Zadnje teme
» Caskanje uz kaficuod Bubica Pet Feb 02, 2018 11:20 pm
» Namestanje zeludca, materice...
od milica30 Ned Mar 12, 2017 2:21 pm
» Trudnoća po nedeljama - drugo tromesecje
od Tina Ned Feb 05, 2017 3:50 pm
» Hemoroidi
od Nensy85 Čet Feb 02, 2017 1:20 pm
» Trazimo uzrok poteskoca u zatrudnjivanju
od Nensy85 Čet Feb 02, 2017 1:02 pm
» Kako zamisljate sebe za 10 godina?
od Charlize93 Sub Jan 28, 2017 5:55 pm
» Cekamo rode :)
od Tina Pon Jan 23, 2017 6:21 pm
» Pohvalimo se nasom decom
od Tina Sub Jan 21, 2017 11:00 pm
» Razvod
od Bubica Čet Sep 10, 2015 10:22 am
» Prelepa zenska i decija garderoba
od Doktorka Pet Dec 05, 2014 3:30 pm
Preporucujemo teme:
Teme za caskanje:
Cekamo rode :),
Caskanje trudnica,
Caskanje mamika
Zatrudnjivanje:
Hrana koja povecava plodnost
Trudnoca:
Prvo tromesecje,
Drugo tromesecje,
Trece tromesecje
Porodjaj:
Nakon porodjaja, Vasa porodjajna pricaVakcinacija bebe
+10
Maca
Zverka
Julija.
Bubi89
Crnokosa
Aleksandra18
smiley
Bubica
Ben 10
Brana
14 posters
Svet zena :: Deca :: Zdravlje deteta
Strana 1 od 4
Strana 1 od 4 • 1, 2, 3, 4
Vakcinacija bebe
Kalendar vakcinacije...Kada ste vi vakcinisali bebu da li ste postovali odredjeno vreme na koje beba treba da prima vakcine?Kako je beba podnela?
Brana- Admin
- Datum rođenja : 02.01.1988
Datum upisa : 18.08.2010
Godina : 36
Re: Vakcinacija bebe
Imunizacija se sprovodi protiv sledećih bolesti:
- gripa
- Hepatitisa A
- Hepatitisa B
- pneumokokne bolesti izazvane streptokokom pneumonije (Pneumokok)
- meningitisa izazvanog hemofilusom influence
- difterije
- tetanusa
- pertusisa
- dečije paralize
- morbila
- rubele
- zaušaka
- trbušnog tifusa
Za vakcinaciju se primenjuju sledeće vakcine:
- Vaxigrip (grip)
- Avaxim (Hepatitis A)
- Euvax B ili Engerix B (Hepatitis B)
- Pneumo 23 (pneumokokna bolest)
- Act-hib (meningitis)
- Tripacel - DtaP (difterija, tetanus, acelularni pertusis)
- dT (difterija i tetanus)
- TT (tetanus)
- IPV (dečija paraliza)
- Pentaxim (difterija, tetanus, acelularni pertusis, dečija paraliza i meningitis)
- MMR (morbili, rubela i zauške)
- Typlim vi (trbušni tifus)
Kalendar vakcinacije:
2 meseca DTP+Polio, Act HIB, HepB
3.5 meseca DTP+Polio, Act HIB, HepB
5 meseci DTP+Polio+Act HIB
6 meseci HepB
12 - 15 meseci MMR
17 - 24 meseci DTP+Polio
7 godina DTP+Polio+MMR
12 godina Hep-B+MMR
14 godina DTP+Polio+MMR
*Hib - Vakcina protiv hemofilus influence tipa b koja izaziva gnojne infekcije, a najteža je zapaljenje moždane opne (meningitis). Od navršena dva meseca do 6 meseci života sprovodi se davanjem tri doze Hib vakcine istovremeno sa dozama DiTePer vakcine, u suprotni ekstremitet. Ukoliko vakcinacija Hib nije započeta do navršenih šest meseci, sprovodi se davanjem dve doze u razmaku koji ne sme biti kraći od mesec dana. Ako vakcinacija Hib vakcinom nije započeta do navršenih 12 meseci starosti deteta, sprovodi se davanjem jedne doze do navršenih 24 meseca života.
* TBC - Deca u prvoj godini života vakcinišu se TBC vakcinom prilikom otpuštanja iz porodilišta, a deca rođena izvan porodilišta od navršena dva meseca života. Deca koja nisu mogla biti vakcinisana kako je gore navedeno, moraju se vakcinisati do navršenih 12 meseci života.
* DiTePer - U prvoj godini najkasnije do 5 godina. Vakcinacija DiTe i DiTe pro.ad. od 5-7 godina i od 8-14 godina.
* MMR - U drugoj godini vakcinacij, revakcina prilikom upisa u školu, sa 7 godina
* Hep-B - Novorođenčad, a nevakcinisana deca u 12-oj godini života, odnosno u šestom razredu osnovne škole.
Kakvi su propratni efekti vakcine?
Nakon vakcinisanja dete može dobiti malo povišenu temperaturu u narednih 24 sata, tako da je treba proveravati, i u slučaju da treba, preporučljivo je detetu dati propisanu dozu paracetamola. Na mestu uboda se može javiti tvrd čvorić, on vremenom nestaje i nemojte se zbog toga brinuti. Ukoliko se jave bilo kakvi čudni simptomi, kao temperatura iznad 38° C, čudan plač deteta, obavezno se javite lekaru.
Konkretno kod DTP vakcine: u prvih 24h, a najviše 72h mogu se javiti i opšte reakcije: uznemirenost, plačljivost, povišena temperatura ili pospanost.
Konkretno kod MMR vakcine: u drugoj nedelji po prijemu MMR dete može dobiti kijavičav lik, blag osip po licu i telu, uvećane limfne žlezde na vratu, kratkotrajan skok temperature.
Sam postupak primanja vakcine
Dete držite čvrsto. Osećaće se sigurnije ako ga čvrsto prigrlite, a i neće moći da se pomera. Lekar će mu injekciju dati u nadlakticu, u stražnjicu ili u butinu.
U našim Domovima zdravlja se daje Torlakova vakcina DiTePer u ručicu deteta i Polio kašičicom na usta. Hib vakcinu su do skora pedijatri retko savetovali, jer još uvek nije ušla u obavezan vid imunizacije.
- gripa
- Hepatitisa A
- Hepatitisa B
- pneumokokne bolesti izazvane streptokokom pneumonije (Pneumokok)
- meningitisa izazvanog hemofilusom influence
- difterije
- tetanusa
- pertusisa
- dečije paralize
- morbila
- rubele
- zaušaka
- trbušnog tifusa
Za vakcinaciju se primenjuju sledeće vakcine:
- Vaxigrip (grip)
- Avaxim (Hepatitis A)
- Euvax B ili Engerix B (Hepatitis B)
- Pneumo 23 (pneumokokna bolest)
- Act-hib (meningitis)
- Tripacel - DtaP (difterija, tetanus, acelularni pertusis)
- dT (difterija i tetanus)
- TT (tetanus)
- IPV (dečija paraliza)
- Pentaxim (difterija, tetanus, acelularni pertusis, dečija paraliza i meningitis)
- MMR (morbili, rubela i zauške)
- Typlim vi (trbušni tifus)
Kalendar vakcinacije:
2 meseca DTP+Polio, Act HIB, HepB
3.5 meseca DTP+Polio, Act HIB, HepB
5 meseci DTP+Polio+Act HIB
6 meseci HepB
12 - 15 meseci MMR
17 - 24 meseci DTP+Polio
7 godina DTP+Polio+MMR
12 godina Hep-B+MMR
14 godina DTP+Polio+MMR
*Hib - Vakcina protiv hemofilus influence tipa b koja izaziva gnojne infekcije, a najteža je zapaljenje moždane opne (meningitis). Od navršena dva meseca do 6 meseci života sprovodi se davanjem tri doze Hib vakcine istovremeno sa dozama DiTePer vakcine, u suprotni ekstremitet. Ukoliko vakcinacija Hib nije započeta do navršenih šest meseci, sprovodi se davanjem dve doze u razmaku koji ne sme biti kraći od mesec dana. Ako vakcinacija Hib vakcinom nije započeta do navršenih 12 meseci starosti deteta, sprovodi se davanjem jedne doze do navršenih 24 meseca života.
* TBC - Deca u prvoj godini života vakcinišu se TBC vakcinom prilikom otpuštanja iz porodilišta, a deca rođena izvan porodilišta od navršena dva meseca života. Deca koja nisu mogla biti vakcinisana kako je gore navedeno, moraju se vakcinisati do navršenih 12 meseci života.
* DiTePer - U prvoj godini najkasnije do 5 godina. Vakcinacija DiTe i DiTe pro.ad. od 5-7 godina i od 8-14 godina.
* MMR - U drugoj godini vakcinacij, revakcina prilikom upisa u školu, sa 7 godina
* Hep-B - Novorođenčad, a nevakcinisana deca u 12-oj godini života, odnosno u šestom razredu osnovne škole.
Kakvi su propratni efekti vakcine?
Nakon vakcinisanja dete može dobiti malo povišenu temperaturu u narednih 24 sata, tako da je treba proveravati, i u slučaju da treba, preporučljivo je detetu dati propisanu dozu paracetamola. Na mestu uboda se može javiti tvrd čvorić, on vremenom nestaje i nemojte se zbog toga brinuti. Ukoliko se jave bilo kakvi čudni simptomi, kao temperatura iznad 38° C, čudan plač deteta, obavezno se javite lekaru.
Konkretno kod DTP vakcine: u prvih 24h, a najviše 72h mogu se javiti i opšte reakcije: uznemirenost, plačljivost, povišena temperatura ili pospanost.
Konkretno kod MMR vakcine: u drugoj nedelji po prijemu MMR dete može dobiti kijavičav lik, blag osip po licu i telu, uvećane limfne žlezde na vratu, kratkotrajan skok temperature.
Sam postupak primanja vakcine
Dete držite čvrsto. Osećaće se sigurnije ako ga čvrsto prigrlite, a i neće moći da se pomera. Lekar će mu injekciju dati u nadlakticu, u stražnjicu ili u butinu.
U našim Domovima zdravlja se daje Torlakova vakcina DiTePer u ručicu deteta i Polio kašičicom na usta. Hib vakcinu su do skora pedijatri retko savetovali, jer još uvek nije ušla u obavezan vid imunizacije.
Brana- Admin
Moj Laki je primao Torlakove vakcine i fino je podneo imao je malo temperaturicu davala sam mu Eferalgan sirup i to je to!Sada treba da prima vakcinu koju je trebao da primi u 6.mesecu pa smo zbog putovanja odlozili.
Brana- Admin
Mi smo do sada primili sve vakcine,nama dr upiše u kalendar kada trebamo doći tako da baš ne računam samo pogledam mjesec i godinu.Dobili bi malo temperature i to većinom noć poslije vakcine ,bila je i prisutna nerovoza.Dr nam je rekao da damo kašičiću paracetamola poslije vakcine ,da spriječi temperaturu ,a i bol od uboda i otekline ,jer se od nekih pojavi oteklina.Na mjesto uboda se stavlja hladna obloga.
Reakcija poslije MMR vakcine se javlja u obliku nerovoze i temerature od 8-15 dana poslije primanja.
Reakcija poslije MMR vakcine se javlja u obliku nerovoze i temerature od 8-15 dana poslije primanja.
Ben 10- Novajlija
- Datum rođenja : 14.04.1976
Datum upisa : 15.08.2010
Godina : 48
Mi trebamo sutra da primimo ovu vakcinu sa 17-24 meseca. Da li to znaci da se ona moze i odloziti do 2. godine? Volela bih da je ne traumiram,bar do nekih 20 meseci.
Bubica- Urednici
- Datum upisa : 14.09.2010
Ja sam svoje dete redovno vakcinisala i uvek je sve bilo ok ali nedavno sam natrcala na nesto i smrzzla se.
Na http://www.serbiancaffe.com/ sam nasla video zapis i nisam mogla da verujem, ako do sad niste onda poslusajte pazljivo sta sve covek prica. Malo duze traje ali...
Na http://www.serbiancaffe.com/ sam nasla video zapis i nisam mogla da verujem, ako do sad niste onda poslusajte pazljivo sta sve covek prica. Malo duze traje ali...
smiley- Pocasni clan
- Datum upisa : 09.12.2010
Ups! Na dnu stranice pod ZABAVA idite na DUDIN KUTAK i videcete...ZAPANJUJUCE CINJENICE....
smiley- Pocasni clan
zato ja lakija vise i ne vakcinisem a svi me napali da sam luda,bolje da sam ja luda a da mi dete bude zdravo,meni je sve to rekla jedna osoba na visokom polozaju iz Torlaka,a svi kojima sam rekla sta sam cula rekli ma to nije tacno svako ima izbor i svako misli svom detetu najbolje ali neka se dobro raspita da posle ne daj Boze ne bude kasno !
Poslednji izmenio Brana dana Uto Dec 14, 2010 3:31 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Brana- Admin
Ja sam se stvarno sokirala kad sam slusala ovo.
smiley- Pocasni clan
pitam se da li ovi nasi na vrhu to daju svojo deci sram ih bilo da truju decu,nove male zivote,to samo govori dokle smo mi kao ljudi dosli!smiley ::Ja sam se stvarno sokirala kad sam slusala ovo.
Brana- Admin
moja kuma zivi u Americi oni tamo ne vakcinisu bebe ona radi kao medicinska sestra,nije svuda,evo kada je navodno bio onaj viirus svinjski samo kod nas su uvozili vakcine a mnoge zemlje nisu dale da se uvezu te vakcine i ljudi koji su primili meni je rekla moja prijateljica koja radi u zdravstvu da su imali nus pojave a neki slucajevi su fatalno zavrsili!
Brana- Admin
Kad kazem svuda mislim na sva mesta odnosno zemlje gde se vrse vakcinacije.
smiley- Pocasni clan
ok smiley nisam te razumela jer si napisala svuda!
Brana- Admin
A jel ovo vakcina koja se mora primiti,ova DTP i Polio vakcina? Zna li neko da li moze da se odlozi bar do napr. 20 meseca?
Bubica- Urednici
laki je primio te dve vakcine sa zakasnjenjem od 3 meseca i oni su je dali i rekla da moze
Brana- Admin
A ovde te teraju,evo mi danas nismo dosli i odmah su zvali da MORA,inace se placa kazna.
Bubica- Urednici
Molim??Mene niko ne moze da natera da ja vakcinisem SVOJE dete,to sam ja rodila a ne oni ja sam potpisala na svoju ruku ne znam da li i tamo moze,joj Bubi i kaznu da placas strasno mila?!
A koje prima Pentaxin ili Torlakove?
A koje prima Pentaxin ili Torlakove?
Brana- Admin
E to je tek haos-mi kad smo prvi put otisli za vakcinu u savetovaliste,niko nas nije pitao da li hocemo njihovu vakcinu-koja se ne placa ili ovu sto se placa,i tako posalju mog muza da kupi u apoteci pentaxim vakcinu koja kosta 4 000-Pentaxim,dali oni to mojoj bebi uz pricu ta vakcina je sasvim bezbedna,nema nikakve reakcije.Isti dan posle par sati dete ne place,nego vristi i osula se jadna po nogamna i nadula po licu,mi odemo kod dr i ona nas posalje za Kg-tamo neka nadr.... dr,pogleda je 2 minuta i kaze sve je to normalno ne znam sto ste dolazili,zalupi vrata i ode.Mi u cudu-ko je ovde lud?I tako se ta reakcija ponovi jos par puta,mi od doktora do doktora,pogubljeni sta nam je sa detetom,uz put nam kazu da brzo reagujemo sledeci put jer moze doci do gusenja-strasno,i da oni ne mogu nista tu da urade ako su u Kg rekli da je to normalno.Zato sledecu vakcinu odlazemo mesec dana po savetu lekara i nadam se da nece imati nikakve reakcije-i ovaj put prima njihovu.Kad smo isli u socijalno da kazemo da nam niko nije rekao da moze da se bira izmedju njihove za dzabe i kupovne,teta na salteru kaze zao nam je to je dobra volja roditelja,ne mozemo vam vratiti pare
Aleksandra18- Pocasni clan
- Datum rođenja : 28.10.1987
Datum upisa : 03.12.2010
Godina : 37
Jao Boze sta rade ovi ljudi danas...
Kako nemaju obzira bre, pa oni su malecni... I poslednje pare roditeljima da uzmu... I to da bar detetu bude dobro, nego naprave jos problema... ccc
Ja tek sad odustajem od dece do daljnjeg... Ja nemam te pare, a nikad ni necu da ih imam izlgleda!
Kako nemaju obzira bre, pa oni su malecni... I poslednje pare roditeljima da uzmu... I to da bar detetu bude dobro, nego naprave jos problema... ccc
Ja tek sad odustajem od dece do daljnjeg... Ja nemam te pare, a nikad ni necu da ih imam izlgleda!
O parama mi ne pricaj,za dete moras da imas,imala tad ili ne
Strasna je drzava i posle kazu sto se radja malo dece,lekove za odrzavanje trudnoce sam placala 1 500 din kutiju pa ti vidi,a primala 65 posto od prijavljenog-koje je naravno najmanje a sad 100 posto,tj celo minimalno porodiljsko
Bar da joj je bilo ok,nego cu da se pojedem kako ce da reaguje na sledecu
Strasna je drzava i posle kazu sto se radja malo dece,lekove za odrzavanje trudnoce sam placala 1 500 din kutiju pa ti vidi,a primala 65 posto od prijavljenog-koje je naravno najmanje a sad 100 posto,tj celo minimalno porodiljsko
Bar da joj je bilo ok,nego cu da se pojedem kako ce da reaguje na sledecu
Jao uzas... Ej al svakim danom sve vise i vise ovakvih stvari se cuje... pa to nije normalno...
Jadna decica danas u ovom bolesnom svetu!
Ja cu da imam dete ako dobijem na lutriju
Jadna decica danas u ovom bolesnom svetu!
Ja cu da imam dete ako dobijem na lutriju
Uzas,ovo nema nigde ja mislim
Joj Majce,da znas da je i mene jedino strah od toga kako ce se moja deca muciti u ovom svetu,da li je uopste pametno da ih rodim jos.
Aleksandra,neznam koju prima,oni daju i ne kazu koja je.
Aleksandra,neznam koju prima,oni daju i ne kazu koja je.
Bubica- Urednici
Strana 1 od 4 • 1, 2, 3, 4
Svet zena :: Deca :: Zdravlje deteta
Strana 1 od 4
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu