Zadnje teme
» Caskanje uz kaficuod Bubica Pet Feb 02, 2018 11:20 pm
» Namestanje zeludca, materice...
od milica30 Ned Mar 12, 2017 2:21 pm
» Trudnoća po nedeljama - drugo tromesecje
od Tina Ned Feb 05, 2017 3:50 pm
» Hemoroidi
od Nensy85 Čet Feb 02, 2017 1:20 pm
» Trazimo uzrok poteskoca u zatrudnjivanju
od Nensy85 Čet Feb 02, 2017 1:02 pm
» Kako zamisljate sebe za 10 godina?
od Charlize93 Sub Jan 28, 2017 5:55 pm
» Cekamo rode :)
od Tina Pon Jan 23, 2017 6:21 pm
» Pohvalimo se nasom decom
od Tina Sub Jan 21, 2017 11:00 pm
» Razvod
od Bubica Čet Sep 10, 2015 10:22 am
» Prelepa zenska i decija garderoba
od Doktorka Pet Dec 05, 2014 3:30 pm
Preporucujemo teme:
Teme za caskanje:
Cekamo rode :),
Caskanje trudnica,
Caskanje mamika
Zatrudnjivanje:
Hrana koja povecava plodnost
Trudnoca:
Prvo tromesecje,
Drugo tromesecje,
Trece tromesecje
Porodjaj:
Nakon porodjaja, Vasa porodjajna pricaPrirodni porodjaj sa ili bez epidurala?
+11
Zverka
Caca
gagac
Tina
Bubica
cicamaca 74
Bubi89
morena
Aleksandra18
Crnokosa
Brana
15 posters
Strana 2 od 3
Strana 2 od 3 • 1, 2, 3
Re: Prirodni porodjaj sa ili bez epidurala?
Pa trebalo bi kod Ilije Golubovica, ali ide na odmor i vraca se dan posle mog termina, tako da ako zakasnim bice on, a ako ne, onda valjda doktorka Radunovic, jer kod nje idem na sledeci pregled... Ko je tebe poradjao?
Aj ljubim te kada budes imala vremena napisi mi kako ide procedura oda kako te prime na porodjaj, sta ti sve rade ?
Aj ljubim te kada budes imala vremena napisi mi kako ide procedura oda kako te prime na porodjaj, sta ti sve rade ?
Bubi89- Urednici
- Datum rođenja : 02.06.1989
Datum upisa : 04.01.2011
Godina : 35
Ja sam se poradjala kod dr.Radunovic i ona je fenomenalna ako budes kod nje bice ti super stvarno vodi racuna o pacijentu i odlican je srucnjak!
Evo sada cu da nadjem temicu i u njoj sve da ti ispisem!
Evo sada cu da nadjem temicu i u njoj sve da ti ispisem!
Brana- Admin
- Datum rođenja : 02.01.1988
Datum upisa : 18.08.2010
Godina : 36
https://svetzena.forumsr.com/t752-priprema-za-porodiliste
evo temice a ja cu sada u njoj da ti napisem moje pripreme kako sam ja radila i prosla!
evo temice a ja cu sada u njoj da ti napisem moje pripreme kako sam ja radila i prosla!
Brana- Admin
Hvala draga Jao sad si me oraspolozila bas sto se tice doktorke :D Sad cu tek da budem opustena
Bubi89- Urednici
Brana- Admin
Ja sam se porodila bez epidurala i posto je sve trajalo nepunih sat vremena od ukljucenja indukcije do kraja porodjaja,moglo je da se istrpi. Sledeci put ponovo nameravam bez epidurala,jeste da boli ko sam djavo,ali mogu ja to.
Bubica- Urednici
- Datum upisa : 14.09.2010
EPIDURAL I SAMO EPIDURAL... Kukavica sam nevidjena, ali sam se odlucila bar jos dvoje da rodim Evo treba da vadim zub, a veci mi strah sad nego na porodjaju... Radije bih se sad opet porodila(uz epid naravno ;) ) nego njega vadila...
Bubi89- Urednici
Bubi evo teme
Tina- Urednici
- Datum rođenja : 14.07.1989
Datum upisa : 08.03.2011
Zverka ::Missxtina ::tako da se nadam da cu izdrzati. Tj.moram
ALI ZASTO SE PATITI KAD JE 21 VEK
ja sam se porodila uz epidural ...osetila sam sta znace kontrakcije...pre no sto su mi prikacili isti ...i iskreno ...devojke 21 vek je... koliko god da kosta NIJE skup ...jer pored njega BOL NE POSTOJI ... i pamticete ko ja PORODJAJ kao JEDNO PREDIVNO ISKUSTVo
Missxtina ::Ja hocu da vidim kako izgleda to prirodno,pa cu znati za sledeci put
Barbarica ::Zverka ::Missxtina ::tako da se nadam da cu izdrzati. Tj.moram
ALI ZASTO SE PATITI KAD Jen..osetila sam sta znace kontrakcije...pre no sto su mi prikacili isti ...i iskreno ...devojke 21 vek je... koliko god da kosta NIJE skup ...jer pored njega BOL NE POSTOJI ... i pamticete ko ja PORODJAJ kao JEDNO PREDIVNO ISKUSTVo
Alzem se sa tobom prijo... Da sam se poradjala prirodno mislim da vise nikad ne bih imala decu! A ovako... Ih... Ma nek se muci ko hoce, ko nece tu je epid...
Miss a stvarno, sto neces epid... Ima da se kajes sto nisi uzela... Ali ok, tvoja zelja, i postujem je
COCA ::Ja sam prvi put bez epidurala i na kraju zavrsila carskim rezom, drugi put prirodno sa epiduralom al mi nije delovao tako da sam stisla zube bolelo jeste al sad sam zaboravila! A u 7h ujutru sam dobila bolove a u porodiliste otisla u 20h uvece bez panike!
Barbarica ::maca ::Joj,zamislite mene kada pocne porodjaj,ja panicar i radim sve u zurbi..ima da se ukakim i krenem sama u bolnicu ako niko ne bude spreman u tom trenutku.
Barbi ima zena koje su 2 puta primile epidural i imale su bolove.
Pa onda epid nije dobro dat... A opet, i ako su imale, sigurno su bili manji nego da ga nisu imale...
maca ::Moguce....ja necu epidural....svasta sam pregrmela pa mogu i porodjaj.
Missxtina ::eto i moja kuma imala epidural,pa sve osetila. Lose joj dali. Mogla da ostane paralizovana. Sada ima problema sa kicmom. Ako bas budem morala,uzecu ga. Ovde nije skup,60e. I trazis ga kada dodjes da se porodis.
Barbarica ::Ma ne moze da se ostane, ja do sada ne znam ni za jedan slucaj... Mada da zivim u nekom manjem mestu ovde u Srbiji, isla bih u BG zbog toga. Jer ko zna kakvi dr rade po manjim gradovima... Joooooj.. A najgore sto od epida moze da ti se desi je da ti se vrti u glavi bas jako, dva dana, a to ako nije dobro dat... I kad te promasi sme jos 2x da bocne, da bi pogodio... A i ako si ranije imao problema sa kicmom ne smes da primis nikako...
Missxtina ::zeznuto. Pogotovu sto ti kazes,u manjim gradovima i nisu bas toliko strucni. Em platis,em te zeznu. Pa da ih pobijes. Jos je tu sigurno skuplje,nema bas svako za to.
[/quote]Bubica ::Neznam,ni mene taj epidural ne privlaci,a vec sam se poradjala bez njega. Ja znam da mogu to da izdrzim tako da necu nikakvu iglu u kicmi,priznajem da me i to uzasava. Nije uvek do epidurala,zavisi i zena kako reaguje na lek,ima zena kojima jedna strana uopste ne reaguje na epidural,tako da zena na jednoj strani ne oseti nista a na drugoj strani stomaka kontrakcije oseca normalno. Idemo na temu o epiduralu.
Tina- Urednici
Nemogu da verujem,DVA puta sam iscitavala sve teme
Bubica- Urednici
oprosteno trudnice
Tina- Urednici
I sta cemo sa onom temom? Nacicu neki tekst o epiduralu i zameniti sa onim prekopiranim postovima. I vise se ne mesam na ovu teritoriju,bas sam ga uprskala
Bubica- Urednici
Tina- Urednici
Epiduralna anestezija je posebna vrsta anestezije koja se primenjuje kad porodjaj pocne. Da bi se blokirao bol iz materice i vagine daje se u kicmu, tako da porodilja ne oseca nista od pojasa ka dole.Kombinacijom anestetika blokiraju se nervni zavrseci, dok analgetici smanjuju bol u kicmenoj mozdini.
Ukoliko je porodjajni proces usporen, a porodjajni bolovi su izuzetno jaki, mozete zatraziti da vam daju epiduralnu anesteziju. Moguce je da vam akuser i babica preporuce ovu vrstu tehnike. Takodje je potrebno i da znate da je epiduralna anestezija samo jedna od mnogih opcija za smanjenje inteziteta bola. Upotreba maske sa kiseonikom, davanje analgetika ili akupunktura takodje mogu da umanje bolove. Najbitnije je da odaberete najbolji moguci nacin koji ce vam olaksati porodjaj i pri tom nece skoditi bebi. Odluku o operativnom dovrsavanju porodjaja koju, u zavisnosti od toka porodjaja, donosi lekarski tim, odluku o primeni epiduralne anestezije mozete doneti samo Vi.
Kako se primenjuje epiduralna anestezija?
Anestetik utice na krvne sudove u nogama i smanjuje dotok krvi u srce. Cesto se desava da prilikom primene ove metode porodilji naglo padne pritisak pa zbog toga oseca vrtoglavicu i mucninu. Iz tog razloga joj se u venu stavlja braunila (plasticna cevcica) da bi joj se u toku porodjaja mogli davati lekovi intravenozno. Tako se neprijatni efekti epiduralne anestezije mogu znatno ublaziti. Posle stavljanja braunile, anesteticar ce zamoliti porodilju da sedne na ivicu kreveta. Nakon toga sledi dezinfekcija mesta gde se uvodi igla i davanje lokalne anestezije. Igla se uvodi u "epiduralno" mesto kicme. Zatim se postavlja fina cevcica od polietena (ili kateter) pre nego sto se igla izvadi. Lekar ce kateter flasterom pricvrstiti za kozu, a zatim se kroz njega ubrizgava anestetik. Dejstvo anestetika traje cetiri do sest casova, a tim sto moze da se skrati ili produzi.
Prednosti epiduralne anestezije
~ veoma je efikasna, potpuno otklanja bol i deluje kod vise od 90% pacijentkinji
~ ne skodi bebi
~ dejstvo anestezije moze da se prekine u svakom trenutku
Nedostaci epiduralne anestezije
~ u oko 10% slucajeva, ne deluje
~ mnoge zene zale se na jake glavobolje koje traju i po nekoliko casova nakon zavrsetka porodjaja
~ dok traje anestezija zena ne oseca napone, sto utice na produzavanje porodjaja
~ u nekim slucajevima je lekar prinudjen da porodjaj dovrsi pomocu forceps klesta ili vakuuma
~ dok traje epiduralna anestezija, porodilja ne oseca nagon za mokrenjem i ne moze prirodnim putem da obavlja fizioloske potrebe
~ dok traje porodjaj neophodno je da se neprestano proveravaju sve vitalne funkcije majke i deteta.
Izvor http://www.mojabeba.com/
Ukoliko je porodjajni proces usporen, a porodjajni bolovi su izuzetno jaki, mozete zatraziti da vam daju epiduralnu anesteziju. Moguce je da vam akuser i babica preporuce ovu vrstu tehnike. Takodje je potrebno i da znate da je epiduralna anestezija samo jedna od mnogih opcija za smanjenje inteziteta bola. Upotreba maske sa kiseonikom, davanje analgetika ili akupunktura takodje mogu da umanje bolove. Najbitnije je da odaberete najbolji moguci nacin koji ce vam olaksati porodjaj i pri tom nece skoditi bebi. Odluku o operativnom dovrsavanju porodjaja koju, u zavisnosti od toka porodjaja, donosi lekarski tim, odluku o primeni epiduralne anestezije mozete doneti samo Vi.
Anestetik utice na krvne sudove u nogama i smanjuje dotok krvi u srce. Cesto se desava da prilikom primene ove metode porodilji naglo padne pritisak pa zbog toga oseca vrtoglavicu i mucninu. Iz tog razloga joj se u venu stavlja braunila (plasticna cevcica) da bi joj se u toku porodjaja mogli davati lekovi intravenozno. Tako se neprijatni efekti epiduralne anestezije mogu znatno ublaziti. Posle stavljanja braunile, anesteticar ce zamoliti porodilju da sedne na ivicu kreveta. Nakon toga sledi dezinfekcija mesta gde se uvodi igla i davanje lokalne anestezije. Igla se uvodi u "epiduralno" mesto kicme. Zatim se postavlja fina cevcica od polietena (ili kateter) pre nego sto se igla izvadi. Lekar ce kateter flasterom pricvrstiti za kozu, a zatim se kroz njega ubrizgava anestetik. Dejstvo anestetika traje cetiri do sest casova, a tim sto moze da se skrati ili produzi.
~ veoma je efikasna, potpuno otklanja bol i deluje kod vise od 90% pacijentkinji
~ ne skodi bebi
~ mnoge zene zale se na jake glavobolje koje traju i po nekoliko casova nakon zavrsetka porodjaja
~ dok traje anestezija zena ne oseca napone, sto utice na produzavanje porodjaja
~ u nekim slucajevima je lekar prinudjen da porodjaj dovrsi pomocu forceps klesta ili vakuuma
~ dok traje epiduralna anestezija, porodilja ne oseca nagon za mokrenjem i ne moze prirodnim putem da obavlja fizioloske potrebe
~ dok traje porodjaj neophodno je da se neprestano proveravaju sve vitalne funkcije majke i deteta.
Bubica- Urednici
bez bez bez
i prezivela sam
i opet cu bez bez bez
i prezivela sam
i opet cu bez bez bez
gagac- Novajlija
- Datum upisa : 22.10.2010
Istogagac ::bez bez bez
i prezivela sam
i opet cu bez bez bez
Bubica- Urednici
Bubica ::Epiduralna anestezija je posebna vrsta anestezije koja se primenjuje kad porodjaj pocne. Da bi se blokirao bol iz materice i vagine daje se u kicmu, tako da porodilja ne oseca nista od pojasa ka dole.Kombinacijom anestetika blokiraju se nervni zavrseci, dok analgetici smanjuju bol u kicmenoj mozdini.
~ ne skodi bebi
-Delovao 100%, i malo je krenuo salbije na levu stranu, pa sam se nagla na nju i onda je skroz zavatio... TO je caka
-Nisam imala nikakve glavobolje
-Osecala sam napone i porodila se za 5h, tako da nije bilo nikakvog odugovlacenja... pred kraj se doza smanji da osetis
-Klesta, vakum???
-Osecala nagon za pis pis ili ne, oni te prazne pa te prazne... I 2h nakon porodjaja sam ustala sa sestrom i sila an tusiranje i pis pis
-Nisam bila prikljucena ninakakve aparate osim malo na ctg, kao i sve.
Ali boze moj, ko hoce nek uzme ko nece ne mora Ali nema posle kukanja ;)
Bubi89- Urednici
Naravno Barbi,ja kad bi zelela uzela bih,sto da ne,ali ja jednostavno nisam za taj epidural,neznam Iako boli,ne volim taj osecaj kad nista ne osetim ala objasnih Moja naj drugarica je imala epidural i posle kad su joj ukinuli nije mogla da se sastavi od postporodjajnih bolova,a ja one "bolove" nisam ni primecivala. I rekla je nikad vise trudna! A juce mi pise kako planira za godinu dana opet
Bubica- Urednici
Mene nista nije bolelo, ama bas nista, dok nisam dosla kuci i sela za nat, i tako dva sata, i kad sam ustala pukne mi sav... E tad su meni muke pocele
Joj ma uvek oces jos, kako god da prodjes
P.S. ni ja ne volim kad nista ne osetim
Joj ma uvek oces jos, kako god da prodjes
P.S. ni ja ne volim kad nista ne osetim
Bubi89- Urednici
Bubica ::Naravno Barbi,ja kad bi zelela uzela bih,sto da ne,ali ja jednostavno nisam za taj epidural,neznam Iako boli,ne volim taj osecaj kad nista ne osetim ala objasnih Moja naj drugarica je imala epidural i posle kad su joj ukinuli nije mogla da se sastavi od postporodjajnih bolova,a ja one "bolove" nisam ni primecivala. I rekla je nikad vise trudna! A juce mi pise kako planira za godinu dana opet
isto sam uz epiku ,,se porodila u dva NAPONA,...
nista ali nista zivo osetila nisam...i mogla bi ih tako 20toro roditi i to bez ikakvog straha
posle epike apsolutno nikakvih problema nisam imala...
jos je dosla "dr.anesteziolog...pitala dal hocu jos da mi da...ako imam bolova.... NIJE BILO POTREBE...jedino sto su mi noge utrnule posle porodjaja... al sve je bilo u savrsenom redu ...I OPET BI ..
Zverka- Junior na forumu
- Datum upisa : 13.05.2011
Prijoooooo, i meni isto tako, kao da si kopirala moju izjavu
Bubi89- Urednici
Devojke,zdravo, ja sam nova na forumu, pa samo zelim da vas pozdravim!! ja sam u 11.nedelji sada...
Hristy- Datum upisa : 07.11.2011
E super, jos jedna trudnica!
Zelim ti prijatan borovak kod nas i dobrodosla!
Zelim ti prijatan borovak kod nas i dobrodosla!
Maca- Urednici
- Datum rođenja : 22.06.1987
Datum upisa : 10.11.2010
Godina : 37
Strana 2 od 3 • 1, 2, 3
Strana 2 od 3
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu