Zadnje teme
» Caskanje uz kaficuod Bubica Pet Feb 02, 2018 11:20 pm
» Namestanje zeludca, materice...
od milica30 Ned Mar 12, 2017 2:21 pm
» Trudnoća po nedeljama - drugo tromesecje
od Tina Ned Feb 05, 2017 3:50 pm
» Hemoroidi
od Nensy85 Čet Feb 02, 2017 1:20 pm
» Trazimo uzrok poteskoca u zatrudnjivanju
od Nensy85 Čet Feb 02, 2017 1:02 pm
» Kako zamisljate sebe za 10 godina?
od Charlize93 Sub Jan 28, 2017 5:55 pm
» Cekamo rode :)
od Tina Pon Jan 23, 2017 6:21 pm
» Pohvalimo se nasom decom
od Tina Sub Jan 21, 2017 11:00 pm
» Razvod
od Bubica Čet Sep 10, 2015 10:22 am
» Prelepa zenska i decija garderoba
od Doktorka Pet Dec 05, 2014 3:30 pm
Preporucujemo teme:
Teme za caskanje:
Cekamo rode :),
Caskanje trudnica,
Caskanje mamika
Zatrudnjivanje:
Hrana koja povecava plodnost
Trudnoca:
Prvo tromesecje,
Drugo tromesecje,
Trece tromesecje
Porodjaj:
Nakon porodjaja, Vasa porodjajna pricaHelikobakter pilori
+7
verho
zoranabat
Nemanja80
cicamaca 74
Aleksandra18
Brana
Crnokosa
11 posters
Strana 1 od 3
Strana 1 od 3 • 1, 2, 3
Helikobakter pilori
Helikobakter pilori (lat. Helicobacter pylori) je bakterija koja se sreće samo kod ljudi u donjem delu želuca (pilorusu) i dovodi se u vezu sa nastankom zapaljenja želuca (gastritisa), čira dvanaestopalačnog creva ređe želuca. Ova bakterija je u stanju da iz uree oslobodi amonijak, koji joj omogućava preživljavanje u vrlo kiseloj sredini želuca.
Osobine
Helokobakter je gram-negativna bakterija spiralnog oblika, koja na jednom kraju poseduje nekoliko treplji pomoću kojih se kreće. Helikobakter proizvodi i oslobađa enzime oksidazu, katalazu i ureazu. Ureaza razlaže ureu i oslobađa amonijak, koji ima bazna svojstva i neutrališe kiselinu želuca, tako da ova bakterija preživljava u izuzetno negostoljubivoj sredini želuca. Katalaza rezlaže vodonik peroksid. Kultura ovih bakterija može se uzgajati pod mikroaerobnim uslovima (90% azot, 5% kiseonik, 5% ugljen dioksid).
Helikobakter se prenosi feko-oralnim putem. Rasprostanjen je širom sveta, posebno kod grupa koje žive u lošim higijenskim uslovima. Kod preko 50% stanovništva može se pronaći ova bakterija. Bakterija je pokretljiva zahvaljujući trepljama na jednom kraju i brzo kolonizuje sluzokožu želuca. Pored pomenutih enzima (oksidaze, katalaze i ureaze), helikobakter proizvodi i vakuolizirajući citotoksin, koji izaziva izumiranje epitelnih ćelija želuca.
[uredi] Simptomi i bolesti
Infekcija helikobakterom često protiče i bez simptoma. Vremenom se može javiti:
* hronični, površni gastritis, tip B, koji može trajati godinama i decenijama bez simptoma ili sa blažim tegobama u vidu mučnine, neodređenim bolovima u predelu želuca,
* čir dvanaestopalačnog creva, ređe želuca, jer izumiranjem epitelnih ćelija se slabi želudačna barijera, koja štiti od kiseline,
* hronični, atrofični gastritis iz koga se može razviti rak želuca (adenokarcinom želuca).
Prisustvo helikobaktera se može utvrditi biopsijama sluzokože želuca, a zatim njegovim uzgajanjem i dokazivanjem ureaze i katalaze.
U terapiji se koristi kombinacija antibiotika i inhibitora protonske pumpe, koji se uzimaju 7 dana. Terapija je uspešna u preko 95% slučajeva.
Osobine
Helokobakter je gram-negativna bakterija spiralnog oblika, koja na jednom kraju poseduje nekoliko treplji pomoću kojih se kreće. Helikobakter proizvodi i oslobađa enzime oksidazu, katalazu i ureazu. Ureaza razlaže ureu i oslobađa amonijak, koji ima bazna svojstva i neutrališe kiselinu želuca, tako da ova bakterija preživljava u izuzetno negostoljubivoj sredini želuca. Katalaza rezlaže vodonik peroksid. Kultura ovih bakterija može se uzgajati pod mikroaerobnim uslovima (90% azot, 5% kiseonik, 5% ugljen dioksid).
Helikobakter se prenosi feko-oralnim putem. Rasprostanjen je širom sveta, posebno kod grupa koje žive u lošim higijenskim uslovima. Kod preko 50% stanovništva može se pronaći ova bakterija. Bakterija je pokretljiva zahvaljujući trepljama na jednom kraju i brzo kolonizuje sluzokožu želuca. Pored pomenutih enzima (oksidaze, katalaze i ureaze), helikobakter proizvodi i vakuolizirajući citotoksin, koji izaziva izumiranje epitelnih ćelija želuca.
[uredi] Simptomi i bolesti
Infekcija helikobakterom često protiče i bez simptoma. Vremenom se može javiti:
* hronični, površni gastritis, tip B, koji može trajati godinama i decenijama bez simptoma ili sa blažim tegobama u vidu mučnine, neodređenim bolovima u predelu želuca,
* čir dvanaestopalačnog creva, ređe želuca, jer izumiranjem epitelnih ćelija se slabi želudačna barijera, koja štiti od kiseline,
* hronični, atrofični gastritis iz koga se može razviti rak želuca (adenokarcinom želuca).
Prisustvo helikobaktera se može utvrditi biopsijama sluzokože želuca, a zatim njegovim uzgajanjem i dokazivanjem ureaze i katalaze.
U terapiji se koristi kombinacija antibiotika i inhibitora protonske pumpe, koji se uzimaju 7 dana. Terapija je uspešna u preko 95% slučajeva.
Re: Helikobakter pilori
Prepisala mi sinacilin 2x2, zymbaktar 2x1 i controloc 2x1
Bez masne, zacinjene hrane, kiselog, ljutog... nit hladno nit vrelo...
Krivo mi samo zbog ljutog... ja ljuto obozavam!
Uz to vodu za zeludac iz nase banje...
mV je bio ubedjen da je meni sve to iz glave (mislim na ove probleme sa zeludcem) i kad je video rezultat bas poceo da brine...
Ja citala kako med, propolis, brusnica povoljno uticu na unistenje bakterije i on me vec pitao gde da mi kupi caj od brusnice, pa trazio med kod komsije u selo...
moje...
Bez masne, zacinjene hrane, kiselog, ljutog... nit hladno nit vrelo...
Krivo mi samo zbog ljutog... ja ljuto obozavam!
Uz to vodu za zeludac iz nase banje...
mV je bio ubedjen da je meni sve to iz glave (mislim na ove probleme sa zeludcem) i kad je video rezultat bas poceo da brine...
Ja citala kako med, propolis, brusnica povoljno uticu na unistenje bakterije i on me vec pitao gde da mi kupi caj od brusnice, pa trazio med kod komsije u selo...
moje...
Poslednji izmenio Maia dana Sre Dec 29, 2010 12:29 am, izmenjeno ukupno 1 puta
Ja zavrsila sa terapijom a poslednja dva dana mi je uzasno lose bilo... Mozda od terapije
1000mg sinacilaina ujutru i 1000mg uvece + orvagil 250mg
Moja mama pije samo orvagil i kaze da joj bzvze od njega...
1000mg sinacilaina ujutru i 1000mg uvece + orvagil 250mg
Moja mama pije samo orvagil i kaze da joj bzvze od njega...
Najbolje da se javis dr-u... Bice to dobro, a i dobila si, sve to utice... Mozda te malo i PMS drma
Gost- Gost
bice to maki sve ok,nemoj da mi se brines!!!Maia ::Pa ako joj se javim nema sta da mi radi... tek za 6 meseci ili godinu dana mogu da proverim da li je nestala bakterija...
Sad cu da vidim da nasatvim da pijem neke biljne mesavine protiv ove napasti!
Brana- Admin
- Datum rođenja : 02.01.1988
Datum upisa : 18.08.2010
Godina : 36
Meni je krenulo sve sa gorusicom, nadimanjem zeluca (i onda sam ja pocela sa nekim podrigivanjem dosadnim jer kao tako mi je lakse), neka nelagoda posle jela, tezina u zeludcu... Ali konstantno osecam vazduh neki u zeludcu... Da proveris bakt. samo das krv u mikrobiolosku...
Videcu sta cu,bas me brine nikad nisam imala tih problema
Aleksandra18- Pocasni clan
- Datum rođenja : 28.10.1987
Datum upisa : 03.12.2010
Godina : 37
Joj ni ja... jela sam sve zivo, nikad mi nista nije msetalo i odjednom svasta nesto...
Hoce da se pojavi kod stresa, nepravilne ishrane...
Hoce da se pojavi kod stresa, nepravilne ishrane...
Divno...e a jel moram mom dr opste da pomenem tu bakteriju da bi trazila da radim te analize?
Aleksandra18- Pocasni clan
- Datum rođenja : 28.10.1987
Datum upisa : 03.12.2010
Godina : 37
Pa da... samo pitas da ti daju uput za proveru heliko bakterije...
Ja da sam cekala ona sama da mi da uput ko zna sta bi bilo sa mnom... sva sreca pa imamo net!
Ja da sam cekala ona sama da mi da uput ko zna sta bi bilo sa mnom... sva sreca pa imamo net!
Maia ,
koliko vremena posla tih antibiotika si mogla da proveris krv na Heliobakter?
Moja mama je pila terapiju i bilo joj je jako lose jedva je izdrzala
koliko vremena posla tih antibiotika si mogla da proveris krv na Heliobakter?
Moja mama je pila terapiju i bilo joj je jako lose jedva je izdrzala
Preko krvi tek posle godinu dana mozes da proveris... a ima i neki izdisajni test koji pokaze posle mesec dana posle teraoije... ali kod nas nema toga...
Meni je bilo lose par dana pre negosto sam zavrsila sa terapijom... Ja sam pila 2x2 sinacilin i orvagil 2x1 a skoro nista nisam jela...
Uzasno je...
Trebalo bi da izbegava masno, ljuto, kiselo, slatkise... sve to dok pije terapiju...
Meni je bilo lose par dana pre negosto sam zavrsila sa terapijom... Ja sam pila 2x2 sinacilin i orvagil 2x1 a skoro nista nisam jela...
Uzasno je...
Trebalo bi da izbegava masno, ljuto, kiselo, slatkise... sve to dok pije terapiju...
ma ona nije nista jela .. plus je alergicna na penicilin pa su joj prepisali drugi antibiotik ..sa ionako osetljivim zeludcem povracala je po ceo dan ...
Jao uzas...
Pa jer su oni sigurni da je sve to od bakterije... Jer ima ljudi koji je imaju ali nemaju simptome... Mozda je nesto drugo u pitanju...
Bas mi je zao... znam kako je kad su problemi sa zelucem...
Pa jer su oni sigurni da je sve to od bakterije... Jer ima ljudi koji je imaju ali nemaju simptome... Mozda je nesto drugo u pitanju...
Bas mi je zao... znam kako je kad su problemi sa zelucem...
Dobih ponovo neku terapiju od specijaliste... Za mesec dana kontrola. A sta mi je dao jos uvek ne znam... tek kad odem kod doktorke na opstu praksu, tako je lepo nazvrljao da mislim ni sam ne zna sta je napisao.
joj Makice a kazi mi jel i se bakterija povratila ili nije?
Brana- Admin
Pa ne znaju... Ja mu odnela sve rezultate u poslednje vreme sto sam radila i rekla sam mu za helicobakteriju i sta mi fali i on mi prepisa nesto ali 7 dana pijem jednu terapiju a posle jos 20-ak dana nesto drugo
Brana- Admin
Novost koju sam cula juce u vezi ove bakterije je da retko ide sama... Najcesce i kandida sa njom. A od kandide se obicno povraca i to nekad krv...
Idem u pon. na infektolosko u susednom gradu da mi urade analize i tek onda da mi prepisu antibiotik.
Svaki dan cujem nesto novo i saznajem da su ovi doktori kod nas
Idem u pon. na infektolosko u susednom gradu da mi urade analize i tek onda da mi prepisu antibiotik.
Svaki dan cujem nesto novo i saznajem da su ovi doktori kod nas
Nemanja80 ::Helikobakter je bakterija koja živi u želucu i na početku dvanaestopalačnog creva.
Ona izaziva zapaljenje i dovodi do povećane kiseline, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Smatra se da može da izazove i pojavu kancera.
Preko 80% ljudi koji imaju helikobakter nemaju simptome. Kod ljudi koji imaju simptome, oni su isti kao i kod čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu: bol i osećaj nelagode u želucu (predeo gornjeg stomaka), nadutost, neprijatan zadah, osećaj punoće u stomaku čak i posle veoma male količine unete hrane, nedostatak apetita, mučnina, vrtoglavica, slabost, crno i tamno obojena stolica.
ŠTA SMETA:
- Stres. Povećan stres može da utiče na pojavu helikobaktera.
- Crveno meso. Otežava varenje i pomaže razvoj helikobaktera
- Rafinisana hrana. Slatkiši sa belim šećerom, gazirani sokovi, nepovoljno kombinovana hrana otežava varenje i stvaramo sredinu povoljnu za razvoj helikobakterije.
- Aspirin. Konzumiranje aspirina povećava nivo želudačne kiseline.
- Kafa. Isto tako smeta i kafa bez kofeina.
- Alkoholna pića. Iritiraju želudac.
-Alternativa forum-
Maia ::Uf sve znam, prostudirala je samo tako... I sad treba da idem da proverim jel je imam jos...
Meni bakterija + problemi i odose 11kg
Sta imas od simptoma? Tj.imao?
Hvala Majo,povracanje,mucnine,nedimanje i jak bol posle jela(ako se to moze nazvati jelom),slab apetit a da ne spominjem da ne smem da se savijem.Kazu da najcesce ide uz stres i da je najcesce imaju jako emotivni ljudi.
Ja imam 5kg manje i veruj mi,dosta mi je.
Ja imam 5kg manje i veruj mi,dosta mi je.
Nemanja80- Novajlija
- Datum rođenja : 30.04.1980
Datum upisa : 12.04.2011
Godina : 44
Majo,pogledaj ovo,moze da koristi
http://www.pcelinjak.com/content/view/217/146/
http://www.pcelinjak.com/content/view/217/146/
Nemanja80- Novajlija
Uf, e sad zamisli meni sa vecinom simptoma (mucnina, nadutost, podrigivanje, knedla u grlu zbog napetosti...) a imam fobiju od povracanja I psiha mi je otisla u aut zbog toga...
nisam,to sam danas procitao,juce sam dobio vest da imam bakteriju i posle prvog dana dijete u kojoj je sve zabranjeno,osecam se jadno.
Nemanja80- Novajlija
Strana 1 od 3 • 1, 2, 3
Strana 1 od 3
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu