaja stidnu kost i pupak postaje tamnija – ona se zove crna linija, koja nastaje zbog delovanja hormona i nestaće posle trudnoće.
Vene na grudima se više vide a areole oko bradavica se povećavaju – očigledno je da vam se telo priprema za dojenje. Tokom drugog trimestra se može desiti da vam iz grudi krene retka žućkasta tečnost – kolostrum – to je bebina prva hrana, prethodnica mleka. Kod nekih žena grudi postanu “grudvastije” nego ranije – to je znak da se razvijaju mlečne žlezde i kanali.
Razvoj bebe
Beba je mnogo elastičnija i može da pomera glavu, usta, ruke, zglobove, noge i stopala, čak i prste na nogama. Vrat je duži i jači, i do pre nekoliko nedelja, bebina brada je morala da se naslanja direktno na grudni koš, a sada više ne mora. Otkucaji srca se sve jasnije čuju na UZ i dvostruko su brži nego kod odraslih, oko 160/min.
Oči se i dalje razvijaju i pomeraju a uši su sve bliže svojoj konačnoj destinaciji. Sve više ima i plodove vode, čudesne supstance koja se svaka tri sata iznova stvara. Poznato je da se plodova voda delom sastoji i od bebine mokraće, ali tačan sastav još uvek nije sasvim poznat.
Beba pliva u plodovoj vodi, čime se amortizuju svi pokreti majke. Plodova voda ispunjava disajne puteve bebe pre rođenja. Posteljica postaje sve važnija, kako za ishranu deteta, tako i kao prepreka nekim infekcijama. Još uvek se razvijaju spoljni polni organi, ali se sada već lakše može videti bebin pol. Dužina bebe od temena do karlice je 80 - 85 mm, a težina 50 grama.
Napomena: svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku.
Savet za ovu nedelju
Ako već niste, obavezno počnite sa ishranom bogatom biljnim vlaknima. To će pomoći lakšem varenju. Do sada ste sigurno već prestali da pušite?

15. nedelja trudnoće

Vaša trudnoća
Osećate se bolje nego u prvom trimestru, što možete iskoristiti da se vratite “normalnom životu”, bez mučnina, povraćanja i slabosti. Bez obzira što vam se apetit vratio, nema potrebe da „jedete za dvoje“, već se hranite zdravo.
Razvoj bebe
Kosti bebe svakim danom postaju sve čvršće, zato ne zaboravite svaki dan da unosite dovoljno kalcijuma (mleko, mlečni proizvodi). Lice dobija ljudske konture, polako rastu obrve i trepavice. Bebina koža je tanka i prozirna. Po koži se javljaju fine, tanke dlake - lanugo malje, koje će od sada rasti po koži bebe. Dete sada zaista liči na čoveka, noge su mu duže od ruku. Dužina bebe od temena do karlice je 10-12 cm, težina oko 70-80 grama.
Napomena: svaka beba individualno se razvija u stomaku.
Kod lekara
Na redovnom pregledu od sada do kraja trudnoće lekar će vam meriti “visinu fundusa materice”, odnosno određivati dokle dopire gornja ivica materice. Na taj način se posredno prati, da li i koliko beba napreduje.
Savet za ovu nedelju
Mnoge žene, koje su prošle trudnoću, kažu da su baš u ovom periodu, u kojem se trenutno nalazite, postajale veoma senzualne i da su veoma uživale u seksu. Ako ste i vi među njima, opustite se i uživajte. Seks je potpuno bezopasan, sem ukoliko vaš lekar ne smatra drugačije. Ako se, ipak, ne osećate spremnom za seks, i to je u redu, samo o tome razgovarajte sa partnerom i objasnite svoje osećaje.

16. nedelja trudnoće
Vaša trudnoća
Krvarilo vam je iz nosa? Nema razloga za brigu, jer se trudnici volumen krvi povećava 40% - 50%, što utiče na nivo hormona estrogena koji deluje tako što otekne sluznica nosa. Dakle, začepljen nos ili krvarenje nije stvar za paniku. Ovo povećanje volumena cirkulišuće krvi utiče na srce tako što ono još napornije radi da bi ispunilo sve zadatke koje pred njega postavlja trudnoća, što za zdravo srce ne bi trebalo da predstavlja problem. Ligamenti se i dalje izdužuju i možete osetiti bol u donjem delu stomaka.
Razvoj bebe
Verovali ili ne – vaša beba sada počinje da trepće! Počinju da se razvijaju pluća: od ove nedelje do sredine petog meseca najvažniji je period za razvoj pluća. Bebine noge su sada duže nego ruke i ona ih često pomera, a pošto ima dosta plodove vode, slobodno se kreće a da je vi još uvek ne osetite. Beba mokri u amnionsku tečnost svakih 40-45 minuta. Na koži ručica se formiraju linije – otisci. Na nervima se stvara “mijelin”, koji ubrzava prenose impulsa kroz nervni sistem. Cirkulacija bebe postaje funkcionalna - pupčana vrpca raste i zadebljava se.
Napomena: svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku.
Kod lekara
Ako planirate vađenje plodove vode - amniocentezu, zakažite je za period između 16. i 18. nedelje trudnoće. Amniocenteza će pokazati kakvi su hromozomi bebe – kariotip, i da li tu ima nekih poremećaja.
Ako ste preskočili ultrazvučni pregled u periodu između 12. i 14. nedelje trudnoće, tokom koga je trebalo izmeriti debljinu kožnog nabora iza bebinog vrata - nuhalna translucencija, u cilju skrininga za poremećaje hromozoma (Daunov sindrom, druge trizomije), sada je momenat da uradite biohemijski skrining.
Biohemijski skrining se radi tako što se u izvađenom uzorku vaše krvi odredi koncentracija tri ili četiri hormona - alfa feto proteina (AFP), slobodnog estriola (uE3) i beta HCGa i, tamo gde je to moguće, inhibina A, koji će, sem što će odrediti rizike od problema sa hromozomima, pokazati i rizike od anomalija kičmenog stuba i prednjeg trbušnog zida.
Savet za ovu nedelju
Informišite se sa lekarom šta znači “biohemijski skrining test” – koji obuhvata određivanje nivoa alfa feto proteina (AFP), slobodnog estriola (uE3) i beta HCG i koje su njegove dobre a koje loše strane, ali i šta je to dijagnostički test – amniocenteza, sa svojim dobrim i lošim stranama. Treba da imate na umu da kod skrining testa lekar definiše visokorizičnu grupu, kod koje se onda razmišlja, da li uraditi dalja ispitivanja ili ne, a da dijagnostički test znači dobijanje tačnog rezultata. Ovaj test nosi rizik od pobačaja koji je oko1%.

17. nedelja trudnoće
Vaša trudnoća
Kako se stomak povećava sve vam je teže da se namestite uoči spavanja. Dok se ne naviknete da zauzimate “prinudne položaje”, pokušajte da spavate na malo višem uzglavlju.
Navikavajte se da ne spavate na leđima, jer kako raste materica - sve je veći pritisak na velike krvne sudove. Biće vam lakše da legnete sa strane i da između kolena stavite jastuk. Obavezno mokrite pre spavanja.
Nemojte se plašiti ako vam se vrti u glavi kada ustanete iz ležećeg ili sedećeg položaja. To je normalno, vrtoglavica nastaje zbog toga što kardiovaskularni sistem ne reaguje dovoljno brzo na promene položaja. Materica vam je sada skoro do pupka.
Razvoj bebe
Bebi se sada razvijaju uši, ona postaje osetljivija na zvuk. Beba čuje vaše srce. Oči su sada upravljene sasvim napred. Ako je beba dečak, počinje da mu se razvija prostata. Kosti nastavljaju osifikaciju a dalje se razvijaju i jagodice na prstima. Koža fetusa je prozirna – jako je malo potkožnog masnog tkiva. Dužina bebe je 12 cm a težina oko 140 grama.
Napomena: svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku.
Savet za ovu nedelju
Uspostavite kontakt sa bebom. Verovatno ste već osetili njene pokrete i već ste sasvim sigurni da je beba tu – u stomaku! Pričajte joj, pevajte, puštajte muziku... Počnite da smišljate imena za bebu – raspitajte se kako se ko zvao u porodici, konsultujte knjige, smišljajte kombinacije imena za dečake i devojčice.

18. nedelja trudnoće
Vaša trudnoća
Sada se već definitivno vidi da ste trudni! Materica je toliko velika da se to jasno vidi čak i onda kada se ne posmatra suviše pažljivo. Gornja ivica materice dopire do, oko dva do tri prsta ispod pupka. Možda će još uvek da vas muči zatvor, ali se potreba za mokrenjem smanjuje jer se materica podigla i više ne pritiska bešiku.
Do sada ne bi trebalo da ste se ugojili više od šest kilograma. Osećate li sad neko trperenje u stomaku? Moguće je da su to bebini pokreti. Ako ih ne osećate još, nemojte se brinuti jer nekad se ne osete sve do 20. nedelje, pa čak i nešto kasnije.
Razvoj bebe
Beba sada dobija masno tkivo ispod kože, koje će do momenta rođenja činiti oko ¾ ukupne težine deteta. Beba i posteljica su otprilike iste veličine. Na ultrazvuku se vidi kako se beba hrani, guta i trepće trepavicama koje su tek počele da rastu. Kod ženskih beba formira se materica. Dužina bebe je oko 14 cm, a težina oko 200 grama.
Napomena: svaka beba individulano se razvijau majčinom stomaku.
Savet za ovu nedelju
Ako ste skloni stvaranju strija, nećete moći da ih izbegnete, jer će vam se pojaviti kad trudnoća bude odmakla, ma kako se trudili da ih suzbijete. Možete ih eventualno ublažiti negovanjem kože, mazanjem kremama.
Kada birate kremu nemojte birati one najskuplje, na kojima piše da će vam strije čudesno nestati ili da se nikad neće ponoviti. Neka to bude krema koja prija vašoj koži, koja će je hidrirati i negovati. Strije ne nestaju posle porođaja, samo postaju slabije vidljive.
Najčešći razlog za nastajanje strija je naglo i prekomerno gojenje i na to se i koncentrišite – nemojte jesti bez mere, jer ako pazite i kvalitetno se hranite - lakše ćete se vratiti na željenu težinu posle trudnoće, lakše ćete podnositi trudnoću i bolje ćete se osećati tokom ovog perioda, a smanjićete i mogućnost nastajanja strija.
Možda će vam se na licu pojaviti tamne mrlje nedefinisanog oblika ili u obliku leptira. To je “maska trudnoće”, pojava koju uzrokuju hormoni i koja se češće javlja kod tamnoputih žena. Nekim trudnicama se pojavljuje izrazito crvenilo lica koje uzorkuju prošireni kapilari, opet pod dejstvom hormona.
Može vam se izmeniti i kvalitet kose, ona može početi da se kovrdža ili da se ispravlja. Suva kosa obično postaje još suvlja. Ne zovu trudnoću uzlalud drugim stanjem.

19. nedelja trudnoće
Vaša trudnoća
Sada se primećuje da ste dobili na težini a prilično su vam narasle i grudi. Moguće je da osetite svrab po telu, jer koža postaje suva i peruta se. Redovno je negujte, mažite neutralnim kremama a tegobe s kožom možete smanjiti i tako što ćete piti mnogo vode.
Razvoj bebe
Do sada su vašu bebu merili od temena do trtice a sada se na UZ pregledu meri od glave do pete. Rast u dužinu se malo usporava ali na težini beba i dalje dobija ubrzanim tempom. Bebini organi i dalje sazrevaju. Ako nosite devojčicu, u njenim jajnicima sada se već nalaze primitivne jajne ćelije. Mlečni zubi su razvijeni a sada iza njih počinju da se formiraju i stalni. Zajedno sa lanugo maljama, na bebinoj koži pravi se i “verniks kazeoza”, bela sirasta smesa koja štiti kožu bebe. Ta smesa je neophodna zaštita bebine kože, jer zamislite kako bi vam koža izgledala kad bi boravili u vodi devet meseci!
Beba može da čuje jake zvuke iz spoljašnje sredine i to možete osetiti kad se “iznenadi” na takve zvukove. Dužina bebe je oko 15 cm, težina oko 230 - 240 grama.
Napomena: svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku.
Savet za ovu nedelju
Jedite pravilno, što ne znači da treba da držite dijetu, već samo da obratite pažnju da vam u jelovniku bude što više svežeg voća i povrća. Možete početi da pripremati mišiće za porođaj i to tako što ćete raditi lakše vežbe, specijalno osmišljene za trudnice.

20. nedelja trudnoće
Vaša trudnoća
Osećate nelagodnost u predelu pupka? To je zaista neprijatno ali je i sasvim normalno jer sa rastom materice pupak postaje osetljiviji i izjednačava se sa nivoom kože. Posle obilnog obroka možete da osećate „težinu“ u stomaku i to je razlog više da jedete manje a češće.
Razvoj bebe
Na polovini trudnoće ste i beba sada provede otprilike isto vremena u spavanju i u budnom stanju kao što će i kada se bude rodila. U ovom periodu počinje izuzetno brz razvoj mozga koji će trajati do pete godine života deteta.
Bebi raste i kosica. Osim toga, beba se stalno pomera a to što vi toga niste svesni neprekidno, ne znači da je ona mirna, samo to još uvek nisu jaki pokreti i nisu suviše česti.
Primirite se i koncentrišite, moći ćete da osetite bebu samo ako blago pritisnete stomak. Videćete da će i to izazvati bebine pokrete. Sirasti maz prijanja čvrsto za nabore na bebinoj koži i za lanugo malje, koje sada prekrivaju celo telo a koncentrisane su oko glave, vrata i na licu.
Verniks pokriva bebu od glave do pete i verovatno će nestati kompletno do rođenja, naročito ako beba bude rođena na vreme. Ako se beba rodi pre vremena, videćete ga još po njenom telu. Napominjemo da se beba od prošle - 19. nedelje - meri od glave do pete - a ne kao do tada - od glave do trtice, te je njena dužina sada oko 25 cm a težina oko 300 grama.
Napomena: svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku.
Kod lekara
Vreme je da odete na drugi ultrazvučni pregled. Na ovom pregledu lekar će detaljno pregledati bebu i to od “glave do pete”.
Savet za ovu nedelju
Ako ste već osetili gorušicu, možete je držati pod kontrolom tako što ćete jesti manje a češće. Ako vam taj neprijatni osećaj veoma smeta, konsultujte lekara, on vam može pomoći prepisivanjem leka protiv kiseline. Ovaj lek može da se kupi bez recepta, ali ne i bez saveta lekara!
Ukoliko u vašem mestu postoji škola za trudnice, proverite kada treba da se prijavite. Ovakvi kursevi su sjajan način da se na vreme informišete o trudnoći, porođaju i nezi bebe. Tamo ćete upoznati i druge trudnice koje su u istom stadijumu trudnoće, s kojima ćete moći da razmenjujete korisne savete. Podaci govore da su žene koje su išle na ovakve tečajeve imale lakše i manje stresne porođaje.
U školi za trudnice naučićete mnogo korisnih stvari kao što je ponašanje tokom trudnoće, tehnike disanja tokom porođaja, faze porođaja, informisaćete se o carskom rezu i nezi nakon njega, nezi bebe, oporavku posle porođaja, dojenju...

21. nedelja trudnoće
Vaša trudnoća
Do sada bi trebalo da ste se ugojili između pet i sedam kilograma ali i dalje nastavite da jedete zdravo i pametno. Što se emocija tiče, verovatno primećujete da ste stabilniji nego u početku trudnoće. Moguće je da vam ponekad oteknu noge, naročito ako ste puno stajali tokom dana. Pijte puno tečnosti i dignite noge kad god to možete.
Kako vam raste materica, moguće je da počinjete da osećate bolove u predelu okruglih veza metarice – to su ligamenti koji drže matericu i ti bolovi nisu opasni, samo mogu biti malo neprijatni.
Razvoj bebe
Faza “brzog rasta” se malo usporava, srce jača i noge dobijaju proporcije kakve će imati nakon rođenja. BebIn sluh je sve bolje razvijen, pa dete može da čuje i zvukove iz spoljne sredine. Ako se jako pomera i to vam smeta, blago joj pričajte i nežno držite stomak. Beba je već sada deo vaše porodice, pa pokušajte i budućeg tatu da uključite u svoju trudnoću.
Pored stalnih informacija o svom opštem stanju, pokušajte tati da ispričate kako će izgledati porođaj, kako nega bebe i slične stvari koje vas očekuju. Stavite njegovu ruku na stomak, neka i on oseti bebine pokrete a može i da joj priča kako bi se beba navikla na njegov glas. Dužina bebe je oko 27 cm, a težina oko 340 grama.
Napomena: svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku.
Kod lekara
Ako primetite da vam noge jako otiču i da se otoci ne smanjuju ni nakon odmora, odmah to javite lekaru.
Savet za ovu nedelju
Neka vas ne iznenadi to što će vam posle porođaja početi da opada kosa. To je zato što tokom trudnoće kosa zbog visokog nivoa hormona uopšte ne opada. Konsultujte frizera oko eventualne promene šampona i nove frizure jer kosa može da postane neposlušna i da izmeni svoj kvalitet.

22. nedelja trudnoće
Vaša trudnoća
Moguće je da sad počnete da dobijate brže na težini, što može da se odrazi na leđima – spremite se za česte bolove u predelu krsta i kičmenog stuba. Kako materica raste, menja se položaj i oblik grudnog koša jer se donja rebra šire ka napolje.
Razvoj bebe
Bebina koža zadebljava se. Beba je vitka ali odlično razvijena. Kapci i obrve su formirani a mozak počinje da se ubrzano razvija. Kosti bebe su sada već čvrste a ubrzano joj sazrevaju i nervne ćelije. Očvršćuju kosti uha – čekić, uzengije i nakovanj, i zato sad beba još bolje čuje. Dužina bebe je oko 30 cm a težina oko 420 gr.
Napomena: svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku.
Savet za ovu nedelju
Nosite cipele sa petom srednje visine (ravne cipele mogu da budu isto toliko naporne za kičmu koliko i cipele sa visokom petom) i izbegavajte da dugo sedite ili stojite. Kada sedite, stavite pod noge nešto, tako da su vam kolena iznad kukova.
Seks je nešto o čemu mnoge trudnice izbegavaju da razgovaraju sa svojim partnerima. To je, međutim, neophodno, jer se seksualnost umnogome menja tokom trudnoće. U prvom trimestru vam je obično često muka, grudi vas bole, umorni ste i nije vam baš do seksa. To treba i da kažete partneru, da bi vas razumeo i da se ne bi osećao povređenim.
U drugom trimestru je libido uglavnom povećan a sa povećanjem cirkulacije kroz vaginu i klitoris, mnoge žene lakše doživljavaju orgazam ili ga doživljavaju više puta. Strah da ćete tokom seksa povrediti bebu je potpuno neosnovan – beba je okružena plodovom vodom i nema pojma šta vi radite.
Možete slobodno da uživate u seksu dok ste trudni, osim ako vam lekar drugačije rekao. Kada uđete u treći trimestar neće više biti lako imati odnose, zbog veličine stomaka i uvećane težine. Tada ćete smisliti nove položaje u kojima će seks biti moguć, što može da bude veoma zabavno! Ukoliko to želite – nema razloga za uzdržavanje, sve do samog porođaja!

23. nedelja trudnoće
Vaša trudnoća
Beba još uvek ima mnogo mesta za pokrete, tako da ih osećate jasno. Za sada vam još ne smetaju, nisu toliko jaki.
Primetili ste brazdice na koži u predelu gde vam se abdomen odvaja u stomak? To su strije. Neke trudnice ih nikada ne dobiju, ali više je onih koje trudnoću prođu s ovim pojavama na koži. One se ne pojavljuju samo po stomaku već i po grudima, bokovima, struku, pa čak i nogama. Losioni i kreme ih neće eleminisati ali će vam pomoći da se ne češete i da vam u tako zategnutoj koži bude prijatnije.
Razvoj bebe
Telo postaje proporcionalno sa glavicom. Koža je nežno ružičasta i još uvek providna. Ako imate devojčicu, u njenim jajnicima se već stvaraju jajne ćelije, a kod dečaka su skrotumi dobro razvijeni. Dužina bebe je sada oko 28 cm a težina oko 450 gr.
Napomena: svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku.
Kod lekara
Razgovarajte sa vašim lekarom o simptomima prevremenog porođaja, da biste znali na šta i kako da reagujete. Potražite pomoć lekara ukoliko osetite: grčeve koji liče na menstrualne (stalne ili povremene), tup bol u leđima, pritisak u karlici, grčeve u donjem delu stomaka (sa ili bez proliva), ako dođe do povećanja ili izmene vaginalnog iscetka, kontrakcija materice na 10 minuta ili češće (čak i ako su bezbolne), ako imate osećaj “ispunjenosti karlice” ili ako dođe do oticanja plodove vode.
Savet za ovu nedelju
Ako imate osećaj da se počinjete lakše zamarati, malo smanjite tempo – svima će biti lakše ako se ponašate shodno vašem stanju. Oslobodite se nepotrebnih obaveza i uživajte u trudnoći – tako ćete smanjiti rizike od komplikacija.

24. nedelja trudnoće
Vaša trudnoća
Ovo je period kada na težini dobijate i do 500 gr nedeljno, ali ne mora da znači da će tako biti svake nedelje. Materica je sada oko pet centimetara iznad pupka. Zbog težine, noge će vas više boleti nego pre, pogotovo ako još uvek radite i ako ste ceo dan na nogama. Možda ste primetili da su vam se na nogama pojavile proširene vene koje znaju da budu izuzetno bolne. Taj problem može da se reši specijalnim čarapama za bolne vene koje stežu noge ali i redovnim odmaranjem nogu koje ćete podignuti u visni kolena.
Razvoj bebe
Bebino telo se polako popunjava. Sada je već dobro osećate i znate da prepoznate kada je budna a kad spava. Ona sama uspostavlja neki svoj ritam ponašanja. Usta i usne postaju osetljivije, oči reaguju na jak izvor svetlosti ako se on uperi u stomak a počinju da se otvaraju i nozdrve. Poboljšavaju se i refleksi. Dužina bebe je tridesetak centimetara a težina oko 450- 500 grama.
Napomena: svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku.
Kod lekara
Između 24. i 28. nedelje lekar će možda tražiti test tolerancije na glukozu (oGTT), koji će utvrditi da li imate tzv “gestacijski dijabetes” - šećernu bolest koja može da se razvije tokom trudnoće.
Savet za ovu nedelju
Pravo je vreme da malo sednete, podignete noge u visinu tela, i da, dok gladite stomak, razmislite kako ćete urediti bebinu sobu. Mnoge žene u neko doba dobiju „potrebu“ da stan bukvalno sterilišu – od velikog spremanja sve do krečenja. Ipak razmislite da li je sve to neophodno jer nema potrebe da se dodatno zamarate spremajući, niti da udišete razna hemijska sredstva.

25. nedelja trudnoće
Vaša trudnoća
Postali ste prava trudnica – materica vam je sada već velika i počinjete da imate sve neprijatnosti koje idu uz to: često mokrenje, žgaravicu i osećaj nadutosti, mada još uvek samo ponekad, kasnije će to sve biti mnogo intezivnije. Obratite pažnju na učestalo mokrenje ako je praćeno tegobama – bolom, peckanjem, izmenjenim izgledom mokraće. To mogu biti znaci mokraćne infekcije.
Materica koja raste može da pritiska leđa i karlicu, pa je moguće da imate bolove u donjem delu leđa ili u nogama. Kada imate takvih problema, lezite, opustite se, promenite položaj ili neka vam neko izmasira stopala i leđa.
Razvoj bebe
Jeste li već osetili kako vam dete štuca? Štucanje je u stvari reakcija na to što, vežbajući disanje, beba udiše i izdiše plodovu vodu i ponekad je proguta više no što bi trebalo. Dužina bebe je oko 34 cm a težina oko 650 - 700 gr.
Napomena: svaka beba indvidulano se razvija u majčinom stomaku.
Savet za ovu nedelju
Možda ste već počeli da razmišljate o neophodnom razmeštaju u stanu. Kada beba dođe - većina stvari mora da se izmeni. Osmislite kako će izgledati bebina soba, šta je od opreme neophodno nabaviti. Pre nego što odete u kupovinu, setite se nekog iz vaše okoline ko ima malo dete i kome više nisu potrebne stvari kao što su krevetac, dušek za krevetac, komoda ili daska za presvlačenje.
Takođe, nemojte da zaboravite da ćete nakon porođajaj najmanje tri nedelje provesti u krevetu, pa spremanje zimnice, pranje prozora i razmeštanje nameštaja ne planirajte za taj period.
Više ne ulazite ni u šta od svoje stare odeće, ma kako rastegljiva bila. Sada je momenat da kupite pravu trudničku odeću. Imajući na umu koliko dugo ćete je nosti, nabavite samo ono što vam je neohodno i što možete lepo da kombinujete, sve do samog porođaja.

26. nedelja trudnoće
Vaša trudnoća
Materica vam je sad vez značajno iznad pupka. Ako osetite da vam se materica povremeno odjednom stegne i zatim opusti, nemojte se previše uzbuđivati, to su “Brakston-Hiksove kontrakcije”, pripremne kontrakcije.
Njihovo javljanje nije razlog za paniku, obično su bezbolne ili podsećaju na blage menstrualne bolove, a dolaze u nepravilnim razmacima i retko. Predstavljaju vežbu tela za porođaj i obično ih žene koje nose blizance imaju češće. Ukoliko imate više od četiri kontrakcije za jedan sat, odmah se obratite lekaru. Da li jedete dobro? Sada vam treba dodatnih 300 kalorija – neka budu pametno odabrane !
Osećate bebine pokrete svaki dan ali se nemojte uplašiti ako ih ne osećate STALNO - to zavisi i od vaše i od bebine aktivnosti – kada ste zaposleni, jednostavno ne obraćate pažnju na to i ako vas to zabrinjava, samo se primirite i koncentrišite na pokrete – videćete da su tu!
Razvoj bebe
Krvni sudovi u plućima počeli su se razvijati tokom prethodne nedelje, a ove nedelje se počinje razvijati samo plućno tkivo. Pluća počinju da luče “surfaktant”, smesu koja prekriva unutrašnjost plućnog tkiva i omogućuje širenje pluća tokom disanja, sprečavajući da se pluća “slepe”. Ispod kože se razvija potkožno masno tkivo koje će omogućiti regulaciju temperature posle rođenja – sada ga ima oko 2 do 3%. Poboljšavaju se funkcije sisanja i gutanja. Dužina bebe je oko 34 cm, a težina 700-800 gr.
Savet za ovu nedelju
Preporuka Svetske zdravstvene organizacije je da sve žene koje su takvog zdravstvenog stanja koje im to omogućava, doje svoju decu – majčino mleko je najbolja moguća hrana za vašu bebu, ima sve što joj je potrebno, u adekvatnim odnosima. U njemu se nalaze antitela koja će vašoj bebi dati zaštitu od infekcije. Dojenje je dobro i za vas – brže ćete oslabiti, jeftino je i uvek vam je na dohvat ruke.
Zapamtite, vaše mleko je najzdravije za vašu bebu i sva ostala mleka su slična majčinom, ali ne i ista – nemaju antitela koja će vaše dete prvih meseci štititi od infekcija koje mogu biti ozbiljne i opasne. Samo u slučaju da ne možete da dojite, raspitajte se kod pedijatra kome verujete koju hranu za bebe preporučuje.
Moraćete da imate bar nekoliko bočica sa cuclama, koje ćete sterilisati, četku za njihovo pranje a dobro će vam doći i posuda za zagrevanje mleka ili grejač flašica. Počnite da razgledate ponudu i da se raspitujete koje su flašice i cucle se pokazale kao najbolje.

Izvor: bebac.com
Maja.
Maja.
Pocasni clan
Pocasni clan

Ženski Datum upisa : 19.08.2010

Nazad na vrh Ići dole

Trudnoća po nedeljama - drugo tromesecje Empty Re: Trudnoća po nedeljama - drugo tromesecje

Počalji od Maca Uto Mar 08, 2011 10:57 pm

vec sam naucila da ne verujem tekstovima sa interneta....meni moja doktorka sve suprotno rekla.....a i ne vidi se pol bebe....

_________________
Trudnoća po nedeljama - drugo tromesecje As1cJTz8pj-1100MDAwNTc2bHwwMDAxNzU1ZHxEaW1pdHJpamU


Lilypie Pregnancy tickers
avatar
Maca
Urednici

Ženski Datum rođenja : 22.06.1987
Datum upisa : 10.11.2010
Godina : 34

Nazad na vrh Ići dole

Trudnoća po nedeljama - drugo tromesecje Empty Re: Trudnoća po nedeljama - drugo tromesecje

Počalji od cicamaca 74 Sre Mar 09, 2011 9:02 am

Maco , mi smo pisu videlu vec u12 nedelji , cak i slikali za uspomenu :) :)
cicamaca 74
cicamaca 74
Clan u razvoju
Clan u razvoju

Ženski Datum upisa : 18.11.2010

https://www.youtube.com/watch?v=EoI7ips9z_Y

Nazad na vrh Ići dole

Trudnoća po nedeljama - drugo tromesecje Empty Re: Trudnoća po nedeljama - drugo tromesecje

Počalji od Lana Čet Jun 02, 2011 9:35 am

Moj se namestio u 18. nedelji............. jeej
Lana
Lana

Ženski Datum rođenja : 27.11.1980
Datum upisa : 02.06.2011
Godina : 40

Nazad na vrh Ići dole

Trudnoća po nedeljama - drugo tromesecje Empty Re: Trudnoća po nedeljama - drugo tromesecje

Počalji od Brana Čet Jun 02, 2011 4:15 pm

jeej :)

_________________
Trudnoća po nedeljama - drugo tromesecje As1cHgj003-0010MTYzZHwwMDA4OTk2ZHxNb2phIGxqdWJhdiBMYXphcg

Trudnoća po nedeljama - drugo tromesecje D61b92fc68f780a88b35382f90b334f0
Brana
Brana
Admin
Admin

Ženski Datum rođenja : 02.01.1988
Datum upisa : 18.08.2010
Godina : 33
Lokacija : BG

Nazad na vrh Ići dole

Trudnoća po nedeljama - drugo tromesecje Empty Re: Trudnoća po nedeljama - drugo tromesecje

Počalji od Crnokosa Sre Okt 24, 2012 9:14 pm

I mi usli u drugo tromesecje... jeej


_________________

Nazad na vrh Ići dole

Trudnoća po nedeljama - drugo tromesecje Empty Re: Trudnoća po nedeljama - drugo tromesecje

Počalji od makicaaa Čet Okt 25, 2012 7:35 am

srpskokolo


blowkiss
makicaaa
makicaaa
Pocasni clan
Pocasni clan

Ženski Datum rođenja : 06.01.1984
Datum upisa : 18.04.2012
Godina : 37

Nazad na vrh Ići dole

Trudnoća po nedeljama - drugo tromesecje Empty Re: Trudnoća po nedeljama - drugo tromesecje

Počalji od Tahicanka Pet Mar 22, 2013 10:08 am

Jos malo pa trece tromesecje... pregnant Rastemo!!!
Tahicanka
Tahicanka

Ženski Datum upisa : 19.03.2013

Nazad na vrh Ići dole

Trudnoća po nedeljama - drugo tromesecje Empty Re: Trudnoća po nedeljama - drugo tromesecje

Počalji od Tina Sub Jan 21, 2017 11:03 pm

18.nedelja :)))) pol jos ne znamo,jer na proslom uz beba skupila nogice i digla guzicu i nista nije moglo da se vidi....inace placenta mi je zalepljena za grlic ne znam koliko je to opasno,dr kaze da nije strasno i da ne predstavlja opasnost po bebu, tako da samo odmaranje i kao zbog toga beba mi je nisko i osecam kontrakcije ali kaze da nema rizik od prevremenog porodjaja....
Tina
Tina
Urednici

Ženski Datum rođenja : 14.07.1989
Datum upisa : 08.03.2011
Godina : 32
Lokacija : Pariz

Nazad na vrh Ići dole

Trudnoća po nedeljama - drugo tromesecje Empty Re: Trudnoća po nedeljama - drugo tromesecje

Počalji od Nensy85 Čet Feb 02, 2017 12:24 pm

Tina, pratiš me:)
Ja sam 25.nedelja :kez: a ukoliko UZ ne laže :mig: očekujemo batu :kez:
Nensy85
Nensy85
Pocasni clan
Pocasni clan

Ženski Datum rođenja : 18.01.1985
Datum upisa : 06.06.2012
Godina : 36

Nazad na vrh Ići dole

Trudnoća po nedeljama - drugo tromesecje Empty Re: Trudnoća po nedeljama - drugo tromesecje

Počalji od Tina Ned Feb 05, 2017 3:50 pm

Ja imam 15.02.sledeci uz valjda cemo tada uspeti da vidimo sta je :) moja beba je bas aktivna,ja ne znam kad to dete spava :)))
Tina
Tina
Urednici

Ženski Datum rođenja : 14.07.1989
Datum upisa : 08.03.2011
Godina : 32
Lokacija : Pariz

Nazad na vrh Ići dole

Trudnoća po nedeljama - drugo tromesecje Empty Re: Trudnoća po nedeljama - drugo tromesecje

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu